Παραμένει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης May λόγω διαφωνιών για το Brexit
(upd) Για συγκέντρωση των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Theresa May για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, κάνουν λόγο πληροφορίες που επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, την ώρα που και το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP ζητά την αποχώρηση της από την ηγεσία των Tories.
Εάν τελικά κινηθεί η διαδικασία για την πρόταση μομφής, η ψηφοφορία αναμένεται την προσεχή Τρίτη 20/11.
Παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, δηλώνει αποφασισμένη να φθάσει έως το τέλος προκειμένου η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, έχοντας έστω και μία μέτρια συμφωνία στην κατοχή της.
Μετά από ένα διήμερο σφυροκόπημα τόσο από το δικό της κόμμα, αυτό των Συντηρητικών, όσο και από την αντιπολίτευση η May εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρη ότι στο τέλος θα τα καταφέρει και δεν θα αφήσει τη Βρετανία έκθεση σε Brexit χωρίς συμφωνία.
Πάντως όλα δείχνουν ότι και οι επόμενες ημέρες, έως τις 25 Νοεμβρίου 2018 όπου πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, θα είναι αρκετά δύσκολες για τη May, χωρίς κανένας να μπορεί να αποκλείσει ακόμη και «αποκαθήλωσή» της από την πρωθυπουργία της Γηραιάς Αλβιόνας.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή (15/11) συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου, η May τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια και εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα κατορθώσει να «γλιτώσει» από μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής.
Όσο για τις συνεχείς παραιτήσεις υπουργών και στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, υπογράμμισε ότι διαφωνεί αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την άποψή τους και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να τις κάνει αποδεκτές.
Πάντως ο νέος υπουργός Brexit βρέθηκε αρκετά σύντομα, καθώς τη θέση του παραιτηθέντος D. Raab αναλαμβάνει ο Steve Barclay, ένας εκ των πλέον πιστών υποστηρικτών του Brexit μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.
Εξαιρετικά σημαντικό, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η Βρετανή πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα αναφορικά με το Brexit.
Στηρίζει τη May o υπ. Περιβάλλοντος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό και ότι θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια για μία θετική συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Βρετανία.
Έντονη φημολογία είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ώρες, και μετά το κύμα παραιτήσεων ομοϊδεατών του από την βρετανική κυβέρνηση, ότι προετοίμαζε την δική του παραίτηση.
Σε ερώτηση σχετικά με αν έχει εμπιστοσύνη προς την Τερέζα Μέι, απάντησε: «Απολύτως».
«Πιστεύω ότι απολύτως ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην διαμόρφωση της σωστής συμφωνίας στο μέλλον και στην διασφάλιση ότι σε τομείς που είναι τόσο σημαντικοί για τον βρετανικό λαό μπορούμεν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους ο Gove δηλώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργασθεί με τους συναδέλφους του στην βρετανική κυβέρνηση.
SkyNews – Δημοσκόπηση: Το 61% των Βρετανών θέλει νέο δημοψήφισμα
Σύμφωνα, όμως, με δημοσκόπηση για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky το 61% των Βρετανών επιθυμεί την πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Σε αντίθετο κλίμα, το 39% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί ένα άλλο δημοψήφισμα.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, ωστόσο, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το 54% των ερωτηθέντων αναφέρει πως θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο μπλοκ, το 14% σημειώνει πως θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας που έφερε η πρωθυπουργός Theresa May, ενώ το 32% τάσσεται υπέρ μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.
Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit;», το 31% επιλέγει την κα May, ενώ το 25% τον ηγέτη των Εργατικών, Jeremy Corbyn.
DUP: Εάν δεν φύγει η May, η συνεργασία μας με τους Συντηρητικούς τελειώνει
Πάντως και παρά την κατηγορηματική τοποθέτηση της Theresa May ότι δεν θα παραιτηθεί, οι πολιτικές αναταράξεις είναι έντονες.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph υποστηρίζει πως το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP διεμήνυσε στο Συντηρητικό Κόμμα που η μεταξύ τους συμφωνίας για το Brexit ακυρώνεται, εάν δεν φύγει από την ηγεσία του κόμματος η πρωθυπουργός Theresa May.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος»
May: Θα φθάσω μέχρι τέλους για να επιτύχω συμφωνία
Τη δέσμευσή της στη συμφωνία που πέτυχε για το Brexit επανέλαβε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, εν μέσω μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της και απειλών για μια πρόταση μομφής εις βάρος της.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit επηρέασαν κάθε πλευρά της ζωής της Βρετανίας.
Λυπάμαι για όσους επέλεξαν να παραιτηθούν, όμως, παραμένω πιστή στη συμφωνία για το Brexit», δήλωσε η May.
Όπως τόνισε η May, μέσω αυτής της συμφωνίας η Βρετανία ανακτά «μία σειρά δικαιωμάτων που πριν δεν υπήρχαν, από τη διαχείριση των κεφαλαίων μας έως τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας».
«Αυτή η συμφωνία προστατεύει την ακεραιότητα της Βρετανίας και μία βιώσιμη και ορθή λύση στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε.
Η ίδια παραδέχτηκε ότι πρέπει να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις».
«Όμως η συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει στηρίζεται σε αυτό που επέλεξαν οι Βρετανοί πολίτες στο δημοψήφισμα», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
«Αυτό που θέλουν οι Βρετανοί πολίτες από το Συντηρητικό Κόμμα είναι να φέρει αποτελέσματα.
Να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Δική μου εργασία είναι να ολοκληρώσω αυτό το ζήτημα.
Όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή είναι δουλειά των βουλευτών να αποφασίσουν τι θα πράξουν», συνέχισε η May.
Όπως τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, «ηγεσία είναι το να λαμβάνεις τις σωστές και δύσκολες αποφάσεις όχι τις εύκολες».
«Αυτό ισχύει και στη δική μου περίπτωση.
Θεωρώ ότι η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον και θα συνεχίσω να την υπερασπίζομαι έως το τέλος», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τη May, η ίδια και η κυβέρνηση προσπαθούν να φέρουνε αποτελέσματα που θα είναι θετικά για τους Βρετανούς:
«Αυτό είναι ο στόχος και η δουλειά μας.
Κανείς, όμως, από αυτούς που διαφωνούν δεν έχει καταθέσει κάποια διαφορετική πρόταση. Απλά διαφωνούν», επεσήμανε.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι και η ίδια έχει κάποιες ανησυχίες, ιδιαίτερα για το ζήτημα της λεγόμενης «δικλείδας ασφαλείας» (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα.
Ωστόσο, όπως, τόνισε, πρέπει να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις.
«Οφείλουμε να έχουμε αποτελέσματα», δήλωσε.
Όπως παραδέχτηκε, το σημείο των ιρλανδικών συνόρων ήταν μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις.
«Προσπαθήσαμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, πάντα έχοντας ως βάση το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας», τόνισε.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία κατανοούν ότι μετά από 40 χρόνια που η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, η διαπραγμάτευση της εξόδου και η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι κάτι εύκολο ούτε και κάτι που μπορεί να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, η May αναφέρθηκε στις θετικές αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Η ΕΕ έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο που έχει κάνει.
Θα συζητηθούν όλα αυτά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», δήλωσε.
«Αυτό που θέλουν οι Βρετανοί και αυτό που πιστεύω ότι θα κάνουν οι Βουλευτές είναι να επικεντρώσουν την προσοχή τους πως η έξοδος από την ΕΕ θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τη Βρετανία και τους πολίτες της.
Πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις των πολιτών», συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η ίδια γνωστοποίησε ότι ακόμη δεν έχει γίνει επιλογή για τον νέο υπουργό Brexit, μετά την παραίτηση του Dominic Raab, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι θα αποφασιστεί σύντομα.
«Επαναλαμβάνω ότι δουλειά μου είναι να φέρω την καλύτερη συμφωνία.
Αυτό έκανα και αυτό κάνω και θα παλέψω μέχρι το τέλος, σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν απόλυτα σωστή η απόφαση ο βρετανικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας».
«Εμείς θα πρέπει να κάνουμε πράξη την απόφασή του», δήλωσε.
Όπως διαβεβαίωσε η May, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρυξέλλες και Λονδίνο προστατεύει τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και την ασφάλεια της Βρετανίας.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, η Μay τόνισε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, όπως έχει αποφασιστεί.
«Δεν πρόκειται να προκηρύξω έκτακτες εκλογές ούτε να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit», υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με την ΕΕ
Αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων, αιτία διαδοχικών παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης, θρυαλλίδα για το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας. Στο μέσο ή στο τέλος του Γολγοθά του Brexit, ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δικαιώματα των Πολιτών: Το σχέδιο συμφωνίας προστατεύει τα δικαιώματα τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και 1 εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζει στην ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, να λαμβάνουν τις παροχές στην επιλεγόμενη χώρα διαμονής τους.
Οικονομική διευθέτηση: Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να «σεβαστούν τις κοινές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει», στα οικονομικά ζητήματα, όσο η Βρετανία ήταν κράτος μέλος της Ένωσης.
Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά τον συνολικό λογαριασμό του διαζυγίου σε περίπου 35 με 39 δισεκατομμύρια λίρες.
Μεταβατική περίοδος: Βάσει σχεδίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μια 21μηνη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ τον Μάρτιο.
Αυτό το χρονικό διάστημα τελειώνει το 2020, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια μελλοντική πολιτική και εμπορική σχέση.
Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη μίας μόνο παράτασης στην μεταβατική περίοδο να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2020.
Backstop (δίκτυ ασφαλείας): Το ζήτημα που έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ήταν τα ιρλανδικά σύνορα και η αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ένα backstop (δίκτυ ασφαλείας) αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στην μέση.
Προορισμένο να εφαρμοσθεί μόνο ως έσχατη λύση, το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, αλλά και ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την διάρκεια μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Διακυβέρνηση: Βρετανοί διαπραγματευτές είχαν απορρίψει την αρχική πρόταση της ΕΕ ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει την άμεση εποπτεία του σχεδίου συμφωνίας.
Λονδίνο και Βρυξέλλες πλέον συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν μια επιτροπή για την επίλυση των διαφορών, με την επιλογή ιδιαίτερα ζητήματα να οδηγούνται σε μια ειδική οµάδα διαιτησίας. Αυτή θα αναζητά οδηγείες του ΔΕΕ όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία διακυβεύεται.
Κύπρος και Γιβραλτάρ: Το προσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, σε ζητήματα διακυβέρνησης όπως δικαιώματα πολιτών, φορολογία και άλλα θέματα.
Μελλοντική σχέση με ΕΕ: Το σχέδιο συμφωνίας καθορίζει τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και όχι την μορφή των μελλοντικών σχέσεων.
Εντούτοις, θεωρείται ότι αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις των δύο πλευρών, το περίγραμμα των οποίων θα αναφέρεται σε μια συνοδευτική πολιτική διακήρυξη. Το 7σελιδο προσχέδιο της διακήρυξης αυτής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ως τώρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά αρχών για τη θεμελίωση της μελλοντικής πολιτικής και εμπορικής τους σχέσης, σε θέματα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, στόχος για το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, βιώσιμη αλιεία, συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
www.bankingnews.gr
Εάν τελικά κινηθεί η διαδικασία για την πρόταση μομφής, η ψηφοφορία αναμένεται την προσεχή Τρίτη 20/11.
Παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, δηλώνει αποφασισμένη να φθάσει έως το τέλος προκειμένου η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, έχοντας έστω και μία μέτρια συμφωνία στην κατοχή της.
Μετά από ένα διήμερο σφυροκόπημα τόσο από το δικό της κόμμα, αυτό των Συντηρητικών, όσο και από την αντιπολίτευση η May εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρη ότι στο τέλος θα τα καταφέρει και δεν θα αφήσει τη Βρετανία έκθεση σε Brexit χωρίς συμφωνία.
Πάντως όλα δείχνουν ότι και οι επόμενες ημέρες, έως τις 25 Νοεμβρίου 2018 όπου πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, θα είναι αρκετά δύσκολες για τη May, χωρίς κανένας να μπορεί να αποκλείσει ακόμη και «αποκαθήλωσή» της από την πρωθυπουργία της Γηραιάς Αλβιόνας.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή (15/11) συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου, η May τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια και εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα κατορθώσει να «γλιτώσει» από μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής.
Όσο για τις συνεχείς παραιτήσεις υπουργών και στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, υπογράμμισε ότι διαφωνεί αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την άποψή τους και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να τις κάνει αποδεκτές.
Πάντως ο νέος υπουργός Brexit βρέθηκε αρκετά σύντομα, καθώς τη θέση του παραιτηθέντος D. Raab αναλαμβάνει ο Steve Barclay, ένας εκ των πλέον πιστών υποστηρικτών του Brexit μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.
Εξαιρετικά σημαντικό, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η Βρετανή πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα αναφορικά με το Brexit.
Στηρίζει τη May o υπ. Περιβάλλοντος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό και ότι θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια για μία θετική συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Βρετανία.
Έντονη φημολογία είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ώρες, και μετά το κύμα παραιτήσεων ομοϊδεατών του από την βρετανική κυβέρνηση, ότι προετοίμαζε την δική του παραίτηση.
Σε ερώτηση σχετικά με αν έχει εμπιστοσύνη προς την Τερέζα Μέι, απάντησε: «Απολύτως».
«Πιστεύω ότι απολύτως ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην διαμόρφωση της σωστής συμφωνίας στο μέλλον και στην διασφάλιση ότι σε τομείς που είναι τόσο σημαντικοί για τον βρετανικό λαό μπορούμεν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους ο Gove δηλώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργασθεί με τους συναδέλφους του στην βρετανική κυβέρνηση.
SkyNews – Δημοσκόπηση: Το 61% των Βρετανών θέλει νέο δημοψήφισμα
Σύμφωνα, όμως, με δημοσκόπηση για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky το 61% των Βρετανών επιθυμεί την πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Σε αντίθετο κλίμα, το 39% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί ένα άλλο δημοψήφισμα.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, ωστόσο, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το 54% των ερωτηθέντων αναφέρει πως θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο μπλοκ, το 14% σημειώνει πως θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας που έφερε η πρωθυπουργός Theresa May, ενώ το 32% τάσσεται υπέρ μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.
Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit;», το 31% επιλέγει την κα May, ενώ το 25% τον ηγέτη των Εργατικών, Jeremy Corbyn.
DUP: Εάν δεν φύγει η May, η συνεργασία μας με τους Συντηρητικούς τελειώνει
Πάντως και παρά την κατηγορηματική τοποθέτηση της Theresa May ότι δεν θα παραιτηθεί, οι πολιτικές αναταράξεις είναι έντονες.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph υποστηρίζει πως το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP διεμήνυσε στο Συντηρητικό Κόμμα που η μεταξύ τους συμφωνίας για το Brexit ακυρώνεται, εάν δεν φύγει από την ηγεσία του κόμματος η πρωθυπουργός Theresa May.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος»
May: Θα φθάσω μέχρι τέλους για να επιτύχω συμφωνία
Τη δέσμευσή της στη συμφωνία που πέτυχε για το Brexit επανέλαβε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, εν μέσω μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της και απειλών για μια πρόταση μομφής εις βάρος της.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit επηρέασαν κάθε πλευρά της ζωής της Βρετανίας.
Λυπάμαι για όσους επέλεξαν να παραιτηθούν, όμως, παραμένω πιστή στη συμφωνία για το Brexit», δήλωσε η May.
Όπως τόνισε η May, μέσω αυτής της συμφωνίας η Βρετανία ανακτά «μία σειρά δικαιωμάτων που πριν δεν υπήρχαν, από τη διαχείριση των κεφαλαίων μας έως τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας».
«Αυτή η συμφωνία προστατεύει την ακεραιότητα της Βρετανίας και μία βιώσιμη και ορθή λύση στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε.
Η ίδια παραδέχτηκε ότι πρέπει να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις».
«Όμως η συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει στηρίζεται σε αυτό που επέλεξαν οι Βρετανοί πολίτες στο δημοψήφισμα», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
«Αυτό που θέλουν οι Βρετανοί πολίτες από το Συντηρητικό Κόμμα είναι να φέρει αποτελέσματα.
Να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Δική μου εργασία είναι να ολοκληρώσω αυτό το ζήτημα.
Όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή είναι δουλειά των βουλευτών να αποφασίσουν τι θα πράξουν», συνέχισε η May.
Όπως τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, «ηγεσία είναι το να λαμβάνεις τις σωστές και δύσκολες αποφάσεις όχι τις εύκολες».
«Αυτό ισχύει και στη δική μου περίπτωση.
Θεωρώ ότι η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον και θα συνεχίσω να την υπερασπίζομαι έως το τέλος», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τη May, η ίδια και η κυβέρνηση προσπαθούν να φέρουνε αποτελέσματα που θα είναι θετικά για τους Βρετανούς:
«Αυτό είναι ο στόχος και η δουλειά μας.
Κανείς, όμως, από αυτούς που διαφωνούν δεν έχει καταθέσει κάποια διαφορετική πρόταση. Απλά διαφωνούν», επεσήμανε.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι και η ίδια έχει κάποιες ανησυχίες, ιδιαίτερα για το ζήτημα της λεγόμενης «δικλείδας ασφαλείας» (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα.
Ωστόσο, όπως, τόνισε, πρέπει να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις.
«Οφείλουμε να έχουμε αποτελέσματα», δήλωσε.
Όπως παραδέχτηκε, το σημείο των ιρλανδικών συνόρων ήταν μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις.
«Προσπαθήσαμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, πάντα έχοντας ως βάση το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας», τόνισε.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία κατανοούν ότι μετά από 40 χρόνια που η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, η διαπραγμάτευση της εξόδου και η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι κάτι εύκολο ούτε και κάτι που μπορεί να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, η May αναφέρθηκε στις θετικές αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Η ΕΕ έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο που έχει κάνει.
Θα συζητηθούν όλα αυτά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», δήλωσε.
«Αυτό που θέλουν οι Βρετανοί και αυτό που πιστεύω ότι θα κάνουν οι Βουλευτές είναι να επικεντρώσουν την προσοχή τους πως η έξοδος από την ΕΕ θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τη Βρετανία και τους πολίτες της.
Πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις των πολιτών», συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η ίδια γνωστοποίησε ότι ακόμη δεν έχει γίνει επιλογή για τον νέο υπουργό Brexit, μετά την παραίτηση του Dominic Raab, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι θα αποφασιστεί σύντομα.
«Επαναλαμβάνω ότι δουλειά μου είναι να φέρω την καλύτερη συμφωνία.
Αυτό έκανα και αυτό κάνω και θα παλέψω μέχρι το τέλος, σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν απόλυτα σωστή η απόφαση ο βρετανικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας».
«Εμείς θα πρέπει να κάνουμε πράξη την απόφασή του», δήλωσε.
Όπως διαβεβαίωσε η May, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρυξέλλες και Λονδίνο προστατεύει τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και την ασφάλεια της Βρετανίας.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, η Μay τόνισε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, όπως έχει αποφασιστεί.
«Δεν πρόκειται να προκηρύξω έκτακτες εκλογές ούτε να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit», υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με την ΕΕ
Αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων, αιτία διαδοχικών παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης, θρυαλλίδα για το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας. Στο μέσο ή στο τέλος του Γολγοθά του Brexit, ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δικαιώματα των Πολιτών: Το σχέδιο συμφωνίας προστατεύει τα δικαιώματα τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και 1 εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζει στην ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, να λαμβάνουν τις παροχές στην επιλεγόμενη χώρα διαμονής τους.
Οικονομική διευθέτηση: Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να «σεβαστούν τις κοινές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει», στα οικονομικά ζητήματα, όσο η Βρετανία ήταν κράτος μέλος της Ένωσης.
Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά τον συνολικό λογαριασμό του διαζυγίου σε περίπου 35 με 39 δισεκατομμύρια λίρες.
Μεταβατική περίοδος: Βάσει σχεδίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μια 21μηνη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ τον Μάρτιο.
Αυτό το χρονικό διάστημα τελειώνει το 2020, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια μελλοντική πολιτική και εμπορική σχέση.
Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη μίας μόνο παράτασης στην μεταβατική περίοδο να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2020.
Backstop (δίκτυ ασφαλείας): Το ζήτημα που έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ήταν τα ιρλανδικά σύνορα και η αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ένα backstop (δίκτυ ασφαλείας) αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στην μέση.
Προορισμένο να εφαρμοσθεί μόνο ως έσχατη λύση, το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, αλλά και ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την διάρκεια μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Διακυβέρνηση: Βρετανοί διαπραγματευτές είχαν απορρίψει την αρχική πρόταση της ΕΕ ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει την άμεση εποπτεία του σχεδίου συμφωνίας.
Λονδίνο και Βρυξέλλες πλέον συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν μια επιτροπή για την επίλυση των διαφορών, με την επιλογή ιδιαίτερα ζητήματα να οδηγούνται σε μια ειδική οµάδα διαιτησίας. Αυτή θα αναζητά οδηγείες του ΔΕΕ όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία διακυβεύεται.
Κύπρος και Γιβραλτάρ: Το προσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, σε ζητήματα διακυβέρνησης όπως δικαιώματα πολιτών, φορολογία και άλλα θέματα.
Μελλοντική σχέση με ΕΕ: Το σχέδιο συμφωνίας καθορίζει τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και όχι την μορφή των μελλοντικών σχέσεων.
Εντούτοις, θεωρείται ότι αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις των δύο πλευρών, το περίγραμμα των οποίων θα αναφέρεται σε μια συνοδευτική πολιτική διακήρυξη. Το 7σελιδο προσχέδιο της διακήρυξης αυτής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ως τώρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά αρχών για τη θεμελίωση της μελλοντικής πολιτικής και εμπορικής τους σχέσης, σε θέματα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, στόχος για το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, βιώσιμη αλιεία, συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών