Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόθυμη για τακτικό συμβιβασμό η Ιταλία - Στο 2,2% το έλλειμμα 2019 - Salvini: Πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας

Πρόθυμη για τακτικό συμβιβασμό η Ιταλία - Στο 2,2% το έλλειμμα 2019 - Salvini: Πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας
Λιγότερο άκαμπτη εμφανίζεται η Ρώμη με πιθανή αποδοχή μείωσης του στόχου για το έλλειμμα στο 2,2% από 2,4% του ΑΕΠ για το 2019
(upd) Έτοιμη να προχωρήσει σε έναν τακτικό συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση, με τα κορυφαία στελέχη της να τονίζουν σε δηλώσεις τους ότι δεν θα «μείνουμε κολλημένοι σε δεκαδικά ψηφία» και να καθιστούν πλέον σαφές πως δεν είναι ταμπού το 2,4% στο έλλειμμα για το 2019.
Όλα δείχνουν ότι η Ρώμη είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό του ελλείμματος για το 2019 στο 2,2% του ΑΕΠ έναντι 2,4% που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει στην Κομισιόν.
Κανείς, πάντως, δεν γνωρίζει εάν αυτή η μικρή υπαναχώρηση από την ιταλική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει την Κομισιόν ή εάν απλά αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω πιέσεις.
Σχεδόν βέβαιη θεωρεί τη μείωση του ελλείμματος από το 2,4% στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2019 η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
Σε σημερινό δημοσίευμα της η Il Messaggero αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte εκτιμά ότι θα υπάρξουν περικοπές ύψους περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.
Κατά τη χθεσινή (26/11) συνάντηση που υπήρξε μεταξύ του Conte, του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria και των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio κατέστη σαφές ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα.

Salvini: Οφείλουμε να τιμήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους ψηφοφόρους

Η ιταλική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπάρξει επιβολή κυρώσεων στη χώρα αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να κοροϊδέψει τους ψηφοφόρους, όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρός της, Matteo Salvini.
Ο κ. Salvini, μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ένας σοβαρός προϋπολογισμός.
Στόχος του είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης.
Έχω τονίσει ότι δεν έχω «κόλλημα» με τους αριθμούς, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρήσουμε και όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες».
Παράλληλα ο κ. Salvini είχε τονίσει σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι «Δεν θα στείλουμε νέα έγγραφα στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό» υποστήριξε ο Salvini όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
«Θα υπάρξει ένας προϋπολογισμός, η έγκριση του οποίου εκκρεμεί στο Κοινοβούλιο.
Δεν θα ήταν έντιμο κάποιος από την Ευρώπη να επιβάλλει κυρώσεις πριν ακόμα υπάρξει ο προϋπολογισμός» τόνισε ο Salvini.
«Δεν είμαστε μοναρχία, είμαστε κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Υπάρχουν εκατοντάδες προτάσεις από τους βουλευτές και μέχρι να περάσει από τη Βουλή, ο προϋπολογισμός δεν υπάρχει» υποστήριξε ο Salvini.
Σημειώνεται πως η συζήτηση στην ιταλική Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019 θα αρχίσει στις 3 Δεκεμβρίου.

Reuters: Τα μέλη της ΕΕ στηρίζουν την έναρξη της διαδικασίας πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση των πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η απόρριψη του προϋπολογισμού 2019 από την Ιταλία, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, καθώς έκρινε πως δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γνωμοδοτήσουν επί της επιβολής κυρώσεων στην Ιταλία, την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να τεθεί σε ισχύ η διαδικασία.

Το μέτρο ΟΜΤ μπορεί να εξετάσει η ΕΚΤ αν οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα επιμείνουν

Το μέτρο ΟΜΤ (Outright Monetary Transactions) μπορεί να εξετάσει η ΕΚΤ σε περίπτωση που οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα επιμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ΜΝΙ.
Πρόκειται για πρόγραμμα Outright Monetary Transactions (ΟΜΤ), που αποφασίστηκε κατά την κορύφωση της κρίσης του 2012, και προέβλεπε την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υπό ορισμένους όρους.
Ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς δεν κρίθηκε, μέχρι τώρα αναγκαίο.
Με το εν λόγω πρόγραμμα, η ΕΚΤ δήλωνε την πρόθεσή της να αγοράσει ομόλογα των κρατών της ζώνης του ευρώ στη δευτερογενή αγορά, υπό ορισμένους όρους: (i) τα οικεία κράτη έπρεπε να έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο δε πρόγραμμα έπρεπε να προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας αγορών από τον ESM στην πρωτογενή αγορά· (ii) οι πράξεις θα επικεντρώνονταν στο βραχυπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων· (iii) δεν θα θεσπίζονταν προηγούμενοι ποσοτικοί περιορισμοί· (iv) η ΕΚΤ θα ετύγχανε της ίδιας μεταχειρίσεως με τους ιδιώτες πιστωτές, και (v) η ΕΚΤ θα δεσμευόταν να «αποστειρώσει» πλήρως τη δημιουργηθείσα ρευστότητα.


Καθησυχάζει ο Regling

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σχετικά με την Ιταλία και την πρόσβαση στις αγορές.
«Δεν ανησυχώ για το ενδεχόμενο η Ιταλία να χάσει την πρόσβαση της στις αγορές» φέρεται να δήλωσε τη στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να κάνει βήματα πίσω όσον αφορά τις απαιτήσεις της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου.

Moscovici: Ο προϋπολογισμός κρύβει κινδύνους για οικονομία και καταθέτες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ιταλικό προϋπολογισμό έκρουσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του G20.
«Η Κομισιόν δεν έχει αλλάξει την ανάλυση του ιταλικού προϋπολογισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας προκύπτουν κίνδυνοι για την οικονομία και τους καταθέτες.
Πάντως, επεσήμανε ότι ο διάλογος με τη Ρώμη συνεχίζεται και τόνισε ότι το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του G20.

Σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα

Σταθεροποιητικές, πάντως, τάσεις επικράτησαν στα ιταλικά ομόλογα, πιθανώς γιατί οι επενδυτές αναμένουν ότι η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν δεν θα συνεχιστεί, ενώ το ενδεχόμενο αγοράς ιταλικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα που καθησυχάζει τις αγορές.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,304%, δηλαδή οριακά υψηλότερα από το 3,3% που είχε φθάσει τη Δευτέρα 26/11.


Εν αναμονή των τεχνικών εκθέσεων της Κομισιόν

Μετά το πέρας της συνεδρίασης στο πρωθυπουργικό μέγαρο, Conte, Salvini και Di Maio εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι «σε ό,τι αφορά τον εν εξελίξει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμφωνήθηκε να περιμένουμε τις τεχνικές εκθέσεις για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που έχουν κατατεθεί και τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν, ούτως ώστε να καταγραφούν οι ακριβείς δαπάνες.
Δεν είναι θέμα μερικών δεκαδικών σημείων, στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και τις επενδύσεις.
Στόχος είναι να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας και στήριξη των πολιτών, των συνταξιούχων αλλά και πλήρη εξασφάλιση των καταθέσεων».

Salvini: Θα δώσω… άλλοθι στην ΕΕ εάν χρειαστεί

Από την πλευρά του ο Matteo Salvini, ο οποίος είναι και ο πιο επιθετικός στις δηλώσεις του ενάντια στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του.
«Εάν αυτή η μικρή μείωση του ελλείμματος είναι μία πρόοδος, μία ευκαιρία να φύγουμε από την τάφρο που βρισκόμαστε, τότε εγώ πρώτος θα δώσω το άλλοθι στην ΕΕ και να μην την αφήσω να πει ξανά «Όχι» στον ιταλικό προϋπολογισμό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Di Maio: Η μείωση των στόχων στον προϋπολογισμό δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να μην αλλάξουν τα μέτρα

«Η μείωση στους στόχους του προϋπολογισμού δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να μην αλλάξουν τα μέτρα» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio, τονίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
«Μπορεί να υπάρξει διάλογος με την ΕΕ σχετικά με τον στόχο του ελλείμματος» τόνισε και εξέφρασε την επιθυμία του να συζητήσει με την ΕΕ για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Draghi: Αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει λύση μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης

Αισιόδοξος, πάντως, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του για την επίτευξη λύσης στο όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Απαντώντας σε ερώτηση Ευρωβουλευτή κατά τη χθεσινή (26/11) ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Draghi υποστήριξε ότι «μπορώ να πω μόνον ότι υπάρχει διάλογος.
Πίστευα ανέκαθεν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία».
Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι «οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος πρέπει να το μειώσουν, διότι με τον τρόπο αυτό, γίνονται ισχυρότερες.
Δεν θέλω, όμως, να προσθέσω κάτι άλλο».

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 26/11 23:40)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης