Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν δεν θα κινήσει καμία ουσιαστική διαδικασία ενάντια στην Ιταλία πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019
(upd) Ναι σε άτυπες συναντήσεις με τους Matteo Salvini και Luigi Di Maio λέει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, υπογραμμίζοντας πάντως πως θεσμικοί του συνομιλητές για το ζήτημα που έχει ανακύψει με την Ιταλία και τον προϋπολογισμό της για το 2019 είναι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο ΥΠΟΙΚ, Giovanni Tria.
Salvini και Di Maio διατηρούν υψηλούς τους τόνους μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού 2019 από την Κομισιόν, την ώρα που ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση, εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο Juncker στις Βρυξέλλες το Σάββατο 24/11.
Ο Επίτροπος Moscovici, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και μια ημέρα μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ο Moscovici απαντά και στις ειρωνείες που διατύπωσε ο Matteo Salvini, ο οποίος και με αφορμή την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως περιμένει και «γράμμα από τον Άγιο Βασίλη».
«Δεν είμαι ο Άγιος Βασίλης.
Είμαι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ και πιστεύω ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε αυτά τα θέματα με αμοιβαίο σεβασμό, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.
Όχι χαλαρά και με ειρωνεία, αυτό είναι σημαντικό και για τους Ιταλούς και για τους Ευρωπαίους» τόνισε ο Moscovici, υποστηρίζοντας πως υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο ζήτημα της Ιταλίας, το οποίο όπως λέει, δεν προκλήθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά.
«Ο διάλογος δεν είναι μόνο επιλογή, είναι επιβεβλημένος περισσότερο από ποτέ» είπε ο Moscovici, ο οποίος ερωτηθείς γιατί δεν συναντά τους Salvini και Di Maio που έχουν την πραγματική εξουσία στην Ιταλία και επιμένει να συνομιλεί με τον Tria που δεν έχει εξουσία, υποστήριξε ότι «συνομιλεί με εκείνους που εκπροσωπούν τους πραγματικούς θεσμούς».
«Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη νομιμοποίηση των συνομιλητών μας.
Σε αυτούς εναπόκειται μαζί με τους συναδέλφους τους να δουν πως μπορούν να οργανώσουν το διάλογο» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Στην παρατήρηση ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι διάλογος μεταξύ κουφών, όπου δεν γίνεται ούτε ένα βήμα μπροστά, ο Moscovici εξέφρασε τη διαφωνία του.
«Το να διατηρούμε το νήμα του διαλόγου σημαίνει ότι παραμένουμε σε κοινό πλαίσιο που είναι η Ευρωζώνη και σε κοινούς θεσμούς που είναι το Eurogroup.
Σημαίνει ότι συνομιλούν θεσμοί που έχουν ένα σημαντικό παρελθόν και ένα σημαντικό μέλλον.
Ο ίδιος ο Salvini είπε ότι επιθυμεί το διάλογο για τον προϋπολογισμό, καθώς γνωρίζει τι διακυβεύεται.
Θα συνεχίσω τις συναντήσεις με τους θεσμικούς συνομιλητές μου, και αν κάποια στιγμή δοθεί η δυνατότητα να συναντήσω ατύπως τους Salvini, Di Maio θα το πράξω.
Αλλά θεσμικά συνομιλητές μου θα είναι πάντα ο Tria και ο πρωθυπουργός» υποστήριξε ο Moscovici.
Δηλώσεις για το θέμα του προϋπολογισμού 2019 πραγματοποίησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giovanni Tria, ο οποίος υποστήριξε ότι πέραν όλων των άλλων αποτελεί «προστασία» έναντι μελλοντικών υφέσεων.
Tria (Ιταλία ΥΠΟΙΚ): Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τη διεύρυνση του spread
Σε μία νέα υπεράσπιση του προϋπολογισμού της Ιταλίας, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή των στόχων που έχουν τεθεί σε αυτόν.
Σύμφωνα με τον κ. Tria ο προϋπολογισμός του 2019 θέτει σε πλήρη έλεγχο όλους τους δημόσιους λογαριασμούς και ταυτόχρονα αποτελεί ένα καλό εργαλείο για αποτροπή υφέσεων.
Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων προκειμένου να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις των Ιταλών πολιτών, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ιταλία εκτίμησε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα δεν δικαιολογούν τη διεύρυνση του spread η οποία καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, στην απόδοση των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων.
Conte (Ιταλός πρωθυπουργός): Υπεύθυνη η στάση μας στον προϋπολογισμό
Την άποψη ότι η ιταλική κυβέρνηση τήρησε υπεύθυνη στάση στον προϋπολογισμό για το 2019 εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
«Η Ιταλία ενήργησε υπεύθυνα στον προϋπολογισμό» φέρεται να δήλωσε μία ημέρα αφού η Κομισιόν απέρριψε τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης και άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ιταλίας.
Αναφερόμενος στην ιταλική αγορά ομολόγων, ο Conte υποστήριξε ότι οι υψηλές αποδόσεις δεν βοηθούν.
«Πρέπει όλοι να κάνουμε προσπάθειες για χαλάρωση των εντάσεων» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι πιο ήρεμοι τόνοι θα ενισχύσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη».
Πάντως ο κ. Conte προχώρησε σε ένα πρώτο «άνοιγμα» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.
«Στην απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναλάβουμε και θα εξειδικεύσουμε τις θετικές επιπτώσεις του κρατικού μας προϋπολογισμού επί της ανάπτυξης.
Θα υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων και στο κοινοβούλιο θα γίνει και επαναδιατύπωση κάποιων παρεμβάσεων, αν μπορούν να αυξηθούν οι θετικές επιπτώσεις επί της ανάπτυξης, χωρίς να αλλάξει η συνολική λογική και τα περιεχόμενα των μέτρων», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ζήτησε στην περίπτωση που το Ecofin συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων, οι κυρώσεις αυτές να μπορέσουν να επιβληθούν στη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, ώστε, στο μεταξύ, ο ιταλικός προϋπολογισμός να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να μειώσει το δημόσιο χρέος της.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, επανέλαβε την πρόθεση της Ρώμης να μην υποχωρήσει τονίζοντας «απαιτούμε σεβασμό απέναντι στον ιταλικό λαό».
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του ιταλικού spread προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι θέμα όπου μπορεί να επέμβει η κυβέρνηση.
«Ανησυχούμε για το spread, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να το θέσει υπό έλεγχο» επεσήμανε.
Di Maio: Καμία παρέμβαση στον προϋπολογισμό πριν τις ευρωεκλογές - Δεν θα πουλήσουμε τα χρυσαφικά μας
Το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό του 2019 πριν τις ευρωεκλογές απέκλεισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio.
Όπως επεσήμανε «μετά τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη για να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού».
Εξάλλου, ο Di Maio επεσήμανε για ακόμα μία αφορά ότι το έλλειμμα του 2019 δεν θα υπερβεί τον στόχο του 2,4% και πρόσθεσε «η κυβέρνηση δεν θα πωλήσει τα χρυσαφικά της στο όνομα των ιδιωτικοποιήσεων».
Επίσης υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να μην σταλεί το μήνυμα ότι η ΕΕ ζητά από την Ιταλία... αιματοκύλισμα».
Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και τόνισε ότι «θα ήταν άδικη η εφαρμογή της διαδικασία επί παραβάσει».
Salvini: Ανησυχούμε για το spread αλλά δεν το ελέγχει η κυβέρνηση - Δεν υποχωρούμε
Την πρόθεση της Ρώμης να μην υποχωρήσει όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικής της χώρας, Matteo Salvini.
«Δεν θα υποχωρήσουμε όσον αφορά τον προϋπολογισμό» δήλωσε στο RAI επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να του ζητήσει να προχωρήσει σε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Μάλιστα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει τις αποταμιεύσεις των πολιτών.
«Απαιτούμε σεβασμό απέναντι στον ιταλικό λαό» τόνισε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του ιταλικού spread προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι θέμα όπου μπορεί να επέμβει η κυβέρνηση.
«Ανησυχούμε για το spread, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να το θέσει υπό έλεγχο» επεσήμανε.
Repubblica: Salvini και Di Maio μπλοκάρουν τον Tria – Καμία διαπραγμάτευση με την ΕΕ
Την θέση ότι Matteo Salvini και Luigi Di Maio μπλοκάρουν τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση με την ΕΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Την ώρα που ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 και η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Giuseppe Conte έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από την Κομισιόν, η οποία κινείται στην κατεύθυνση επιβολής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η εντολή των δύο αντιπροέδρων και επί της ουσίας επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είναι «να μην γίνει καμία διαπραγμάτευση με την ΕΕ».
Βάσει του δημοσιεύματος, επικρατεί διχασμός στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης καθώς ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria είναι ανοιχτοί στο διάλογο και σε αλλαγές στον προϋπολογισμό, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Salvini – Di Maio, οι πραγματικοί επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίοι επιθυμούν να περιμένουν έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Σημειώνεται πάντως πως το δημοσίευμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, η οποία εμφανίζει τον Luigi Di Maio ανοιχτό σε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, εφόσον αυτές προκύψουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του στην ιταλική Βουλή.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Di Maio απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οι όποιες αλλαγές να αφορούν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός (π.χ. ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εισόδημα πολιτών), κάτι πάντως που δεν αποκλείει – βάσει πάντα του δημοσιεύματος – ο Salvini, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να μειωθεί το ποσό των 6 με 7 δις ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Στο 3,47% η απόδοση του 10ετούς
Βελτίωση κατέγραψε, εν τω μεταξύ, η αγορά ιταλικών ομολόγων, αντιστρέφοντας το αρχικό αρνητικό κλίμα, ενώ μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,47%, από 3,484% στο χθεσινό κλείσιμο.
Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό δύο μηνών του 0,92%, ενώ αργότερα διαμορφώθηκε στο 1,04% από 1,132% χθες.
Πιέσεις δέχτηκε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας με απώλειες 0,69% στις 18.603,04 μονάδες.
Στο ταμπλό, με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να κλείνει σχεδόν αμετάβλητη, την Banco Bpm να σημειώνει άλμα 3%, την Unicredit να κλείνει στο -0,7% και την UBI Banca να καταγράφει οριακή άνοδο 0,2%.
Χωρίς νικητή η κόντρα Κομισιόν - Ιταλίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπραξε αυτό που όλοι είχαν προεξοφλήσει, απορρίπτοντας, για δεύτερη συνεχή φορά, τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 και θέτοντας ουσιαστικά την χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, με στόχο να… τρομάξει αρκετά τη Ρώμη ώστε να υπαναχωρήσει.
Θέτοντας ως βασικό πρόβλημα της ιταλικής οικονομίας το υψηλό χρέος της χώρας –το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό – η Κομισιόν στην 23σέλιδη έκθεσή της υποστηρίζει ότι «η ανάλυσή μας προβλέπει ότι δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με βάση το χρέος».
Όπως είναι φυσικό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis έσπευσε να εκφράσει τους έντονους φόβους του, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος, Pierre Moscovici δικαιολόγησε απόλυτα τις αποφάσεις της Επιτροπής, με δεδομένο ότι η Ιταλία, όντως, παραβιάζει κανόνες στους οποίους η ίδια έχει συμφωνήσει και έχει αποδεχθεί ως μέλος της Ευρωζώνης.
«Το μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ιταλίας, παραμένει το κύριο μέλημα.
Υιοθετήσαμε την 5η έκθεσή μας, με το συμπέρασμα ότι η Ιταλία δεν σέβεται το κριτήριο του χρέους.
Δεν ανοίγει τώρα η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Το αν θα ανοίξει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία θα το αποφασίσουν τα κράτη μέλη, μετά από διάλογο» υποστήριξε ο Moscovici.
Σαφώς το επόμενο επεισόδιο στο ιταλικό δράμα θα παιχθεί το Σάββατο 24/11 όπου θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte και του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Ο Conte σε πλήρη αντίθεση με τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, έχει διατηρήσει, μέχρι στιγμής, μία ιδιαίτερα ήπια και προσεκτική στάση, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο τη… φωνή της λογικής και της ηρεμίας και πιθανώς τον βασικό σύνδεσμο μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.
Αργή και χρονοβόρα η διαδικασία υπερβολικού χρέους
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ένταξη της Ιταλίας υπό επιτήρηση και πιθανώς στην επονομαζόμενη διαδικασία υπερβολικού χρέους δεν αποτελεί μία απόφαση που θα φέρει καταιγιστικές εξελίξεις, καθώς θα ακολουθήσει τη γνωστή… αργή και ελαφρώς γραφειοκρατική διαδικασία της Ευρωζώνης.
Το ζήτημα της Ιταλίας θα βρεθεί σαφώς στο επίκεντρο του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρός του Mario Centeno, αλλά οποιαδήποτε απόφαση για επιβολή μέτρων ενάντια στη Ρώμη θα πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ.
Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να κινήσουν καμία ουσιαστική διαδικασία ενάντια στην Ιταλία πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.
Οι μόνες, όπως όλα δείχνουν που μπορούν να… τιμωρήσουν τη Ρώμη δεν είναι άλλες από τις αγορές, οι οποίες, πάντως, δεν εμφανίζονται προς το παρόν και τόσο επιθετικές, παρά τη σχετική άνοδο στις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 22/11 01:00)
www.bankingnews.gr
Salvini και Di Maio διατηρούν υψηλούς τους τόνους μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού 2019 από την Κομισιόν, την ώρα που ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση, εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο Juncker στις Βρυξέλλες το Σάββατο 24/11.
Ο Επίτροπος Moscovici, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και μια ημέρα μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ο Moscovici απαντά και στις ειρωνείες που διατύπωσε ο Matteo Salvini, ο οποίος και με αφορμή την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως περιμένει και «γράμμα από τον Άγιο Βασίλη».
«Δεν είμαι ο Άγιος Βασίλης.
Είμαι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ και πιστεύω ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε αυτά τα θέματα με αμοιβαίο σεβασμό, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.
Όχι χαλαρά και με ειρωνεία, αυτό είναι σημαντικό και για τους Ιταλούς και για τους Ευρωπαίους» τόνισε ο Moscovici, υποστηρίζοντας πως υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο ζήτημα της Ιταλίας, το οποίο όπως λέει, δεν προκλήθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά.
«Ο διάλογος δεν είναι μόνο επιλογή, είναι επιβεβλημένος περισσότερο από ποτέ» είπε ο Moscovici, ο οποίος ερωτηθείς γιατί δεν συναντά τους Salvini και Di Maio που έχουν την πραγματική εξουσία στην Ιταλία και επιμένει να συνομιλεί με τον Tria που δεν έχει εξουσία, υποστήριξε ότι «συνομιλεί με εκείνους που εκπροσωπούν τους πραγματικούς θεσμούς».
«Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη νομιμοποίηση των συνομιλητών μας.
Σε αυτούς εναπόκειται μαζί με τους συναδέλφους τους να δουν πως μπορούν να οργανώσουν το διάλογο» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Στην παρατήρηση ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι διάλογος μεταξύ κουφών, όπου δεν γίνεται ούτε ένα βήμα μπροστά, ο Moscovici εξέφρασε τη διαφωνία του.
«Το να διατηρούμε το νήμα του διαλόγου σημαίνει ότι παραμένουμε σε κοινό πλαίσιο που είναι η Ευρωζώνη και σε κοινούς θεσμούς που είναι το Eurogroup.
Σημαίνει ότι συνομιλούν θεσμοί που έχουν ένα σημαντικό παρελθόν και ένα σημαντικό μέλλον.
Ο ίδιος ο Salvini είπε ότι επιθυμεί το διάλογο για τον προϋπολογισμό, καθώς γνωρίζει τι διακυβεύεται.
Θα συνεχίσω τις συναντήσεις με τους θεσμικούς συνομιλητές μου, και αν κάποια στιγμή δοθεί η δυνατότητα να συναντήσω ατύπως τους Salvini, Di Maio θα το πράξω.
Αλλά θεσμικά συνομιλητές μου θα είναι πάντα ο Tria και ο πρωθυπουργός» υποστήριξε ο Moscovici.
Δηλώσεις για το θέμα του προϋπολογισμού 2019 πραγματοποίησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giovanni Tria, ο οποίος υποστήριξε ότι πέραν όλων των άλλων αποτελεί «προστασία» έναντι μελλοντικών υφέσεων.
Tria (Ιταλία ΥΠΟΙΚ): Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τη διεύρυνση του spread
Σε μία νέα υπεράσπιση του προϋπολογισμού της Ιταλίας, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή των στόχων που έχουν τεθεί σε αυτόν.
Σύμφωνα με τον κ. Tria ο προϋπολογισμός του 2019 θέτει σε πλήρη έλεγχο όλους τους δημόσιους λογαριασμούς και ταυτόχρονα αποτελεί ένα καλό εργαλείο για αποτροπή υφέσεων.
Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων προκειμένου να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις των Ιταλών πολιτών, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ιταλία εκτίμησε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα δεν δικαιολογούν τη διεύρυνση του spread η οποία καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, στην απόδοση των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων.
Conte (Ιταλός πρωθυπουργός): Υπεύθυνη η στάση μας στον προϋπολογισμό
Την άποψη ότι η ιταλική κυβέρνηση τήρησε υπεύθυνη στάση στον προϋπολογισμό για το 2019 εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
«Η Ιταλία ενήργησε υπεύθυνα στον προϋπολογισμό» φέρεται να δήλωσε μία ημέρα αφού η Κομισιόν απέρριψε τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης και άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ιταλίας.
Αναφερόμενος στην ιταλική αγορά ομολόγων, ο Conte υποστήριξε ότι οι υψηλές αποδόσεις δεν βοηθούν.
«Πρέπει όλοι να κάνουμε προσπάθειες για χαλάρωση των εντάσεων» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι πιο ήρεμοι τόνοι θα ενισχύσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη».
Πάντως ο κ. Conte προχώρησε σε ένα πρώτο «άνοιγμα» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.
«Στην απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναλάβουμε και θα εξειδικεύσουμε τις θετικές επιπτώσεις του κρατικού μας προϋπολογισμού επί της ανάπτυξης.
Θα υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων και στο κοινοβούλιο θα γίνει και επαναδιατύπωση κάποιων παρεμβάσεων, αν μπορούν να αυξηθούν οι θετικές επιπτώσεις επί της ανάπτυξης, χωρίς να αλλάξει η συνολική λογική και τα περιεχόμενα των μέτρων», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ζήτησε στην περίπτωση που το Ecofin συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων, οι κυρώσεις αυτές να μπορέσουν να επιβληθούν στη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, ώστε, στο μεταξύ, ο ιταλικός προϋπολογισμός να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να μειώσει το δημόσιο χρέος της.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, επανέλαβε την πρόθεση της Ρώμης να μην υποχωρήσει τονίζοντας «απαιτούμε σεβασμό απέναντι στον ιταλικό λαό».
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του ιταλικού spread προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι θέμα όπου μπορεί να επέμβει η κυβέρνηση.
«Ανησυχούμε για το spread, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να το θέσει υπό έλεγχο» επεσήμανε.
Di Maio: Καμία παρέμβαση στον προϋπολογισμό πριν τις ευρωεκλογές - Δεν θα πουλήσουμε τα χρυσαφικά μας
Το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό του 2019 πριν τις ευρωεκλογές απέκλεισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio.
Όπως επεσήμανε «μετά τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη για να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού».
Εξάλλου, ο Di Maio επεσήμανε για ακόμα μία αφορά ότι το έλλειμμα του 2019 δεν θα υπερβεί τον στόχο του 2,4% και πρόσθεσε «η κυβέρνηση δεν θα πωλήσει τα χρυσαφικά της στο όνομα των ιδιωτικοποιήσεων».
Επίσης υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να μην σταλεί το μήνυμα ότι η ΕΕ ζητά από την Ιταλία... αιματοκύλισμα».
Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και τόνισε ότι «θα ήταν άδικη η εφαρμογή της διαδικασία επί παραβάσει».
Salvini: Ανησυχούμε για το spread αλλά δεν το ελέγχει η κυβέρνηση - Δεν υποχωρούμε
Την πρόθεση της Ρώμης να μην υποχωρήσει όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικής της χώρας, Matteo Salvini.
«Δεν θα υποχωρήσουμε όσον αφορά τον προϋπολογισμό» δήλωσε στο RAI επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να του ζητήσει να προχωρήσει σε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Μάλιστα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει τις αποταμιεύσεις των πολιτών.
«Απαιτούμε σεβασμό απέναντι στον ιταλικό λαό» τόνισε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του ιταλικού spread προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι θέμα όπου μπορεί να επέμβει η κυβέρνηση.
«Ανησυχούμε για το spread, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να το θέσει υπό έλεγχο» επεσήμανε.
Repubblica: Salvini και Di Maio μπλοκάρουν τον Tria – Καμία διαπραγμάτευση με την ΕΕ
Την θέση ότι Matteo Salvini και Luigi Di Maio μπλοκάρουν τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση με την ΕΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Την ώρα που ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 και η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Giuseppe Conte έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από την Κομισιόν, η οποία κινείται στην κατεύθυνση επιβολής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η εντολή των δύο αντιπροέδρων και επί της ουσίας επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είναι «να μην γίνει καμία διαπραγμάτευση με την ΕΕ».
Βάσει του δημοσιεύματος, επικρατεί διχασμός στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης καθώς ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria είναι ανοιχτοί στο διάλογο και σε αλλαγές στον προϋπολογισμό, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Salvini – Di Maio, οι πραγματικοί επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίοι επιθυμούν να περιμένουν έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Σημειώνεται πάντως πως το δημοσίευμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, η οποία εμφανίζει τον Luigi Di Maio ανοιχτό σε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, εφόσον αυτές προκύψουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του στην ιταλική Βουλή.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Di Maio απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οι όποιες αλλαγές να αφορούν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός (π.χ. ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εισόδημα πολιτών), κάτι πάντως που δεν αποκλείει – βάσει πάντα του δημοσιεύματος – ο Salvini, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να μειωθεί το ποσό των 6 με 7 δις ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Στο 3,47% η απόδοση του 10ετούς
Βελτίωση κατέγραψε, εν τω μεταξύ, η αγορά ιταλικών ομολόγων, αντιστρέφοντας το αρχικό αρνητικό κλίμα, ενώ μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,47%, από 3,484% στο χθεσινό κλείσιμο.
Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό δύο μηνών του 0,92%, ενώ αργότερα διαμορφώθηκε στο 1,04% από 1,132% χθες.
Πιέσεις δέχτηκε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας με απώλειες 0,69% στις 18.603,04 μονάδες.
Στο ταμπλό, με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να κλείνει σχεδόν αμετάβλητη, την Banco Bpm να σημειώνει άλμα 3%, την Unicredit να κλείνει στο -0,7% και την UBI Banca να καταγράφει οριακή άνοδο 0,2%.
Χωρίς νικητή η κόντρα Κομισιόν - Ιταλίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπραξε αυτό που όλοι είχαν προεξοφλήσει, απορρίπτοντας, για δεύτερη συνεχή φορά, τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 και θέτοντας ουσιαστικά την χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, με στόχο να… τρομάξει αρκετά τη Ρώμη ώστε να υπαναχωρήσει.
Θέτοντας ως βασικό πρόβλημα της ιταλικής οικονομίας το υψηλό χρέος της χώρας –το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό – η Κομισιόν στην 23σέλιδη έκθεσή της υποστηρίζει ότι «η ανάλυσή μας προβλέπει ότι δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με βάση το χρέος».
Όπως είναι φυσικό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis έσπευσε να εκφράσει τους έντονους φόβους του, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος, Pierre Moscovici δικαιολόγησε απόλυτα τις αποφάσεις της Επιτροπής, με δεδομένο ότι η Ιταλία, όντως, παραβιάζει κανόνες στους οποίους η ίδια έχει συμφωνήσει και έχει αποδεχθεί ως μέλος της Ευρωζώνης.
«Το μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ιταλίας, παραμένει το κύριο μέλημα.
Υιοθετήσαμε την 5η έκθεσή μας, με το συμπέρασμα ότι η Ιταλία δεν σέβεται το κριτήριο του χρέους.
Δεν ανοίγει τώρα η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Το αν θα ανοίξει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία θα το αποφασίσουν τα κράτη μέλη, μετά από διάλογο» υποστήριξε ο Moscovici.
Σαφώς το επόμενο επεισόδιο στο ιταλικό δράμα θα παιχθεί το Σάββατο 24/11 όπου θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte και του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Ο Conte σε πλήρη αντίθεση με τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, έχει διατηρήσει, μέχρι στιγμής, μία ιδιαίτερα ήπια και προσεκτική στάση, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο τη… φωνή της λογικής και της ηρεμίας και πιθανώς τον βασικό σύνδεσμο μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.
Αργή και χρονοβόρα η διαδικασία υπερβολικού χρέους
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ένταξη της Ιταλίας υπό επιτήρηση και πιθανώς στην επονομαζόμενη διαδικασία υπερβολικού χρέους δεν αποτελεί μία απόφαση που θα φέρει καταιγιστικές εξελίξεις, καθώς θα ακολουθήσει τη γνωστή… αργή και ελαφρώς γραφειοκρατική διαδικασία της Ευρωζώνης.
Το ζήτημα της Ιταλίας θα βρεθεί σαφώς στο επίκεντρο του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρός του Mario Centeno, αλλά οποιαδήποτε απόφαση για επιβολή μέτρων ενάντια στη Ρώμη θα πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ.
Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να κινήσουν καμία ουσιαστική διαδικασία ενάντια στην Ιταλία πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.
Οι μόνες, όπως όλα δείχνουν που μπορούν να… τιμωρήσουν τη Ρώμη δεν είναι άλλες από τις αγορές, οι οποίες, πάντως, δεν εμφανίζονται προς το παρόν και τόσο επιθετικές, παρά τη σχετική άνοδο στις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 22/11 01:00)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών