Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Φόβους για ύφεση πυροδοτεί η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων - Στο 2,910% το 10ετές

ΗΠΑ: Φόβους για ύφεση πυροδοτεί η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων - Στο 2,910% το 10ετές
Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης
Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια βρέθηκαν σήμερα (4/12/2018) τα spreads ανάμεσα στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων και σε εκείνες των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ, εγείροντας νέες ανησυχίες για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Μάλιστα, οι αποδόσεις του 3ετούς και του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασαν εκείνη του 5ετούς.
Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων -που συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των μακροπρόθεσμων- θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης.
Ειδικότερα -περί τις 20:00- η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση 2,4 μονάδων βάσης στο 2,809% και του 3ετούς υποχωρεί κατά 2,8 μ.β. στο 2,816%, ενώ του 5ετούς υποχωρεί κατά 4,7 μ.β. στο 2,792%.


Οι αποδόσεις του 3τούς και του 2ετού τίτλου διαπραγματεύονται πάνω από εκείνη του 5ετούς για δεύτερη ημέρα, ενώ σήμερα αντιστράφηκε και η καμπύλη ανάμεσα στον 2ετή και τον 3ετή τίτλο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει πτώση 8 μ.β. στο 2,910%, με το spread με το 2ετές να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιστροφή ανάμεσα στον 2ετή και τον 10ετή τίτλο προηγήθηκε των τριών τελευταίων υφέσεων στις ΗΠΑ.
Η σημερινή διολίσθηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ενδεχομένως να σταματήσει προσωρινά τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά από την πολυαναμενόμενη αύξηση του Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης