Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεφεύγει από την ύφεση η Νότια Αφρική – Ανάπτυξη 2,2% το γ’ τρίμηνο 2018

Ξεφεύγει από την ύφεση η Νότια Αφρική – Ανάπτυξη 2,2% το γ’ τρίμηνο 2018
Ξεφεύγει από την ύφεση η Νότια Αφρική
Ανάπτυξη της τάξεως του 2,2% -σε ετήσια βάση- κατέγραψε η οικονομία της Νότιας Αφρικής το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι συρρίκνωσης 0,4% ένα χρόνο νωρίτερα και 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ξεφεύγοντας από την ύφεση.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στη μεταποίηση, στην αγροτική παραγωγή και τις μεταφορές.
Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa, ο οποίος έχει αναπτερώσει το ηθικό πολιτών και επενδυτών στη χώρα, χαιρέτισε τις οικονομικές επιδόσεις.

Image
Image

Η πιο πρόσφατη έκθεση οίκων για τη χώρα ήταν αυτή της Fitch Ratings, στις 15/6/2018.
Ο οίκος επιβεβαίωσε τότε σε «ΒΒ+» και «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφερόταν στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, οι αξιολογήσεις της αφρικανικής χώρας κρίνονται χαμηλές εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης, του υψηλού δημόσιου χρέους και της ανισότητας.
Οι εν λόγω αδυναμίες εξισορροπούνται από μια ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους, τις βαθιές τοπικές κεφαλαιαγορές, τον υγιή τραπεζικό τομέα και τους ισχυρούς θεσμούς.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Cyril Ramaphosa έδωσε προτεραιότητα στη βελτίωση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, μετά από χρόνια διαφθοράς.
«Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης».
Ωστόσο, η χάραξη πολιτικής θα μπορούσε να παρακωλυθεί από σημαντικές εντάσεις στο κυβερνών κόμμα ANC, υπογραμμίζεται.
Η τεράστια ανισότητα και η πολύ ανεργία (27,5% στο τέλος του 2017) ενδέχεται να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες πιέσεις και να βλάψουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα ή τις προοπτικές ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη Fitch, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% και 2,4% τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, από 1,3% το 2017.
«Οι τρέχουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι απίθανο να βελτιώσουν σημαντικά την τάση ανάπτυξης, καθώς η εφαρμογή και το χρονοδιάγραμμα είναι αβέβαια και οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη διφορούμενες».
Το δημόσιο χρέος (συμπεριλαμβανομένου του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, γύρω στο 1,7% του ΑΕΠ) θα φθάσει στο 58% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2020, εκτιμάται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης