Δεν παραδίδει τα όπλα η Theresa May, θα δώσει τη μάχη για το Brexit - Ποιες αλλαγές θα εξετάσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
(upd5) Ως πολύ άσχημη περιγράφεται η ατμόσφαιρα στο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ και της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Theresa May με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός αδυνατούσε να περιγράψει στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τι ακριβώς περιμένει από την πλευρά της ΕΕ όσον αφορά το Brexit.
Και μέσα σε αυτό το χαοτικό κλίμα που επικρατεί κυρίως στη Μ. Βρετανία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, τουλάχιστον ως προς το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση η ΕΕ.
Ο Juncker υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία με τη Μ. Βρετανία για το Brexit, καθιστώνας με αυτόν τον τρόπο σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας, στην οποία έχουν καταλήξει ΕΕ και Μ. Βρετανία αλλά συναντά μεγάλες αντιδράσεις από τους Βρετανούς βουλευτές.
«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς» τόνισε ο Juncker, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει στις 19/12 «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το "no deal"», δηλαδή το σενάριο της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk υποστήριξε ότι η Theresa May απευθυνόμενη χθες το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις», κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Όπως αναφέρεται, η May αδυνατούσε να διατυπώσει τι ήθελε, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους και την καγκελάριο Merkel, η οποία απαιτούσε ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε ακριβώς η πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας.
Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη May τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ' όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ηγέτες της Ένωσης τόνισαν ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές ή διευκολύνσεις για τη Βρετανία αλλά η συμφωνία που έχει υπάρξει δεν πρόκειται να αλλάξει.
Πάντως και η May γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα λύση, αλλά ευελπιστούσε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι η ηγέτης των Συντηρητικών επέζησε της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, που στην πλειονότητά τους τάσσονται εναντίον της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ.
Ωστόσο επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων της (περισσότερο από το ένα τρίτο) ψήφισε εναντίον της, το οποίο δείχνει ότι εμμένουν οι δυσκολίες στο κοινοβούλιό της, στο οποίο θα πρέπει να διοργανωθεί ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας της για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου.
Οι υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως και οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί τους του μικρού ενωτικού κόμματος DUP αμφισβητούν ιδιαίτερα τη λύση του λεγόμενου "backstop", δηλαδή το "δίχτυ ασφαλείας" που προβλέπεται από την συμφωνία διαζυγίου της May με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Αυτό το "δίχτυ ασφαλείας" προβλέπει τη δημιουργία ενός "ενιαίου τελωνειακού εδάφους" που θα περιλαμβάνει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει του Brexit.
Αυτό θα εφαρμοστεί μόνον αν οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και των 27 της ΕΕ δεν επιτρέψουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την απουσία "σκληρού" συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Ωστόσο οι υπέρμαχοι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ φοβούνται ότι η Βρετανία θα παραμείνει για πάντα προσδεδεμένη στην ΕΕ.
Για να τους καθησυχάσει η May ελπίζει να εξασφαλίσει μια εγγύηση ότι αυτό το backstop θα είναι μόνο προσωρινό.
Ποιες αλλαγές εξετάζει η ΕΕ
Η ΕΕ "προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις" στη Βρετανία όσον αφορά το "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε σήμερα το Reuters.
Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Theresa May ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα "αλλάζουν ή αντιβαίνουν" στην συμφωνία.
Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.
Oettinger: Πιθανές νέες διευκρινίσεις για το Brexit αλλά όχι νέες διαπραγματεύσεις
Την θέση ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή στο να παράσχει νέες διευκρινίσεις για τη συμφωνία που κατέληξε με τη Μ. Βρετανία όσον αφορά το Brexit διατύπωσε ο Επίτροπος Ενέργειας, Guenther Oettinger, ο οποίος πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό σταθμό SWR ο Oettinger είπε πως είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις σε ζητήματα ουσίας, όπως είναι για παράδειγμα τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Οριστικές διευκρινίσεις ναι, περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι» υποστήριξε ο Oettinger.
Ερωτηθείς για το εάν η Κομισιόν είναι ανοιχτή στο να υπάρξει κάποιο χρονικό περιθώριο για τη λύση του συνοριακού ζητήματος της Β. Ιρλανδίας ο Oettinger απάντησε αρνητικά.
«Όχι αυτό δεν λειτουργεί.
Χρειαζόμαστε να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και τα αγαθά στο σύνορο της Ιρλανδίας, της Β. Ιρλανδίας, του Μπέλφαστ και του Δουβλίνου» είπε ο Oettinger.
May: Θα παλέψω μέχρι το τέλος
Πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η May τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι θα δώσει τη μάχη με όλες της τις δυνάμεις.
«Η αλλαγή στην ηγεσία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.
Ο νέος ηγέτης δεν θα έχει χρόνο να επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ, άρα το πρώτο βήμα του θα πρέπει να είναι να καθυστερήσει ή να αναστείλει το άρθρο 50.
Αντί να είμαστε ενωμένοι για το καλό της πατρίδας, δημιουργούμε περισσότερη διαίρεση
Υπηρέτησα το κόμμα, υπηρετώ το εθνικό συμφέρον.
Η συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε η May και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει.
Η May δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.
Το χρονικό της πρότασης μομφής
Οι Συντηρητικοί βουλευτές κατέθεσαν την πρόταση μομφής, καθώς συγκεντρώθηκαν οι 48 επιστολές, την ώρα που η πρωθυπουργός τη χώρας πραγματοποιεί μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην προσπάθειά της να λάβει περαιτέρω διαβεβαιώσεις.
Ο Graham Brady, πρόεδρος της επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.
"Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και η ανακοίνωση θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό απόψε", δήλωσε ο Brady.
Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr
Το «Sky News» μετέδιδε πως βουλευτές του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος είναι πεπεισμένοι ότι έχουν υποβληθεί αρκετές επιστολές για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
«Οι πηγές μου στο ERG είναι αρκετά σίγουρες τώρα ότι το όριο των 48 επιστολών έχει ξεπεραστεί», ανέφερε με ανάρτησή της στο «Twitter» η πολιτική συντάκτρια του «Sky News», Beth Rigby.
Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την κατάθεση πρόταση μομφής μπορεί να ξεκινήσει μόνο εάν το 15% των βουλευτών των Συντηρητικών (48 βουλευτές) υπογράψουν επιστολή μη εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο της λεγόμενης κομματικής επιτροπής 1922, Graham Brady.
Η May θα ανατραπεί σε περίπτωση που 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.
«Φυσικά, ο Sir Graham δεν θα ανακοινώσει κάτι ενώ η πρωθυπουργός βρίσκεται εκτός χώρας», διευκρίνισε η Rigby.
Ωστόσο, ο πολιτικός συντάκτης της «Sun» αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί οι απαραίτητες επιστολές.
«Φίλοι του Graham Brady λένε ότι δεν έχει ακόμα τις 48 επιστολές», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Tom Newton Dunn.
Μετά τα δημοσιεύματα, η στερλίνα γύρισε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,251 δολ. -νέο χαμηλό 20 μηνών.
Από την πλευρά της, η May τονίζει από τις Βρυξέλλες ότι δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση σχετικά με το εάν έχουν υποβληθεί οι 48 επιστολές.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, όπου αναζητά περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το ιρλανδικό «backstop» (σ.σ. η δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία) θα είναι προσωρινό, η πρωθυπουργός επικεντρώνεται στη Συμφωνία Απόσυρσης, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Έχω δει μια κοινή αποφασιστικότητα για τη διαχείριση αυτού του ζητήματος και την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», δήλωσε μετά από συζητήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
«Εντούτοις, δεν υπάρχει διαθέσιμη συμφωνία χωρίς το “backstop”», προειδοποίησε.
H Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προετοιμασίες για το σενάριο ενός «Brexit no deal».
Η May δήλωσε ακόμη ότι βρίσκεται «μόλις στην αρχή» των συζητήσεών της με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά της να λάβει εγγυήσεις από την ΕΕ, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για την πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, την οποία ανέβαλε χθες, είπε:
«Είμαστε ακόμη στην αρχή των διαπραγματεύσεων και την αρχή των συνομιλιών».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.
Πηγές που παρέστησαν στη συνάντηση αυτή, και τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι η καγκελάριος εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία της ότι η συμφωνία θα εγκριθεί.
Νωρίτερα, η May είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ενώ εντός της ημέρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
O Tusk έκανε λόγο για μια «θερμή» και «ειλικρινή» συζήτηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ωστόσο ανέφερε ότι ενώ η ΕΕ επιθυμεί να βοηθήσει τη Βρετανία, δεν γνωρίζει τον τρόπο να το κάνει.
Η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία για τη συμφωνία Μ. Βρετανίας – ΕΕ για το Brexit ακυρώθηκε γιατί όπως είπε η May μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, «αν γινόταν θα είχε απορριφθεί».
Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου 2019.
«Η May επιδιώκει να επιλύσει το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατόν και προτίθεται να λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τις 21 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η May είχε σήμερα μια παραγωγική συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, με τους δύο τους να συμφωνούν να εργαστούν για να βρουν ένα διέξοδο από την τρέχουσα κατάσταση.
Πάντως, κύριο μέλημα της May στις διαδοχικές επαφές που θα έχει σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 -14 Δεκεμβρίου είναι να πείσει τους συνομιλητές της για την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit που θα ανοίξουν το δρόμο της έγκρισης της από το βρετανικό κοινοβούλιο και θα αποτρέψουν τα χειρότερα, όπως είναι για παράδειγμα ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η May θα συναντηθεί με το υπουργικό της συμβούλιο αύριο το απόγευμα, ενώ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι προετοιμασίες για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Πάντως, η ΕΕ από την πλευρά της διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συμφωνία ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit, και το θέμα πλέον παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκειμένου οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τους.
Την ίδια στιγμή, στη Μ. Βρετανία πυκνώνουν οι φωνές ακόμα και από το εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος που ζητούν την απομάκρυνση της May από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
«Αυτό που θα ήθελα να συμβεί σήμερα για τους βουλευτές των Συντηρητικών είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο και φοβάμαι ότι θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία της ψήφου μη εμπιστοσύνης στην ηγεσία της» είπε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Steve Baker.
«Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της, τότε νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πολιτική, είναι να αλλάξουμε τον πρωθυπουργό.
Πιστεύω πως είναι καθήκον της να το πράξει» τόνισε ο Βρετανός βουλευτής.
«Η συμφωνία για το Brexit δεν αλλάζει»
Από την πλευρά του, πάντως, ο Juncker επιμένει στη θέση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει η συμφωνία για το Brexit και επαναλαμβάνει ότι «η μόνη εφικτή συμφωνία για το Brexit είναι αυτή που έχει ήδη επιτευχθεί».
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος από τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία και πρόσθεσε ότι το Brexit θα είναι ο νέος «καλεσμένος» στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (13/12/2018).
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση.
Υπάρχουν όμως περιθώρια -εάν αξιοποιηθούν έξυπνα- για διευκρινήσεις.
Το εκ νέου άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν θα πραγματοποιηθεί» φέρεται να διεμήνυσε ο ίδιος.
«Θα συναντηθώ με την Theresa May σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Παραμένω πεπεισμένος ότι η συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη και η μόνη εφικτή.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά μπορούν να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις» σχολίασε στο twitter.
Νέο δημοψήφισμα ζητά ο Corbyn - Η May πρέπει να αφήσει να κυβερνήσουν εκείνοι που μπορούν
Έκκληση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, απηύθυνε χθες ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Jeremy Corbyn, μετά την απόφαση της May να αναβάλει την ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο» των εξελίξεων και είναι «αποδιοργανωμένη.
Όπως τόνισε ο Corbyn, αν η May δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.
«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.
«Δεν έχει κανένα νόημα να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων», σχολίασε ο ίδιος.
Νωρίτερα, ο Corbyn, σε συνέντευξη του πριν την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος που θα περιλαμβάνει την επιλογή «Remain» (την παραμονή δηλ. στην ΕΕ).
Μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει την πρόταση μομφής κατά της May, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Brexit «γελοία» τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δουλέψει. Όλοι το ξέρουν αυτό»
Sturgeon (Πρωθυπουργός Σκωτίας): Θα στηρίξουμε πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης May
Η πρωθυπουργός της Σκoτίας Nicola Sturgeon κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» λόγω της απόφασής της να ματαιώσει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών) η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε η Stungeon.
«Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκoτίας στην Ευρώπη» υποστήριξε η πρωθυπουργός, τονίζοντας πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Theresa May στο εθνικό κοινοβούλιο.
Και μέσα σε αυτό το χαοτικό κλίμα που επικρατεί κυρίως στη Μ. Βρετανία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, τουλάχιστον ως προς το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση η ΕΕ.
Ο Juncker υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία με τη Μ. Βρετανία για το Brexit, καθιστώνας με αυτόν τον τρόπο σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας, στην οποία έχουν καταλήξει ΕΕ και Μ. Βρετανία αλλά συναντά μεγάλες αντιδράσεις από τους Βρετανούς βουλευτές.
«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς» τόνισε ο Juncker, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει στις 19/12 «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το "no deal"», δηλαδή το σενάριο της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk υποστήριξε ότι η Theresa May απευθυνόμενη χθες το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις», κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Όπως αναφέρεται, η May αδυνατούσε να διατυπώσει τι ήθελε, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους και την καγκελάριο Merkel, η οποία απαιτούσε ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε ακριβώς η πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας.
Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη May τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ' όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ηγέτες της Ένωσης τόνισαν ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές ή διευκολύνσεις για τη Βρετανία αλλά η συμφωνία που έχει υπάρξει δεν πρόκειται να αλλάξει.
Πάντως και η May γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα λύση, αλλά ευελπιστούσε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι η ηγέτης των Συντηρητικών επέζησε της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, που στην πλειονότητά τους τάσσονται εναντίον της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ.
Ωστόσο επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων της (περισσότερο από το ένα τρίτο) ψήφισε εναντίον της, το οποίο δείχνει ότι εμμένουν οι δυσκολίες στο κοινοβούλιό της, στο οποίο θα πρέπει να διοργανωθεί ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας της για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου.
Οι υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως και οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί τους του μικρού ενωτικού κόμματος DUP αμφισβητούν ιδιαίτερα τη λύση του λεγόμενου "backstop", δηλαδή το "δίχτυ ασφαλείας" που προβλέπεται από την συμφωνία διαζυγίου της May με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Αυτό το "δίχτυ ασφαλείας" προβλέπει τη δημιουργία ενός "ενιαίου τελωνειακού εδάφους" που θα περιλαμβάνει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει του Brexit.
Αυτό θα εφαρμοστεί μόνον αν οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και των 27 της ΕΕ δεν επιτρέψουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την απουσία "σκληρού" συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Ωστόσο οι υπέρμαχοι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ φοβούνται ότι η Βρετανία θα παραμείνει για πάντα προσδεδεμένη στην ΕΕ.
Για να τους καθησυχάσει η May ελπίζει να εξασφαλίσει μια εγγύηση ότι αυτό το backstop θα είναι μόνο προσωρινό.
Ποιες αλλαγές εξετάζει η ΕΕ
Η ΕΕ "προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις" στη Βρετανία όσον αφορά το "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε σήμερα το Reuters.
Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Theresa May ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα "αλλάζουν ή αντιβαίνουν" στην συμφωνία.
Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.
Oettinger: Πιθανές νέες διευκρινίσεις για το Brexit αλλά όχι νέες διαπραγματεύσεις
Την θέση ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή στο να παράσχει νέες διευκρινίσεις για τη συμφωνία που κατέληξε με τη Μ. Βρετανία όσον αφορά το Brexit διατύπωσε ο Επίτροπος Ενέργειας, Guenther Oettinger, ο οποίος πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό σταθμό SWR ο Oettinger είπε πως είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις σε ζητήματα ουσίας, όπως είναι για παράδειγμα τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Οριστικές διευκρινίσεις ναι, περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι» υποστήριξε ο Oettinger.
Ερωτηθείς για το εάν η Κομισιόν είναι ανοιχτή στο να υπάρξει κάποιο χρονικό περιθώριο για τη λύση του συνοριακού ζητήματος της Β. Ιρλανδίας ο Oettinger απάντησε αρνητικά.
«Όχι αυτό δεν λειτουργεί.
Χρειαζόμαστε να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και τα αγαθά στο σύνορο της Ιρλανδίας, της Β. Ιρλανδίας, του Μπέλφαστ και του Δουβλίνου» είπε ο Oettinger.
May: Θα παλέψω μέχρι το τέλος
Πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η May τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι θα δώσει τη μάχη με όλες της τις δυνάμεις.
«Η αλλαγή στην ηγεσία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.
Ο νέος ηγέτης δεν θα έχει χρόνο να επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ, άρα το πρώτο βήμα του θα πρέπει να είναι να καθυστερήσει ή να αναστείλει το άρθρο 50.
Αντί να είμαστε ενωμένοι για το καλό της πατρίδας, δημιουργούμε περισσότερη διαίρεση
Υπηρέτησα το κόμμα, υπηρετώ το εθνικό συμφέρον.
Η συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε η May και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει.
Η May δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.
Το χρονικό της πρότασης μομφής
Οι Συντηρητικοί βουλευτές κατέθεσαν την πρόταση μομφής, καθώς συγκεντρώθηκαν οι 48 επιστολές, την ώρα που η πρωθυπουργός τη χώρας πραγματοποιεί μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην προσπάθειά της να λάβει περαιτέρω διαβεβαιώσεις.
Ο Graham Brady, πρόεδρος της επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.
"Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και η ανακοίνωση θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό απόψε", δήλωσε ο Brady.
Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr
Το «Sky News» μετέδιδε πως βουλευτές του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος είναι πεπεισμένοι ότι έχουν υποβληθεί αρκετές επιστολές για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
«Οι πηγές μου στο ERG είναι αρκετά σίγουρες τώρα ότι το όριο των 48 επιστολών έχει ξεπεραστεί», ανέφερε με ανάρτησή της στο «Twitter» η πολιτική συντάκτρια του «Sky News», Beth Rigby.
Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την κατάθεση πρόταση μομφής μπορεί να ξεκινήσει μόνο εάν το 15% των βουλευτών των Συντηρητικών (48 βουλευτές) υπογράψουν επιστολή μη εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο της λεγόμενης κομματικής επιτροπής 1922, Graham Brady.
Η May θα ανατραπεί σε περίπτωση που 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.
«Φυσικά, ο Sir Graham δεν θα ανακοινώσει κάτι ενώ η πρωθυπουργός βρίσκεται εκτός χώρας», διευκρίνισε η Rigby.
Ωστόσο, ο πολιτικός συντάκτης της «Sun» αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί οι απαραίτητες επιστολές.
«Φίλοι του Graham Brady λένε ότι δεν έχει ακόμα τις 48 επιστολές», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Tom Newton Dunn.
Μετά τα δημοσιεύματα, η στερλίνα γύρισε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,251 δολ. -νέο χαμηλό 20 μηνών.
Από την πλευρά της, η May τονίζει από τις Βρυξέλλες ότι δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση σχετικά με το εάν έχουν υποβληθεί οι 48 επιστολές.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, όπου αναζητά περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το ιρλανδικό «backstop» (σ.σ. η δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία) θα είναι προσωρινό, η πρωθυπουργός επικεντρώνεται στη Συμφωνία Απόσυρσης, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Έχω δει μια κοινή αποφασιστικότητα για τη διαχείριση αυτού του ζητήματος και την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», δήλωσε μετά από συζητήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
«Εντούτοις, δεν υπάρχει διαθέσιμη συμφωνία χωρίς το “backstop”», προειδοποίησε.
H Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προετοιμασίες για το σενάριο ενός «Brexit no deal».
Η May δήλωσε ακόμη ότι βρίσκεται «μόλις στην αρχή» των συζητήσεών της με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά της να λάβει εγγυήσεις από την ΕΕ, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για την πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, την οποία ανέβαλε χθες, είπε:
«Είμαστε ακόμη στην αρχή των διαπραγματεύσεων και την αρχή των συνομιλιών».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.
Πηγές που παρέστησαν στη συνάντηση αυτή, και τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι η καγκελάριος εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία της ότι η συμφωνία θα εγκριθεί.
Νωρίτερα, η May είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ενώ εντός της ημέρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
O Tusk έκανε λόγο για μια «θερμή» και «ειλικρινή» συζήτηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ωστόσο ανέφερε ότι ενώ η ΕΕ επιθυμεί να βοηθήσει τη Βρετανία, δεν γνωρίζει τον τρόπο να το κάνει.
Η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία για τη συμφωνία Μ. Βρετανίας – ΕΕ για το Brexit ακυρώθηκε γιατί όπως είπε η May μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, «αν γινόταν θα είχε απορριφθεί».
Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου 2019.
«Η May επιδιώκει να επιλύσει το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατόν και προτίθεται να λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τις 21 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η May είχε σήμερα μια παραγωγική συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, με τους δύο τους να συμφωνούν να εργαστούν για να βρουν ένα διέξοδο από την τρέχουσα κατάσταση.
Πάντως, κύριο μέλημα της May στις διαδοχικές επαφές που θα έχει σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 -14 Δεκεμβρίου είναι να πείσει τους συνομιλητές της για την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit που θα ανοίξουν το δρόμο της έγκρισης της από το βρετανικό κοινοβούλιο και θα αποτρέψουν τα χειρότερα, όπως είναι για παράδειγμα ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η May θα συναντηθεί με το υπουργικό της συμβούλιο αύριο το απόγευμα, ενώ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι προετοιμασίες για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Πάντως, η ΕΕ από την πλευρά της διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συμφωνία ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit, και το θέμα πλέον παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκειμένου οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τους.
Την ίδια στιγμή, στη Μ. Βρετανία πυκνώνουν οι φωνές ακόμα και από το εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος που ζητούν την απομάκρυνση της May από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
«Αυτό που θα ήθελα να συμβεί σήμερα για τους βουλευτές των Συντηρητικών είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο και φοβάμαι ότι θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία της ψήφου μη εμπιστοσύνης στην ηγεσία της» είπε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Steve Baker.
«Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της, τότε νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πολιτική, είναι να αλλάξουμε τον πρωθυπουργό.
Πιστεύω πως είναι καθήκον της να το πράξει» τόνισε ο Βρετανός βουλευτής.
«Η συμφωνία για το Brexit δεν αλλάζει»
Από την πλευρά του, πάντως, ο Juncker επιμένει στη θέση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει η συμφωνία για το Brexit και επαναλαμβάνει ότι «η μόνη εφικτή συμφωνία για το Brexit είναι αυτή που έχει ήδη επιτευχθεί».
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος από τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία και πρόσθεσε ότι το Brexit θα είναι ο νέος «καλεσμένος» στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (13/12/2018).
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση.
Υπάρχουν όμως περιθώρια -εάν αξιοποιηθούν έξυπνα- για διευκρινήσεις.
Το εκ νέου άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν θα πραγματοποιηθεί» φέρεται να διεμήνυσε ο ίδιος.
«Θα συναντηθώ με την Theresa May σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Παραμένω πεπεισμένος ότι η συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη και η μόνη εφικτή.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά μπορούν να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις» σχολίασε στο twitter.
Νέο δημοψήφισμα ζητά ο Corbyn - Η May πρέπει να αφήσει να κυβερνήσουν εκείνοι που μπορούν
Έκκληση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, απηύθυνε χθες ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Jeremy Corbyn, μετά την απόφαση της May να αναβάλει την ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο» των εξελίξεων και είναι «αποδιοργανωμένη.
Όπως τόνισε ο Corbyn, αν η May δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.
«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.
«Δεν έχει κανένα νόημα να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων», σχολίασε ο ίδιος.
Νωρίτερα, ο Corbyn, σε συνέντευξη του πριν την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος που θα περιλαμβάνει την επιλογή «Remain» (την παραμονή δηλ. στην ΕΕ).
Μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει την πρόταση μομφής κατά της May, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Brexit «γελοία» τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δουλέψει. Όλοι το ξέρουν αυτό»
Sturgeon (Πρωθυπουργός Σκωτίας): Θα στηρίξουμε πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης May
Η πρωθυπουργός της Σκoτίας Nicola Sturgeon κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» λόγω της απόφασής της να ματαιώσει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών) η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε η Stungeon.
«Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκoτίας στην Ευρώπη» υποστήριξε η πρωθυπουργός, τονίζοντας πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Theresa May στο εθνικό κοινοβούλιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών