Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί αλλάζει στάση η Ιταλία έναντι της Κομισιόν; - Αναγκαίος συμβιβασμός ή πολιτικός τακτικισμός;

tags :
Γιατί αλλάζει στάση η Ιταλία έναντι της Κομισιόν; - Αναγκαίος συμβιβασμός ή πολιτικός τακτικισμός;
Δημοσιεύματα στον Ιταλικό Τύπο θεωρούν βέβαιη τη μείωση του ελλείμματος στο 2,2% αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τις Βρυξέλλες
Η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει πλέον έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν έτσι ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά τον προϋπολογισμό της και το ύψος του ελλείμματος για το 2019.
Και εκεί που μέχρι πρότινος διεμήνυε κατηγορηματικά, κυρίως μέσω των αντιπροέδρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio, οι οποίοι έχουν και την πραγματική εξουσία, ότι το έλλειμμα 2,4% δεν αλλάζει, τώρα υποστηρίζει πως δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στα δεκαδικά.
Με λίγα λόγια η Ρώμη στέλνει σήμα ότι το έλλειμμα 2,4% δεν είναι ταμπού.
Ήδη ιταλικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση του ελλείμματος στο 2,2%.
Που οφείλεται όμως αυτή η αλλαγή στάσης από την ιταλική κυβέρνηση;
Πρώτα από όλα στο ότι η Ρώμη θέλει να κερδίσει χρόνο, πολιτικό χρόνο.
Όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το ύψος του ελλείμματος, τόσο εκκρεμεί η υλοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Άρα μένουν στον αέρα οι κυρώσεις της Κομισιόν.
Δεύτερον, και σε άμεση συνάρτηση με το πρώτο, Lega και Κίνημα 5 Αστέρων έχουν με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να κατέβουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου χωρίς να «κουβαλούν» το στίγμα αυτών που τα βάζουν ευθέως με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και απειλούν την Ευρωζώνη.
Και εφόσον οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά και καταβάλλονται προσπάθειες για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, δεν θα πρέπει να αναμένονται αναταράξεις ούτε στην πορεία της ιταλικής οικονομίας, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών.
Αντιθέτως, με αυτόν τον τρόπο Salvini και Di Maio δείχνουν πως ναι μεν είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Ιταλών αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε σε μια ευθεία σύγκρουση που θα έβαζε σε κίνδυνο, πρώτα από όλα τις αποταμιεύσεις και τις δουλειές των ψηφοφόρων τους.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και έσπευσαν χθες να υπογραμμίσουν πως οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις τους για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών θα διατηρηθούν στο ακέραιο και πως θα περάσουν με διατάγματα που θα κατατεθούν πριν από τα Χριστούγεννα.
Όμως εδώ είναι το κρίσιμο σημείο.
Είναι προφανές πως οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να δεχθούν έλλειμμα της τάξης του 2,2%.
Αντίθετα μια πρόβλεψη για έλλειμμα κοντά στο 2% αλλάζει τα δεδομένα και κατ’επέκταση τη στάση των Ευρωπαίων.
Η ιταλική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και περιμένει τις τεχνικές εκθέσεις για να δει το εξής: πόση μείωση των δεκαδικών στο έλλειμμα της θα μπορούσε να επέλθει χωρίς επί της ουσίας να ακυρώνονται οι βασικές εξαγγελίες τους για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών.
Πόση ενδεχομένως μείωση των ωφελούμενων θα μπορούσε να γίνει ή και ακόμα πόσο θα μπορούσε να καθυστερήσει η εφαρμογή τους, χωρίς όμως να δίνεται η εντύπωση στους Ιταλούς ψηφοφόρους ότι τα μέτρα ακυρώνονται ή χάνουν την αρχική τους δυναμική.
Για αυτό και οι διαπραγματεύσεις σε καθεστώς συναίνεσης με τις Βρυξέλλες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Ρώμη.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, και μόνο το σενάριο ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι ανοιχτή να εξετάσει το ύψος του ελλείμματος της, ήταν αρκετό για να ρίξει το ιταλικό spread κάτω από τις 300 μ. β.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης