Di Maio: Η Ρώμη δεν συναινεί στον σφαγιασμό του ιταλικού λαού
(upd11) Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί το Σάββατο 24/11 ο Ιταλός πρωθυπουργός, G. Conte, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Juncker, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ιταλικά ΜΜΕ οι δύο άνδρες είχαν και σήμερα 19/11 τηλεφωνική επικοινωνία, το περιεχόμενο της οποίας αν και δεν αποκαλύφθηκε, σαφώς, θα αφορούσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019.
Πάντως η κόντρα Βρυξελλών και Ρώμης δεν έχει χαλαρώσει στο ελάχιστο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Tria, υποστήριξε, αμέσως μετά τη λήξη του σημερινού (19/11) έκακτου Eurogroup, ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της, αν και θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Κομισιόν για το ζήτημα.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini απείλησε ότι η Ρώμη θα θέσει βέτο στις προτάσεις μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, οι οποίες συζητήθηκαν στο σημερινό έκτακτο Eurogroup.
Η θέση της ιταλικής κυβέρνησης εκφράστηκε άλλωστε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Οι προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης δεν θα έχουν ποτέ τη στήριξη μας, εάν -όπως φαίνεται- προκαλούν ζημιά στην Ιταλία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνηση και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Matteo Salvini.
«Θα μπορούσαμε να αντιταχθούμε στο σχέδιο για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης», προειδοποίησε ο Salvini.
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, με την κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Στις 21 Νοεμβρίου του 2018 αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Ansa: Οι Βρυξέλλες έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον ιταλικό προϋπολογισμό
«Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό», όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κομισιόν στις 21/11 θα αποφανθεί ότι το πρόγραμμα μείωσης του ιταλικού χρέους δεν σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της την Τετάρτη», γράφει το Ansa.
«Με τον τρόπο αυτό θα γίνει το πρώτο βήμα της πορείας η οποία, αν δεν υπάρξουν νέες εξελίξεις, θα οδηγήσει στην έναρξη διαδικασίας κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα, εξαιτίας του δημόσιου χρέους», καταλήγει το ιταλικό πρακτορείο.
Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό ότι το επόμενο Σάββατο ο ιταλός πρωθυπουργός J. Conte Κόντε θα δειπνήσει το Σάββατο (24/11) στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Z.C. Juncker.
Tria: Διαφωνούμε με τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση χρέους
«Η Ιταλία δεν είναι υπέρ των νέων κανόνων για την αναδιάρθρωση χρέους» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, εξερχόμενος του Eurogroup, αναφερόμενος στο νέο ρόλο του ESM.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά στην πρόταση σχετικά με τον προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, ο Tria επεσήμανε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και πρόσθεσε ότι «η Ιταλίλα πιστεύει ότι είναι λάθος και μη-κατάλληλη».
Σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο Tria υποστήριξε ότι η Ιταλία αποφάσισε να κάνει έναν «μέτρια επεκτατικό» προϋπολογισμό και αναφέρθηκε και στην πορεία της γαλλικής οικονομίας σχολιάζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία είχε υψηλότερο έλλειμμα από την Ιταλία».
Όπως υποστήριξε το ιταλικό χρέος έχει αυξηθεί λιγότερο από της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Όσον αφορά το spread, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υποχωρήσουν σύντομα όταν γίνει κατανοητό ότι το 2,4% είναι το ανώτατο όριο.
Πάντως, τόνισε ότι η συζήτηση με την Κομισιόν συνεχίζεται και επανέλαβε ότι «το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας δεν αλλάζει».
Νέα άνοδος για τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων
Εκ νέου σε ανοδική τροχιά κινείται η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, καθώς φθάνει στο 3,6%, ενώ αυτή του 2ετούς διαμορφώνεται στο 1,419%, καθώς η Ρώμη ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή του στόχου για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019.
Τα χρονικά περιθώρια για την Ιταλία συνεχώς στενεύουν με δεδομένο ότι η Κομισιόν στις 21/11 πιθανώς να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας, από τη στιγμή που δεν συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις για τον προϋπολογισμό.
Ανησυχία στο Eurogroup
Τις ανησυχίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ιταλική κρίση και την αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Όλοι ανησυχούμε με την τρέχουσα κατάσταση.
Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ιταλία αλλά όλους μας.
Είναι επιβεβλημένο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για το συμφέρον των Ευρωπαϊκών κρατών» τόνισε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και ενώ απομένουν λιγότερα από δύο 24ωρα έως τις 21/11 όταν και αναμένεται η Κομισιόν να γνωστοποιήσει εάν θα προχωρήσει ή όχι στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ιταλίας για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis αρνήθηκε να αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με την απάντηση που θα δώσουν οι Βρυξέλλες, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται για να δώσει συνέχεια ύστερα από τις εξηγήσεις που ζήτησε από την Ιταλία τον περασμένο μήνα για τον προϋπολογισμό της, ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno τόνισε ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις με την Ιταλία.
Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν την απόφαση της Κομισιόν, πριν καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους.
Di Maio: Η Ρώμη δεν συναινεί στον σφαγιασμό του ιταλικού λαού
Οι απειλές των Βρυξελλών δεν κάμπτουν κατά τα φαινόμενα την ιταλική κυβέρνηση, που δηλώνει ανυποχώρητη από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της ενόψει της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία επιβολή κυρώσεων.
Τον τόνο της ιταλικής αντίδρασης έδωσε την Κυριακή (18/11) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος ξεκαθάρισε, πως η Ρώμη δεν συναινεί στον σφαγιασμό του λαού της.
Ο επικεφαλής της Lega υποστηρίζει, επίσης πως οι επικείμενες Ευρωεκλογές και η ενίσχυση κομμάτων κατά της λιτότητας θα είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της Ρώμης στη δημοσιονομική μάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου ο Di Maio προβλέπει ότι, οι Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 θα ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό, στον απόηχο των δημοσκοπήσεων, που φέρουν την ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματός του με τη Lega του Salvini να έχουν τη στήριξη του 60% των Ιταλών ψηφοφόρων.
«Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019 θα ανατρέψουν το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη και θα βοηθήσουν την Ιταλία στις δημοσιονομικές μάχες της με τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Di Maio.
Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο Di Maio εξέφρασε την πεποίθηση ότι, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποφύγουν τη σύγκρουση, προβλέποντας πως η Κομισιόν θα υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, από τις οποίες αναμένεται να βγουν ενισχυμένα τα κόμματα κατά της λιτότητας.
«Οι πολίτες θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν μπορούν να μας ζητήσουν να σφαγιάσουμε τους Ιταλούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός προσθέτοντας πως , «οι κύριες μεταρρυθμίσεις του προϋπολογισμού θα παραμείνουν ως έχουν».
Buffagni (Ιταλός υφυπουργός για τις Περιφέρειες): Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν
Ένα ακόμα σαφές μήνυμα από την ιταλική κυβέρνηση προς την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 έστειλε σήμερα Δευτέρα 19/11 ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Περιφέρειες της Ιταλίας, Steffano Buffagni, ο οποίος διεμήνυσε πως τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν πρόκειται να αλλάξουν.
«Υπάρχουν χιλιάδες άλλες επιλογές για να βελτιωθεί» τόνισε σε δηλώσεις του ο Buffagni, υποστηρίζοντας πως βασικό μέλημα της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μειώσει τα spread των ιταλικών ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση ο Buffagni υποστήριξε πως επιθυμεί να βρεθεί μια λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το αργότερο έως την Τετάρτη 21/11 θα γνωστοποιήσει εάν και τι είδους κυρώσεις θα επιβάλλει στη Ρώμη για την παραβίαση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας.
Tajani: Έρχεται κυβέρνηση Lega – Forza Italia, θαύμα εάν αντέξουν έως το Μάιο Salvini – Di Maio
Την εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, προϊόν της συμμαχίας της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) θα διαρκέσει έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές κυβέρνηση στην Ιταλία θα σχηματίσουν η Lega του Matteo Salvini και η Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Tajani, πολιτικό παιδί του Berlusconi, υποστηρίζει πως η συμμαχία Salvini – Di Maio δεν θα αντέξει καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα.
Επιπλέον, επισημαίνει πως μπορεί η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία να δείχνει κάποια σημάδια συνοχής, αλλά αυτά γίνονται ολοένα και λιγότερα, τονίζοντας ότι στο τέλος αυτή η συμμαχία θα καταρρεύσει.
Ο Tajani υποστήριξε ότι η Forza Italia κάθε άλλο παρά ανενεργή παρακολουθεί τα πολιτικά γεγονότα, τονίζοντας πως τα στελέχη του κόμματος δεν έχουν σταματήσει να επισκέπτονται όλη την χώρα, να συνομιλούν με τους πολίτες και να αναλύουν την πολιτική κατάσταση.
«Σας διαβεβαιώνω ότι στον Βορρά υπάρχει βαθιά απογοήτευση στις παραγωγικές τάξεις, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον εμπορικό κόσμο και στους τεχνίτες.
Υπάρχει μεγάλη εχθρότητα απέναντι στο εισόδημα του πολίτη» υποστηρίζει ο Tajani, ο οποίος στην παρατήρηση πως ο Salvini δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «τα σπάσει» με το Di Maio, επεσήμανε πως «η μη μείωση των φόρων, οι συζητήσεις για τις υποδομές, η απουσία επενδύσεων στον προϋπολογισμό, το εισόδημα του πολίτη» προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα και δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα της Lega.
«Θα έπρεπε ο Salvini να σκεφτεί περισσότερο αυτά που του είπε ο Berlusconi για τον προϋπολογισμό» είπε ο Tajani, ο οποίος υποστήριξε πως θα είναι θαύμα, αν καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας να φτάσει έως τις Ευρωεκλογές του 2019.
«Ο Salvini δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ ακόμα στην κυβέρνηση με τον Di Maio» υπογράμμισε ο Tajani, επισημαίνοντας ότι εάν πέσει η σημερινή κυβέρνηση, μπορεί να σχηματιστεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη στήριξη των «υπεύθυνων δυνάμεων» της Βουλής.
Wall Street Journal: Η Ιταλική κυβέρνηση έχει ευρεία αποδοχή γιατί εναντιώνεται στις ελίτ
Την ευρεία στήριξη της ιταλικής κοινής γνώμης απολαμβάνει η μόλις πέντε μηνών κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Lega, σημειώνει σε δημοσίευμά της για τις εξελίξεις στην Ιταλία, η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η εν λόγω ετερόκλιτη σε μεγάλο βαθμό κυβέρνηση γεννήθηκε από τον θυμό των Ιταλών απέναντι στις παλιές πολιτικές ελίτ και συνεχώς διευρύνει τη δημοφιλία της.
Προωθεί με αποφασιστικότητα τα σχέδια της για αύξηση των δημοσίων δαπανών, των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων.
Παράλληλα μειώνει τους φόρους, παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία ενώ έχει σπείρει τον πανικό στους επενδυτές με τα ιταλικά ομόλογα.
Οι απλοί Ιταλοί πολίτες βλέπουν την κυβέρνηση της Lega και του Κινήματος Πέντε Αστέρων σαν «μία ανάσα φρέσκου αέρα» στην πολιτική σκηνή της χώρας, αναφέρει η Wall Street Journal.
Περίπου το 60% των Ιταλών υποστηρίζουν τα δύο κόμματα στις δημοσκοπήσεις ενώ το ποσοστό, που έλαβαν αθροιστικά στις εκλογές του Μαρτίου του 2018 δεν ξεπερνούσε το 50%.
Οι ψηφοφόροι δηλώνουν γοητευμένοι με τον ηγέτη της Lega, Matteo Salvini και τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, που είναι το ισχυρότερο δίδυμο της κυβέρνησης.
Από την πλευρά τους αυτοί επιμένουν στις δαπανηρές εκλογικές υποσχέσεις τους, παρά τις ζωηρές ενστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου, τους αναλυτές, τους θεσμούς και την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας.
Οι Ιταλοί, όμως, ακούν την κριτική αυτή προς την κυβέρνηση, ως ένα «κακόηχο τραγούδι» με συνταγές για περιορισμό των δαπανών, που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.
«Στην Ιταλία, οι άνθρωποι είναι απλά δυσαρεστημένοι και κουρασμένοι με τις ελίτ», δήλωσε ο Lorenzo Pregliasco, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων Quorum με έδρα το Τορίνο.
Η Lega και το Κίνημα Πέντε Αστέρων απολαμβάνουν τη στήριξη των Ιταλών και για τις αντιδράσεις τους στις έξωθεν πιέσεις.
Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναλαμβάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, που υπάρχουν, ο Salvini τους αντικρούει με πιο λαϊκούς όρους μέσω των μέσων ενημέρωσης και των social media.
«Καμία επιστολή μικρή ή μεγάλη από τις Βρυξέλλες δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε την πορεία μας.
Η Ιταλία δεν θα είναι ξανά χώρα - υπάλληλος και πεσμένη στα γόνατά της!», είπε μέσω Facebook ο Salvini στις αρχές Νοεμβρίου του 2018.
Η οργή των γραφειοκρατών της ΕΕ και της Ιταλίας ευχαριστεί τους οπαδούς των δύο κομμάτων που μοιράζονται «έναν βαθύ θυμό μετά από χρόνια οικονομικού πόνου, συνεχούς μετανάστευσης, εκτεταμένης διαφθοράς και άλλων αποτυχιών της λεγόμενης ορθόδοξης πολιτικής».
«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, όπου είτε αγωνιζόμαστε για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας ως λαός που για πολύ καιρό ήταν ο παρίας της Ευρώπης, είτε θα είμαστε πάντα χαμένοι και σκλάβοι μιας ολιγαρχίας τεχνοκρατών, οικονομικών κερδοσκόπων και οίκων αξιολόγησης», δήλωσε h υποστηρικτής της Lega Cinzia Costantini, 46 ετών, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αδριατικής Falconara Marittima
Ωστόσο, τα δύο κυρίαρχα κόμματα δεν απολαμβάνουν την ίδια στήριξη.
Η Lega διπλασίασε το ποσοστό της ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων επισκιάστηκε από τον υπερκινητικό Salvini.
H Lega υπήρξε κάποτε ένα βόρειο ιταλικό πολιτικό κίνημα που κατηγορούσε το φτωχότερο νότο ως το βάρος της χώρας.
Ο Salvini, όμως ακολούθησε νέα στρατηγική και έχει στρέψει την οργή των Ιταλών κατά των Βρυξελλών και του Βερολίνου, αντί της Νάπολης και της Ρώμης.
Το κόμμα έχει τώρα δημοφιλία 20% ακόμα και στον βαθύ νότο της Ιταλίας.
Σε παραδοσιακά οχυρά όπως ο πλούσιος βορειοανατολικός της Ιταλίας, εν τω μεταξύ έχει τώρα σχεδόν το 50% της στήριξης των πολιτών.
Το 60% των Ιταλών στηρίζει την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα αυξάνεται η στήριξη στο κυβερνητικό σχήμα Lega – Κινήματος Πέντε Αστέρων, όπως και το ποσοστό των Ιταλών που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εταιρειών Coldiretti και Ixè, το 60% των Ιταλών θεωρεί ότι, οι πολιτικές της ΕΕ είναι επιζήμιες για τον γεωργικό τομέα της Ιταλίας ενώ μόλις το 10% τις θεωρεί ωφέλιμες.
Εξάλλου το 43% των Ιταλών εκτιμά, πως οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ σχεδιάστηκαν από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και των πιο αδύναμων.
Οι Ιταλοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την Ευρώπη, όταν ανέδειξαν κυβέρνηση τη Lega και τo Κίνημα των Πέντε Αστέρων στις εκλογές του Μαρτίου του 2018.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εν λόγω επιλογή και η αυξημένη δημοφιλία των δύο κομμάτων που φθάνει σχεδόν το 60% (33% η Lega και 26% το Κίνημα των Πέντε Αστέρων) θεωρείται ως εντολή για αλλαγή και βελτίωση της σχέσης Ιταλίας – ΕΕ.
Την ίδια ώρα διογκώνεται το ρεύμα κατά της ΕΕ.
Σε ερώτηση για το εάν διεξάγονταν δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ΕΕ, το 51% των Ιταλών κάτω των 45 ετών θα τάσσονταν υπέρ ενός Italexit.
Στις ηλικίες άνω των 45 ετών το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 26%.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ιταλικά ΜΜΕ οι δύο άνδρες είχαν και σήμερα 19/11 τηλεφωνική επικοινωνία, το περιεχόμενο της οποίας αν και δεν αποκαλύφθηκε, σαφώς, θα αφορούσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019.
Πάντως η κόντρα Βρυξελλών και Ρώμης δεν έχει χαλαρώσει στο ελάχιστο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Tria, υποστήριξε, αμέσως μετά τη λήξη του σημερινού (19/11) έκακτου Eurogroup, ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της, αν και θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Κομισιόν για το ζήτημα.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini απείλησε ότι η Ρώμη θα θέσει βέτο στις προτάσεις μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, οι οποίες συζητήθηκαν στο σημερινό έκτακτο Eurogroup.
Η θέση της ιταλικής κυβέρνησης εκφράστηκε άλλωστε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Οι προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης δεν θα έχουν ποτέ τη στήριξη μας, εάν -όπως φαίνεται- προκαλούν ζημιά στην Ιταλία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνηση και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Matteo Salvini.
«Θα μπορούσαμε να αντιταχθούμε στο σχέδιο για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης», προειδοποίησε ο Salvini.
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, με την κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Στις 21 Νοεμβρίου του 2018 αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Ansa: Οι Βρυξέλλες έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον ιταλικό προϋπολογισμό
«Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό», όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κομισιόν στις 21/11 θα αποφανθεί ότι το πρόγραμμα μείωσης του ιταλικού χρέους δεν σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της την Τετάρτη», γράφει το Ansa.
«Με τον τρόπο αυτό θα γίνει το πρώτο βήμα της πορείας η οποία, αν δεν υπάρξουν νέες εξελίξεις, θα οδηγήσει στην έναρξη διαδικασίας κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα, εξαιτίας του δημόσιου χρέους», καταλήγει το ιταλικό πρακτορείο.
Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό ότι το επόμενο Σάββατο ο ιταλός πρωθυπουργός J. Conte Κόντε θα δειπνήσει το Σάββατο (24/11) στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Z.C. Juncker.
Tria: Διαφωνούμε με τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση χρέους
«Η Ιταλία δεν είναι υπέρ των νέων κανόνων για την αναδιάρθρωση χρέους» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, εξερχόμενος του Eurogroup, αναφερόμενος στο νέο ρόλο του ESM.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά στην πρόταση σχετικά με τον προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, ο Tria επεσήμανε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και πρόσθεσε ότι «η Ιταλίλα πιστεύει ότι είναι λάθος και μη-κατάλληλη».
Σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο Tria υποστήριξε ότι η Ιταλία αποφάσισε να κάνει έναν «μέτρια επεκτατικό» προϋπολογισμό και αναφέρθηκε και στην πορεία της γαλλικής οικονομίας σχολιάζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία είχε υψηλότερο έλλειμμα από την Ιταλία».
Όπως υποστήριξε το ιταλικό χρέος έχει αυξηθεί λιγότερο από της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Όσον αφορά το spread, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υποχωρήσουν σύντομα όταν γίνει κατανοητό ότι το 2,4% είναι το ανώτατο όριο.
Πάντως, τόνισε ότι η συζήτηση με την Κομισιόν συνεχίζεται και επανέλαβε ότι «το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας δεν αλλάζει».
Νέα άνοδος για τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων
Εκ νέου σε ανοδική τροχιά κινείται η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, καθώς φθάνει στο 3,6%, ενώ αυτή του 2ετούς διαμορφώνεται στο 1,419%, καθώς η Ρώμη ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή του στόχου για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019.
Τα χρονικά περιθώρια για την Ιταλία συνεχώς στενεύουν με δεδομένο ότι η Κομισιόν στις 21/11 πιθανώς να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας, από τη στιγμή που δεν συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις για τον προϋπολογισμό.
Ανησυχία στο Eurogroup
Τις ανησυχίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ιταλική κρίση και την αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Όλοι ανησυχούμε με την τρέχουσα κατάσταση.
Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ιταλία αλλά όλους μας.
Είναι επιβεβλημένο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για το συμφέρον των Ευρωπαϊκών κρατών» τόνισε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και ενώ απομένουν λιγότερα από δύο 24ωρα έως τις 21/11 όταν και αναμένεται η Κομισιόν να γνωστοποιήσει εάν θα προχωρήσει ή όχι στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ιταλίας για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis αρνήθηκε να αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με την απάντηση που θα δώσουν οι Βρυξέλλες, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται για να δώσει συνέχεια ύστερα από τις εξηγήσεις που ζήτησε από την Ιταλία τον περασμένο μήνα για τον προϋπολογισμό της, ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno τόνισε ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις με την Ιταλία.
Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν την απόφαση της Κομισιόν, πριν καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους.
Di Maio: Η Ρώμη δεν συναινεί στον σφαγιασμό του ιταλικού λαού
Οι απειλές των Βρυξελλών δεν κάμπτουν κατά τα φαινόμενα την ιταλική κυβέρνηση, που δηλώνει ανυποχώρητη από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της ενόψει της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία επιβολή κυρώσεων.
Τον τόνο της ιταλικής αντίδρασης έδωσε την Κυριακή (18/11) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος ξεκαθάρισε, πως η Ρώμη δεν συναινεί στον σφαγιασμό του λαού της.
Ο επικεφαλής της Lega υποστηρίζει, επίσης πως οι επικείμενες Ευρωεκλογές και η ενίσχυση κομμάτων κατά της λιτότητας θα είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της Ρώμης στη δημοσιονομική μάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου ο Di Maio προβλέπει ότι, οι Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 θα ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό, στον απόηχο των δημοσκοπήσεων, που φέρουν την ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματός του με τη Lega του Salvini να έχουν τη στήριξη του 60% των Ιταλών ψηφοφόρων.
«Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019 θα ανατρέψουν το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη και θα βοηθήσουν την Ιταλία στις δημοσιονομικές μάχες της με τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Di Maio.
Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο Di Maio εξέφρασε την πεποίθηση ότι, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποφύγουν τη σύγκρουση, προβλέποντας πως η Κομισιόν θα υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, από τις οποίες αναμένεται να βγουν ενισχυμένα τα κόμματα κατά της λιτότητας.
«Οι πολίτες θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν μπορούν να μας ζητήσουν να σφαγιάσουμε τους Ιταλούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός προσθέτοντας πως , «οι κύριες μεταρρυθμίσεις του προϋπολογισμού θα παραμείνουν ως έχουν».
Buffagni (Ιταλός υφυπουργός για τις Περιφέρειες): Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν
Ένα ακόμα σαφές μήνυμα από την ιταλική κυβέρνηση προς την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 έστειλε σήμερα Δευτέρα 19/11 ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Περιφέρειες της Ιταλίας, Steffano Buffagni, ο οποίος διεμήνυσε πως τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν πρόκειται να αλλάξουν.
«Υπάρχουν χιλιάδες άλλες επιλογές για να βελτιωθεί» τόνισε σε δηλώσεις του ο Buffagni, υποστηρίζοντας πως βασικό μέλημα της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μειώσει τα spread των ιταλικών ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση ο Buffagni υποστήριξε πως επιθυμεί να βρεθεί μια λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το αργότερο έως την Τετάρτη 21/11 θα γνωστοποιήσει εάν και τι είδους κυρώσεις θα επιβάλλει στη Ρώμη για την παραβίαση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας.
Tajani: Έρχεται κυβέρνηση Lega – Forza Italia, θαύμα εάν αντέξουν έως το Μάιο Salvini – Di Maio
Την εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, προϊόν της συμμαχίας της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) θα διαρκέσει έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές κυβέρνηση στην Ιταλία θα σχηματίσουν η Lega του Matteo Salvini και η Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Tajani, πολιτικό παιδί του Berlusconi, υποστηρίζει πως η συμμαχία Salvini – Di Maio δεν θα αντέξει καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα.
Επιπλέον, επισημαίνει πως μπορεί η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία να δείχνει κάποια σημάδια συνοχής, αλλά αυτά γίνονται ολοένα και λιγότερα, τονίζοντας ότι στο τέλος αυτή η συμμαχία θα καταρρεύσει.
Ο Tajani υποστήριξε ότι η Forza Italia κάθε άλλο παρά ανενεργή παρακολουθεί τα πολιτικά γεγονότα, τονίζοντας πως τα στελέχη του κόμματος δεν έχουν σταματήσει να επισκέπτονται όλη την χώρα, να συνομιλούν με τους πολίτες και να αναλύουν την πολιτική κατάσταση.
«Σας διαβεβαιώνω ότι στον Βορρά υπάρχει βαθιά απογοήτευση στις παραγωγικές τάξεις, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον εμπορικό κόσμο και στους τεχνίτες.
Υπάρχει μεγάλη εχθρότητα απέναντι στο εισόδημα του πολίτη» υποστηρίζει ο Tajani, ο οποίος στην παρατήρηση πως ο Salvini δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «τα σπάσει» με το Di Maio, επεσήμανε πως «η μη μείωση των φόρων, οι συζητήσεις για τις υποδομές, η απουσία επενδύσεων στον προϋπολογισμό, το εισόδημα του πολίτη» προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα και δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα της Lega.
«Θα έπρεπε ο Salvini να σκεφτεί περισσότερο αυτά που του είπε ο Berlusconi για τον προϋπολογισμό» είπε ο Tajani, ο οποίος υποστήριξε πως θα είναι θαύμα, αν καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας να φτάσει έως τις Ευρωεκλογές του 2019.
«Ο Salvini δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ ακόμα στην κυβέρνηση με τον Di Maio» υπογράμμισε ο Tajani, επισημαίνοντας ότι εάν πέσει η σημερινή κυβέρνηση, μπορεί να σχηματιστεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη στήριξη των «υπεύθυνων δυνάμεων» της Βουλής.
Wall Street Journal: Η Ιταλική κυβέρνηση έχει ευρεία αποδοχή γιατί εναντιώνεται στις ελίτ
Την ευρεία στήριξη της ιταλικής κοινής γνώμης απολαμβάνει η μόλις πέντε μηνών κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Lega, σημειώνει σε δημοσίευμά της για τις εξελίξεις στην Ιταλία, η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η εν λόγω ετερόκλιτη σε μεγάλο βαθμό κυβέρνηση γεννήθηκε από τον θυμό των Ιταλών απέναντι στις παλιές πολιτικές ελίτ και συνεχώς διευρύνει τη δημοφιλία της.
Προωθεί με αποφασιστικότητα τα σχέδια της για αύξηση των δημοσίων δαπανών, των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων.
Παράλληλα μειώνει τους φόρους, παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία ενώ έχει σπείρει τον πανικό στους επενδυτές με τα ιταλικά ομόλογα.
Οι απλοί Ιταλοί πολίτες βλέπουν την κυβέρνηση της Lega και του Κινήματος Πέντε Αστέρων σαν «μία ανάσα φρέσκου αέρα» στην πολιτική σκηνή της χώρας, αναφέρει η Wall Street Journal.
Περίπου το 60% των Ιταλών υποστηρίζουν τα δύο κόμματα στις δημοσκοπήσεις ενώ το ποσοστό, που έλαβαν αθροιστικά στις εκλογές του Μαρτίου του 2018 δεν ξεπερνούσε το 50%.
Οι ψηφοφόροι δηλώνουν γοητευμένοι με τον ηγέτη της Lega, Matteo Salvini και τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, που είναι το ισχυρότερο δίδυμο της κυβέρνησης.
Από την πλευρά τους αυτοί επιμένουν στις δαπανηρές εκλογικές υποσχέσεις τους, παρά τις ζωηρές ενστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου, τους αναλυτές, τους θεσμούς και την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας.
Οι Ιταλοί, όμως, ακούν την κριτική αυτή προς την κυβέρνηση, ως ένα «κακόηχο τραγούδι» με συνταγές για περιορισμό των δαπανών, που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.
«Στην Ιταλία, οι άνθρωποι είναι απλά δυσαρεστημένοι και κουρασμένοι με τις ελίτ», δήλωσε ο Lorenzo Pregliasco, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων Quorum με έδρα το Τορίνο.
Η Lega και το Κίνημα Πέντε Αστέρων απολαμβάνουν τη στήριξη των Ιταλών και για τις αντιδράσεις τους στις έξωθεν πιέσεις.
Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναλαμβάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, που υπάρχουν, ο Salvini τους αντικρούει με πιο λαϊκούς όρους μέσω των μέσων ενημέρωσης και των social media.
«Καμία επιστολή μικρή ή μεγάλη από τις Βρυξέλλες δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε την πορεία μας.
Η Ιταλία δεν θα είναι ξανά χώρα - υπάλληλος και πεσμένη στα γόνατά της!», είπε μέσω Facebook ο Salvini στις αρχές Νοεμβρίου του 2018.
Η οργή των γραφειοκρατών της ΕΕ και της Ιταλίας ευχαριστεί τους οπαδούς των δύο κομμάτων που μοιράζονται «έναν βαθύ θυμό μετά από χρόνια οικονομικού πόνου, συνεχούς μετανάστευσης, εκτεταμένης διαφθοράς και άλλων αποτυχιών της λεγόμενης ορθόδοξης πολιτικής».
«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, όπου είτε αγωνιζόμαστε για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας ως λαός που για πολύ καιρό ήταν ο παρίας της Ευρώπης, είτε θα είμαστε πάντα χαμένοι και σκλάβοι μιας ολιγαρχίας τεχνοκρατών, οικονομικών κερδοσκόπων και οίκων αξιολόγησης», δήλωσε h υποστηρικτής της Lega Cinzia Costantini, 46 ετών, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αδριατικής Falconara Marittima
Ωστόσο, τα δύο κυρίαρχα κόμματα δεν απολαμβάνουν την ίδια στήριξη.
Η Lega διπλασίασε το ποσοστό της ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων επισκιάστηκε από τον υπερκινητικό Salvini.
H Lega υπήρξε κάποτε ένα βόρειο ιταλικό πολιτικό κίνημα που κατηγορούσε το φτωχότερο νότο ως το βάρος της χώρας.
Ο Salvini, όμως ακολούθησε νέα στρατηγική και έχει στρέψει την οργή των Ιταλών κατά των Βρυξελλών και του Βερολίνου, αντί της Νάπολης και της Ρώμης.
Το κόμμα έχει τώρα δημοφιλία 20% ακόμα και στον βαθύ νότο της Ιταλίας.
Σε παραδοσιακά οχυρά όπως ο πλούσιος βορειοανατολικός της Ιταλίας, εν τω μεταξύ έχει τώρα σχεδόν το 50% της στήριξης των πολιτών.
Το 60% των Ιταλών στηρίζει την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα αυξάνεται η στήριξη στο κυβερνητικό σχήμα Lega – Κινήματος Πέντε Αστέρων, όπως και το ποσοστό των Ιταλών που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εταιρειών Coldiretti και Ixè, το 60% των Ιταλών θεωρεί ότι, οι πολιτικές της ΕΕ είναι επιζήμιες για τον γεωργικό τομέα της Ιταλίας ενώ μόλις το 10% τις θεωρεί ωφέλιμες.
Εξάλλου το 43% των Ιταλών εκτιμά, πως οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ σχεδιάστηκαν από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και των πιο αδύναμων.
Οι Ιταλοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την Ευρώπη, όταν ανέδειξαν κυβέρνηση τη Lega και τo Κίνημα των Πέντε Αστέρων στις εκλογές του Μαρτίου του 2018.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εν λόγω επιλογή και η αυξημένη δημοφιλία των δύο κομμάτων που φθάνει σχεδόν το 60% (33% η Lega και 26% το Κίνημα των Πέντε Αστέρων) θεωρείται ως εντολή για αλλαγή και βελτίωση της σχέσης Ιταλίας – ΕΕ.
Την ίδια ώρα διογκώνεται το ρεύμα κατά της ΕΕ.
Σε ερώτηση για το εάν διεξάγονταν δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ΕΕ, το 51% των Ιταλών κάτω των 45 ετών θα τάσσονταν υπέρ ενός Italexit.
Στις ηλικίες άνω των 45 ετών το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 26%.
Σχόλια αναγνωστών