Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street στον απόηχο Fed - Ανησυχίες για συνέχιση της «επιθετικής» νομισματικής σύσφιξης

tags :
Νευρικότητα στη Wall Street στον απόηχο Fed - Ανησυχίες για συνέχιση της «επιθετικής» νομισματικής σύσφιξης
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed εμφανίστηκε πιο «επιθετική» από όσο θα ήθελαν οι αγορές
Με έντονη νευρικότητα άνοιξαν σήμερα (20/12/2018) οι δείκτες της Wall Street, μία ημέρα αφότου η πιο «επιθετική» -από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές- Fed οδήγησε σε νέο sell off τις αμερικανικές μετοχές.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 23.238 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2.496 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται οριακά χαμηλότερα, στις 6.635 μονάδες.


Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων -την τέταρτη για το 2018- σε μία κίνηση ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο η προσοχή αναλυτών και επενδυτών στράφηκε στη φρασεολογία της ανακοίνωσής της και στις δηλώσεις του επικεφαλής της, Jerome Powell, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν εμφανίστηκε τόσο «dovish» όσο θα ήθελαν οι αγορές.
Παρά το γεγονός ότι η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις εντός του 2019, αντί των τριών που ανέμενε προηγουμένως, οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, εν μέσω της κλιμάκωσης των προσδοκιών για μια επιβράδυνση της οικονομίας.
Ιδιαίτερες πιέσεις στις μετοχές ασκεί η δήλωση του Powell ότι δεν αναμένει από τη Fed να αλλάξει την πολιτική της μείωσης του ισολογισμού της.
Η Fed προχώρησε, παράλληλα, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την αμερικανική οικονομία, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,3%, αντί της ανάπτυξης 2,5% που ανέμενε προηγουμένως.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,9% και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και το 2019.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των UnitedHealth και Home Depot, οι οποίες υποχωρούν κατά 2,4% και 2% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι ο Dow Jones και ο S&P 500, που παραμένουν σε περιοχή διόρθωσης, βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοση για τον μήνα Δεκέμβριο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931, καταγράφοντας μέχρι στιγμής απώλειες 8% και 9% αντίστοιχα.
Ο S&P 500 καταγράφει μάλιστα απώλειες και για το σύνολο του 2018, στο -6,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης