Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικοί Salvini – Di Maio σε έλλειμμα 2% - Νέα πρόταση από Conte - Έντονες πιέσεις από ΕΕ και … Ιταλούς βιομήχανους για λύση στην κρίση

tags :
Θετικοί Salvini – Di Maio σε έλλειμμα 2% - Νέα πρόταση από Conte - Έντονες πιέσεις από ΕΕ και … Ιταλούς βιομήχανους για λύση στην κρίση
Δεν πάω κάτω από το 2% λέει ο Conte, δεν φτάνει απαντά η Κομισιόν και το θρίλερ συνεχίζεται...
(upd) Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 με τις πληροφορίες να παραμένουν συγκεχυμένες για το τι μέλλει γενέσθαι στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών για το που θα κλείσει το έλλειμμα, την ώρα που το Eurogroup απευθύνει συστάσεις στην ιταλική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera επισημαίνει ότι Matteo Salvini και Luigi Di Maio είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ένα έλλειμμα στα επίπεδα του 2% για το 2019 καθώς δέχονται έντονες πιέσεις όχι μόνο από την Κομισιόν αλλά και από τους Ιταλούς βιομήχανους προκειμένου να κλείσουν άμεσα την αντιπαράθεση με την ΕΕ και να αποφευχθούν πάση θυσία οι κυρώσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο επίκεντρο βρίσκονται οι δύο μεγάλες προεκλογικές δεσμεύσεις της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών, οι οποίες οδεύουν προς «μεγάλο κούρεμα» της τάξης του 30% και του 50% από τα ποσά που έχουν ήδη προϋπολογιστεί.
Όπως λέει η Corriere della Sera, το μήνυμα της Κομισιόν στην Ιταλία είναι πως το 2% στο έλλειμμα είναι το ανώτατο ταβάνι που μπορεί να αποδεχθεί, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη δήλωση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte πως «δεν πάω κάτω από το 2% στο έλλειμμα» ως διαπραγματευτικό ελιγμό που αποσκοπεί στο να καλύψει τη διαφορά που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Avvenire, ο πρωθυπουργός Conte θα παρουσιάσει εντός των επόμενων ωρών μια νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2019, η οποία βάσει των πληροφοριών αυτών περιλαμβάνει έναν στόχο για το έλλειμμα που είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο (σημειώνεται πως και στα δύο προσχέδια που έχει στείλει η Ιταλία και έχουν απορριφθεί από την Κομισιόν ο στόχος είναι στο 2,4%) με απώτερο στόχο να αποφευχθούν οι κυρώσεις.
Όμως οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες.
Σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero αναφέρεται πως η Κομισιόν υποστηρίζει πως το 2% έλλειμμα δεν επαρκεί και πως η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα.
Η Il Messaggero επισημαίνει το μήνυμα που έστειλε το Eurogroup προς την Ιταλία, τονίζοντας ότι αυτό συντάσσεται με την Κομισιόν, δεν αποδέχεται το δεύτερο προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας και επισημαίνει πως ευελπιστεί πως ο διάλογος των επόμενων ημερών θα καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή λύση.
Η πίεση προς την ιταλική κυβέρνηση κορυφώνεται, κάτι που αποκαλύπτεται και από το δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, η οποία επισημαίνει ότι η Κομισιόν ζητά περικοπές ύψους 12 δις ευρώ στον προϋπολογισμό της Ιταλίας.
Μάλιστα η Corriere della Sera επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος υποστηρίζει πως «τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δεν βοηθούν την Ιταλία στις διαπραγματεύσεις», κάτι που κατά το δημοσίευμα, είναι και ο λόγος που οι δύο αντιπρόεδροι Salvini – Di Maio δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ένα συμβιβασμό.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, επιχειρεί να υποβαθμίσει την απαίτηση της Κομισιόν για έλλειμμα πολύ μικρότερο του αρχικού στόχου και το οποίο θα πρέπει να έχει «ταβάνι» το 2%.
«Το 2% για το έλλειμμα είναι απλά ένας αριθμός» δήλωσε χαρακτηριστικά υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται πως αυτός ο συμβιβασμός θα πρέπει να επέλθει άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 19/12 στη συνεδρίαση του Ecofin όταν και η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ ένα νέο προϋπολογισμό που θα έχει μάλιστα εγκριθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο.
Αυτή είναι και η προϋπόθεση προκειμένου να μην εκκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, αύριο Τετάρτη 5/12 οι Ιταλοί βουλευτές θα έχουν μια πρώτη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Tria: Ο χρόνος πιέζει

Την ελπίδα ότι η Ιταλία δεν θα εισέλθει σε ύφεση εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, τονίζονας ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με την Κομισιόν.
«Το θέμα είναι ο νέος προϋπολογισμός να μην αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στενεύει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019».
Ωστόσο, ο Tria υποστήριξε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι πολιτικές προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης και εξέφρασε την άποψη ότι «η συρρίκνωση της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 δεν επηρεάζει τις συζητήσεις με την ΕΕ».

Moscovici: Καλοδεχούμενη η αλλαγή τόνου από την Ιταλία - Πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες

Αμετάκλητη ως προς την εφαρμογή των κανόνων από την Ιταλία εμφανίζεται η Κομισιόν, με τον Επίτροπο, Pierre Moscovici, να δηλώνει μετά το Eurogroup ότι οι κανόνες πρέπει να είναι σεβαστοί.
«Βλέπουμε αλλαγή τόνου από τους Ιταλούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό» δήλωσε και χαιρέτισε την αλλαγή αυτή.
Ο ίδιος για ακόμα μία φορά τόνισε ότι η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες και διεμήνυσε ότι η Κομισιόν θα ενεργήσει στο πλαίσιο των κανόνων

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 4/12 08:34)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης