Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ στη Βρετανία η μείωση του φόρου ανεβάζει τις τράπεζες, στην Ιταλία η Intesa ακυρώνει ΑΜΚ

Ενώ στη Βρετανία η μείωση του φόρου ανεβάζει τις τράπεζες, στην Ιταλία η Intesa ακυρώνει ΑΜΚ
(upd)Δε θα προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις της φορολογίας η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα  με τον έκτακτο προϋπολογισμό, που παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, δίδοντας μεγαλύτερο βάρος στις περικοπές των δημοσίων δαπανών. Οι περικοπές των δαπανών θα ανέλθουν σε 30 δισ. λίρες ετησίως έως το έτος 2014-2015, ενώ το 77% της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα προέλθει από περικοπές δαπανών. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 6,1% το 2015.
Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πιο «σφιχτός» από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ και το πακέτο μέτρων λιτότητας του 1981, θα υπάρξει  πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια – ωστόσο τα 1,7 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι θα λάβουν αύξηση 250 στερλινών.
Σχετικά με τον φόρο στις τράπεζες, η επιβολή του αναβάλεται για το επόμενο έτος, ενώ η βρετανική κυβέρνηση αναμένει να συγκεντρώσει το ποσό των 2 δισ. στερλινών. Μάλιστα, ο φόρος των τραπεζών θα ανέρχεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο 24%, από 28% που είναι σήμερα, προκαλώντας έτσι το ανοδικό ξέσπασμα του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο Βρετανός υπουργός είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας και εξ’αιτίας των μέτρων λιτότητας, η οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ό,τι είχε προβλεφθεί. Η ανάπτυξη φέτος προβλέπεται να ανέλθει σε 1,2%, αντί για 1,3% που είχε προβλεφθεί, 2,8% το 2012 και 2,9% το 2013. Ωστόσο, τόνισε ότι τα χαμηλά επιτόκια προστατεύουν την οικονομική ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι οι χώρες που έχουν πλεόνασμα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση.

Αναβάλει ΑΜΚ η Intesa SanPaolo εξαιτίας των χρηματοπιστωτικών συνθηκών

Τελικά ανέβαλε επ' αόριστον την αύξηση κεφαλαίου για την υποβολή δημόσιας πρότασης στην  Banca Fideuram, καθώς όπως έκρινε το ΔΣ της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της Intesa SanPaolo, οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι οι κατάλληλες ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους. Η  Intesa SanPaolo αποσκοπεί στην εξαγορά της  Fideuram, επενδυτικής εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίων, κάτω από το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ που ήταν η λογιστική της αξία το 2009, γι' αυτό και έκρινε σημαντικότερο να καθυστερήσει την ΑΜΚ της ώστε να επιτύχει χαμηλότερη τιμή ανά μετοχή.
Σημειώνεται εδώ ότι περίπου 34 εταιρείες έχουν αναβάλει από την αρχή του Μαΐου τις ΑΜΚ εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα η Intesa SanPaolo δεν θα προχωρήσει στην ΑΜΚ εάν δεν σταθεροποιηθούν οι αγορές, και δεν πετύχει σημαντικό discount στην αξία της  Fideuram. Σημιώνεται εδώ ότι η  Fideuram διαθέτει 100 καταστήματα με πάνω από 630.000 πελάτες, ενώ το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της διαμορφώθηκαν κατά 30% υψηλότερα στα 63,5 εκατ. ευρώ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης