Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία στο επίκεντρο των G20 – Οι πρώτες αποφάσεις στο Eurogroup 3/12 – Conte: Προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, δεν γυρνάμε πίσω

tags :
Η Ιταλία στο επίκεντρο των G20 – Οι πρώτες αποφάσεις στο Eurogroup 3/12 – Conte: Προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, δεν γυρνάμε πίσω
Το θέμα της Ιταλίας θα συζητηθεί ακόμη και στο περιθώριο της Συνόδου των G20 όπως αποκάλυψε ο Moscovici
(upd) «Παγωμένη» παραμένει η κόντρα μεταξύ της Ιταλίας και της Κομισιόν αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019, αν και έχουν υπάρξει σαφείς ενδείξεις από την πλευρά της Ρώμης ότι μπορεί να υπαναχωρήσει και να δεχθεί μείωση του ελλείμματος στο 2,2% έναντι 2,4% του ΑΕΠ που είναι ο αρχικός στόχος.
Ακόμη και ο πιο επιθετικός όλων Matteo Salvini εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμος να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «δεν είμαι κολλημένος με τα νούμερα».
Βέβαια ο Salvini φρόντισε να προσθέσει ότι «ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε είναι ένας σωστός προϋπολογισμός.
Παράλληλα θα πρέπει να σεβαστούμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στους πολίτες».
Την αποφασιστικότητα της ιταλικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις διατυπώνει και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.

Conte: Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν θα είναι εύκολες

Την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν θα είναι εύκολες διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte σε δηλώσεις του στην Corriere della Sera.
«Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν θα είναι εύκολες.
Το ξέρω καλά.
Είπα στην Κομισιόν: Βοηθήστε μας.
Αλλά τις μεταρρυθμίσεις θα τις προχωρήσουμε, δεν κάνουμε πίσω.
Το ζήτημα είναι να τις κάνουμε καλά.
Και αν μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα, θα το κάνουμε, πιθανώς προορίζοντας τα στις επενδύσεις.
Δεν ψάχνω για άλλοθι» είπε μιλώντας στην Corriere della Sera ο Conte, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα ετοιμάζεται για μακρές διαπραγματεύσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης του, τους Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Όπως αναφέρει η Corriere σε αυτή την «άτυπη» συνομιλία που είχε με τον Conte, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε ήδη προειδοποιήσει τον Επίτροπο Moscovici ότι «η κοινωνική σταθερότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την οικονομική».
«Αρκεί να δείτε τις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Conte.
Σύμφωνα με την Corriere ο Ιταλός πρωθυπουργός δείχνει πλέον μια ασφάλεια και πεποίθηση, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν είχε μέχρι πριν μερικούς μήνες.

Αυξάνεται ο κίνδυνος κυρώσεων από την ΕΕ

Αυτό που φαίνεται ότι δημιουργεί διάθεση συμβιβασμού στη Ρώμη είναι η διαφαινόμενη αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία, κάτι που φάνηκε και από τη διαρροή εγγράφων στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο τα μέλη τα Ευρωζώνης είναι απόλυτα έτοιμα να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση των πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.
Το Reuters προσθέτει ακόμη ένα εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο «η Επιτροπή είναι ότι θα πρέπει να επιβληθεί η ένταξη στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Η πρώτη επίσημη απόφαση στο Eurogroup 3/12

Η πρόταση της Κομισιόν, εφόσον κατατεθεί επίσημα, θα πρέπει να λάβει την έγκριση, αρχικά, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν στις 3 Δεκεμβρίου 2018.
Οι ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι το Eurogroup, με δεδομένο ότι για να ισχύσουν οι κυρώσεις θα πρέπει να ψηφιστούν και από τα κοινοβούλια, θα περιοριστεί σε μία επιθετική ρητορική έναντι της Ιταλίας και θα αφήσει τις σημαντικές αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίασή του που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019.
Moscovici: Η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι πάντα ανοιχτή
Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici, εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά, αρκετά συμβιβαστικός, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία αποτελεί όντως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τον διάλογο.
Παράλληλα, όμως, ο Moscovici ξεκαθάρισε ότι το ιταλικό ζήτημα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης ακόμη και στο περιθώριο της Συνόδου των G20, πιθανώς σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
«Ο κίνδυνος για την Ιταλία έχει ένα ξεκάθαρο όνομα: λέγεται χρέος, ένα χρέος που φθάνει στο 130% του ΑΕΠ.
Πρέπει να βρούμε λύσεις, λύσεις που θα αποφασίσουν από κοινού ΕΕ και Ιταλία.
Πάντα ήμουν και παραμένω υπέρ του διαλόγου και όχι των κυρώσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης