Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης για τον προϋπολογισμό ζητά η κυβέρνηση - Όχι από Salvini - Di Maio σε έλλειμμα κάτω από 2% για το 2019

tags :
Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης για τον προϋπολογισμό ζητά η κυβέρνηση - Όχι από Salvini - Di Maio σε έλλειμμα κάτω από 2% για το 2019
Χωρίς εκπλήξεις η συνάντηση των Conte – Salvini – Di Maio για τον προϋπολογισμό
(upd3) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, με την κυβέρνηση της χώρας να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τον προϋπολογισμό του 2019, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ansa.
Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 7/12 ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να τη χάσει, με δεδομένη την πλειοψηφία των δύο κομμάτων που την απαρτίζουν.
Παράλληλα  Matteo Salvini και Luigi Di Maio ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθεται να δεχθούν υποχώρηση του στόχου για το έλλειμμα χαμηλότερα απο το 2%, κάτι που υπάρχει υπόνοια ότι έχει προτείνει ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Lega δεν θέλει το έλλειμμα για το 2019 να είναι χαμηλότερο του 2,2%, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων φέρεται διατεθειμένο να εξετάσει ένα έλλειμμα στο 2,1% αλλά σε καμία περίπτωση κάτι κάτω από αυτό.
Σημειώνεται ότι ο Giuseppe Conte έχει αναλάβει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με έλλειμμα χαμηλότερο από αυτό που ανέφεραν τα δύο προηγούμενα προσχέδια προϋπολογισμού που είχε στείλει η Ιταλία στην Κομισιόν, η οποία και τα απέρριψε.
Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση έκανε λόγο για έλλειμμα 2,4% ενώ πλέον πληροφορίες θέλουν τον Conte να επεξεργάζεται ένα προϋπολογισμό με έλλειμμα στο 2% ή οριακά κάτω από αυτόν, δηλαδή στο 1,9%.
Αυτό για να πραγματοποιηθεί, προϋποθέτει πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών ή τουλάχιστον να καθυστερήσει για μερικούς μήνες η εφαρμογή τους.
Πάντως, την πληροφορία που θέλει τον Conte να μελετά ακόμα και έλλειμμα στο 1,9% μεταδίδει και η ιταλική εφημερίδα Il Sole.
Βάσει του δημοσιεύματος, στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte υπάρχει η πρόβλεψη για έλλειμμα της τάξης του 1,9% με 2%, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στους στόχους για το έλλειμμα των ετών του 2020 και του 2021.
Πάντως το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασφυκτικό καθώς όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 19/12 όταν και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις στην Ιταλία.
Συνεπώς, η συνάντηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι τρεις τους θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία δεδομένου ότι αύριο Παρασκευή 7/12 θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό η Βουλή, τη Δευτέρα 10/12 θα είναι η σειρά της Γερουσίας (έτσι μεταδίδει η Il Messaggero) ενώ σύμφωνα με την Corriere della Sera ο Conte θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker την ερχόμενη Τρίτη 11/12.
Σημειώνεται πως σε χθεσινές δηλώσεις του ο Conte υποστήριξε πως η Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019, επισημαίνοντας πως οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ θετικά για τον εν εξελίξει διάλογο της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και πως το spread θα εξακολουθήσει να μειώνεται.

Η συνάντηση Conte - Salvini και Di Maio

Σήμερα 6/12 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte συναντήθηκε με τον γραμματέα της Lega, Matteo Salvini Ματτέο Σαλβίνι και τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio με κύριο θέμα συζήτησης τις τροπολογίες του προϋπολογισμού. Είναι σαφές, όμως, ότι οι κύριες αλλαγές θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν τα μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού θα εξετασθούν από την γερουσία.
Στην γερουσία, πάντα, αναμένεται να υπερψηφισθούν και οι αλλαγές που θα προκύψουν από μια πιθανή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορέσει να μειωθεί η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ και να αποφευχθεί, από την Ιταλία, η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, να μην προδώσουμε τους πολίτες και τις υποσχέσεις μας και να αποφύγουμε τις κυρώσεις», τόνισε ο Di Maio.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι «πρέπει να αυξηθούν όσο περισσότερο γίνεται οι επενδύσεις και η αγοραστική δύναμη των πολιτών» και ότι «πέρα από ποσοστά και αριθμούς, είναι ανάγκη να τύχουν σεβασμού τα μέτρα που η κυβέρνηση θεωρεί βασικής σημασίας».
Όσο για τις υψηλότερες συντάξεις, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων τόνισε ότι αναμένεται να περικοπούν μέχρι και κατά 40%.
Η περικοπή αυτή, αναμένεται να ισχύσει για μια διετία και για όσες συντάξεις ξεπερνούν τις 4. 500 ευρώ τον μήνα.

Moscovici: Έχει αρχίσει ο πραγματικός διάλογος με την Ιταλία – Είμαστε στο σωστό δρόμο

Θετικά είναι τα μηνύματα που στέλνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019.
«Έχει αρχίσει ο πραγματικός διάλογος με την Ιταλία
Είμαστε στο σωστό δρόμο με την Ιταλία.
Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να δείχνει αυτήν την πρόοδο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Moscovici, στέλνοντας το μήνυμα πως οι κινήσεις του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού που επεξεργάζεται και αναμένεται να παρουσιάσει στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker την ερχόμενη Τρίτη 11/12, θα γίνει αποδεκτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιταλικό Τύπο, ο Conte μελετά το ύψος του ελλείμματος να κλείσει στο 2%, ακόμα και λίγο χαμηλότερα στο 1,9% για το 2019 ενώ δεν αποκλείονται μειώσεις και στο έλλειμμα των ετών 2020, 2021.

Σταθεροποίηση στις αποδόσεις των ομολόγων

Οριακά ανοδικά και εντός μίας γνωστής περιορισμένης κλίμακας κινείται η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, η οποία ενισχύεται 0,06% και διαμορφωνεται στο 3,225% από 3,197% που ήταν την Τετάρτη 5/12, ενώ το spread (η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου) παραμένει οριακά κάτω από τις 300 μονάδες βάσης.



Ανθεκτική η Ιταλία

Απόλυτα… ανθεκτική σε όλες τις επιθέσεις εμφανίζεται η Ιταλία, τουλάχιστον εάν κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι αγορές.
Παρά τη συνεχιζόμενη «κόντρα» με την Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχωρούν, ενώ χθες Τετάρτη 5/12 το spread (η διαφορά απόδοσης του 10ετους ιταλικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό) υποχώρησε στις 278 μονάδες βάσεις για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018.
Σαφώς η Ιταλία δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, κάτι το οποίο φρόντισε, επίσης, χθες 5/12 να υπενθυμίσει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Σύμφωνα με τον οίκο η ιταλική οικονομία θα «τρέξει» το 2018 με ρυθμό 1% (έναντι 1,2% προηγούμενης πρόβλεψη) και 1,1% το 2019 (έναντι 1,2% προηγούμενης πρόβλεψης).


Savona: Η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει την… αργοκίνητη ΕΕ

Μία εντελώς διαφορετική όψη για τις διαθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έδωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ και τον αργό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.
Όπως τόνισε «η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει την αργή μετάβαση που θα οδηγήσει το 2019 σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία νέα Επιτροπή και νέα σύνοδο κορυφής της ΕΚΤ.
Καθήκον μας είναι να δράσουμε».
Παράλληλα υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να δημιουργήσει «οικονομική και νομισματική σταθερότητα, αλλά όχι να στηρίξει την ανάπτυξη».

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 6/12 08:20)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης