Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως κατάφερε ο Conte να πείσει Salvini και Di Maio να χαμηλώσουν τους τόνους - Κερδισμένοι και χαμένοι της διαπραγμάτευσης

tags :
Πως κατάφερε ο Conte να πείσει Salvini και Di Maio να χαμηλώσουν τους τόνους - Κερδισμένοι και χαμένοι της διαπραγμάτευσης
Ποτέ δεν ήταν στόχος μας να φύγουμε από το ευρώ, θέλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας στους Ιταλούς λέει ο Conte
Την θέση ότι είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή που ήταν να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων και η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας διατυπώνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
«Το πέτυχα και είμαι πολύ χαρούμενος για την πατρίδα μου.
Όσον αφορά το ρόλο μου, μερικές φορές πρέπει να δίνω έμφαση και άλλες προτιμώ να επιτυγχάνω τη σύνθεση με πιο διακριτικό τρόπο» υποστηρίζει ο Conte, ο οποίος επισημαίνει πως η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες είχε τα πάνω και τα κάτω της.
Ερωτηθείς για το εάν οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio τηρούσαν από την αρχή μια πιο μετριοπαθή στάση αυτό δεν θα είχε ως συνέπεια την άνοδο του spread, ο Conte τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εάν τηρούνταν πιο διαλλακτικοί τόνοι, η Ιταλία δεν μπορούσε να θέσει ως στόχο το 2,4% έλλειμμα που έθεσε στην αρχή».
«Στόχος μας ήταν να καταφέρουμε να προχωρήσουμε με έναν προϋπολογισμό που κατά τη γνώμη μας θα ήταν προς το συμφέρον των πολιτών μας» αναφέρει ο Conte, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται με την Ευρώπη είναι ο διάλογος αλλά όχι αυτός να γίνεται αποκηρύσσοντας «το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα και τους στόχους».
Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις από στελέχη της Lega ότι αν η Κομισιόν απαντούσε αρνητικά στον τελευταίο προϋπολογισμό που της έστειλε η Ρώμη, τότε θα άνοιγε και πάλι η συζήτηση για την θέση της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, ο Conte κατέστησε σαφές πως αυτό δεν υπήρξε ποτέ πολιτικός στόχος της κυβέρνησης του.
«Αλλά το να περάσουμε μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που θα έθετε τα δημόσια οικονομικά μας υπό έλεγχο για εφτά χρόνια, θα ήταν ανώφελο να το αρνηθώ, ότι θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος, και ενδεχομένως όχι και τόσο προβλέψιμο» είπε ο Conte, σημειώνοντας πως στα επιχειρήματα του προς την Κομισιόν «μέτρησε» πολύ η ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική σταθερότητα στην Ιταλία.
Ερωτηθείς για το εάν φοβήθηκε κάποια στιγμή ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μπορεί να καταρρεύσουν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι το φοβήθηκε στην αρχή, όταν συνειδητοποίησε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής ήταν κατά της Ιταλίας στο θέμα της επιβολής κυρώσεων.
Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα άλλαξε ύστερα από την συνομιλία που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, όταν και συνομίλησε μαζί του, αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης έπρεπε να αποφύγει τις κυρώσεις καθώς και η ΕΕ κινδύνευε να μπει σε ένα επικίνδυνο σπιράλ.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό και στο τι τελικά συμφωνήθηκε ο Conte υποστήριξε πως δεν έχει αλλάξει η αρχική στόχευση, πως η ΕΕ έδωσε στην Ιταλία τη δυνατότητα ευελιξίας και ότι η Ιταλία βρήκε τους μηχανισμούς για τους απαραίτητους πόρους.
«Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να καταθέσουμε έναν προϋπολογισμό αντιευρωπαϊκό, επαναστατικό.
Η προσέγγιση μας ήταν να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας στους Ιταλούς» λέει ο Conte, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στο πώς κατάφερε να πείσει τους Salvini – Di Maio να ρίξουν τους τόνους.
«Όλοι συνειδητοποιήσαμε πως οι υψηλοί τόνοι δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της χώρας.
Και προκειμένου να αποφύγουμε να περιπλεχθούν ακόμα περισσότερο οι διαπραγματεύσεις, ζήτησα να τηρήσουμε μια πιο προσεκτική γραμμή επικοινωνίας» τονίζει ο Conte, υπογραμμίζοντας πως αυτό που ενδιαφέρει τους δύο αντιπροέδρους του είναι να μεταρρυθμίσουν την Ιταλία και να δώσουν πραγματική ώθηση στην οικονομία της.
Όσον αφορά το πολιτικό του μέλλον, ο Conte δεν προτίθεται να παραχωρήσει το αξίωμά του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Matteo Salvini,  μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
«Ειλικρινά όχι, δεν είμαι έτοιμος να παραδώσω τη σκυτάλη», απάντησε ο Conte στην εφημερίδα ερωτηθείς εάν θα συμφωνούσε με την αντικατάστασή του από τον Salvini, το ακροδεξιό κόμμα του οποίου, η Λέγκα, συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
«Η κυβέρνηση είναι έκφραση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου η υλοποίηση του οποίου απαιτεί ολόκληρη τη διάρκεια της (πρωθυπουργικής) θητείας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
 


Corriere della Sera: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της διαπραγμάτευσης Ιταλίας – ΕΕ

Στους κερδισμένους και χαμένους των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019 αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Βάσει του δημοσιεύματος στους κερδισμένους από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Εξωτερικών, Enzo Moavero και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean Claude Juncker και ο Pierre Moscovici.
Συγκεκριμένα, η Corriere αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Conte, αν και άρχισε τη θητεία του ως ο πιο άπειρος πολιτικά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είναι αυτός που κατάφερε να «ξεκλειδώσει» το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ χάρη στην τακτική του στις συνομιλίες με τους Juncker,  Moscovici και Dombrovskis, όπου κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ο διάλογος και η αποφυγή ακροτήτων, σε αντίθεση με τους Salvini και Di Maio.
Και αυτοί οι συναινετικοί τόνοι ήταν που βοήθησαν τον Conte να πείσει τους συνομιλητές του και να φέρει το αποτέλεσμα που έφερε, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Enzo Moavero, ο ρόλος του οποίου υπήρξε ιδιαίτερα κρίσιμος για τη διατήρηση και τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, όταν κάποια στιγμή και λόγω των υψηλών τόνων στη ρητορική των Salvini – Di Maio οι γέφυρες μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών φάνηκε να καταρρέουν.
Σύμφωνα με την Corriere, η εμπειρία που είχε αποκομίσει από τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όταν είχε  υπηρετήσει στις κυβερνήσεις του Mario Montio και του Enrico Letta και η κατηγορηματική του θέση πως η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί μια θετική λύση συνέδραμαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Στους χαμένους, η ιταλική εφημερίδα τοποθετεί και τον Matteo Salvini και τον Luigi Di Maio.
«Για έναν επίδοξο πρωθυπουργό που είχε ορκιστεί ότι «δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια», το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων κάθε άλλο παρά χαρούμενο πρέπει να τον κάνει» αναφέρει για τον Salvini η Corriere della Sera, η οποία αφού επισημαίνει τις πύρινες προκλήσεις του Salvini κατά της ΕΕ, τις δεσμεύσεις του για έναν επεκτατικό προϋπολογισμό και την πρόθεση του να καταργήσει το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, τονίζει ότι η ασφαλιστική του μεταρρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τον Απρίλιο και από τον Οκτώβριο χωρίς να αφορά όλους τους πολίτες.
Όσον αφορά τον έτερο αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio, το δημοσίευμα κάνει λόγο για ήττα (αναφέροντας μάλιστα και την απουσία του χθες στη Γερουσία), επισημαίνοντας πως αν και στις 27 Σεπτεμβρίου είχε βγει στο μπαλκόνι κηρύσσοντας «το τέλος της φτώχειας», η εξαγγελία του για το εισόδημα των πολιτών, όχι μόνο μειώθηκε σε πόρους αλλά και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον προσεχή Απρίλιο.
Σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι παραμένει σταθερός, χωρίς να κερδίσει ή να χάνει πόντους.
Αν και αναφέρεται πως ήταν έτοιμος να υποκύψει στις πιέσεις του Di Maio και να υποβάλλει την παραίτηση του, ο τελευταίος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε και από την Κομισιόν έχει στοιχεία που προσομοιάζουν σε αυτά που και ο ίδιος είχε προτείνει αρχικά.
Άρα καθίσταται πιο δύσκολη η «εκπαραθύρωση» του από το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι απολαμβάνει και της στήριξης του Conte.
Όσον αφορά την Κομισιόν, στους κερδισμένους συμπεριλαμβάνεται ο Jean Claude Juncker, ο οποίος παρά τα πυρά του Salvini, ήταν αυτός που παρέμεινε πιστός στις θέσεις του (την ώρα που η Lega υποχρεώθηκε να χαμηλώσει τους τόνους) και που αποδείχθηκε ότι έμεινε μέχρι το τέλος στο πλευρό της Ιταλίας, διαμηνύοντας πως «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία».
Εξίσου θετικό είναι το δημοσίευμα και απέναντι στον Επίτροπο Pierre Moscovici, ο οποίος – όπως αναφέρεται – κατάφερε με τη στρατηγική «του καρότου και του μαστίγιου» να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη.
Αντιθέτως στους χαμένους τοποθετείται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis λόγω της εμμονής του να ζητά συνεχώς από την Ιταλία να καταβάλλει διαρκώς «περισσότερη προσπάθεια».
Όπως λέει η Corriere della Sera, παρά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Conte, ο Dombrovskis δεν παραδίδει τα όπλα και απειλεί να ξανανοίξει το φάκελο της Ιταλίας εάν δεν προχωρήσει όπως πρέπει η διαδικασία στο ιταλικό κοινοβούλιο.




Ο συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών


Στο τέλος του οδηγείται το σήριαλ της κόντρας μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 και κυρίως για τον στόχο του ελλείμματος που είχε θέσει η Ρώμη.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό, που μας επιτρέπει να αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε αυτό το στάδιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε ο ίδιος.
O Dombrovskis αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του ιταλικού χρέους τονίζοντας ότι υπάρχει «επιτακτική ανάγκη» για να μπει σε πτωτική τροχιά.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να καταθέσει έναν νέο προϋπολογισμό, με μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% που ήταν πριν και με δεδομένα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία, Βρυξέλλες και Ρώμη κατέληξαν σε συμβιβασμό.
Το Κολέγιο των Επιτρόπων (σ.σ.: η αρχή της ΕΕ που, μεταξύ άλλων, εξετάζει τους προϋπολογισμούς χωρών που έχουν κάποιο πρόβλημα), έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία και αποφάσισε να μην εκκινήσει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας.
Η διάθεση για συμβιβασμό είχε φανεί από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ –σύμφωνα πάντα με τον ιταλικό τύπο- η Ρώμη δέχθηκε ορισμένες αλλαγές, όπως:

-  τον τριπλασιασμό του επιτοκίου για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο,
- μείωση των συντάξεων εάν το ετήσιο εισόδημα του συνταξιούχου ξεπερνά τις 100.000 ευρώ,
- κατάργηση του χρηματικού κινήτρου για απόσυρση αυτοκινήτων και αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα υπάρξει απόσυρση μέτρων, όπως το επονομαζόμενο «επίδομα πολίτη» ή άλλα μέτρα που στηρίζουν τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη έστειλε τον νέο προϋπολογισμό στην Κομισιόν τη Δευτέρα 17/12, ενώ σε αυτόν υπάρχουν μέτρα για εξοικονόμηση περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Εκπρόσωπος της Lega επεσήμανε ότι εντός της κυβέρνησης έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους αριθμούς και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού ενώ από την πλευρά των Βρυξελλών διαμηνύεται ότι ο διάλογος με την ιταλική κυβέρνηση συνεχίζεται και ότι τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Pierre Moscovici τόνισε σε αρκετές περιπτώσεις ότι κανείς δεν επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια στην Ιταλία και ότι στόχος της Επιτροπής είναι να βρεθεί μία λύση που να συμφέρει και τις δύο πλευρές.
«Δουλεύω σκληρά, σχεδόν νυχθημερόν ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις και στην Ιταλία επίσης», υπογράμμισε ο Moscovici.
«Εργαζόμαστε ασταμάτητα και υπάρχει διάλογος ώστε η Ιταλία να εφαρμόσει τις πολιτικές που επιθυμεί, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
"Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με θετική διάθεση επειδή στην πράξη όχι μόνον δεν μου αρέσουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά ούτε η αδικία", σημείωσε, διαψεύδοντας ότι η Γαλλία χαίρει ευνοϊκής μεταχείρισης ενώ προβλέπει έλλειμμα 3,2% το 2019, ενώ αυτό της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,04%.
Τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιταλίας «καλωσόρισε» ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει τη Ρώμη να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στην πορεία μείωσης του χρέους της χώρας.
«Αναφορικά με την Ιταλία: η λύση είναι ο διάλογος στο πλαίσιο της ΕΕ, όχι η αντιπαράθεση.
Χαιρετίζω την είδηση της συμφωνίας για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.
Το Eurogroup θα έχει την ευκαιρία να την εξετάσει.
Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι καθοριστικής σημασίας για να αποκαταστήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της στην πορεία μείωσης του χρέους της», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Centeno.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης