Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι δυσοίωνα για τη Wall Street - Οι αλγόριθμοι υπεύθυνοι για το ράλι

tags :
Γιατί τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι δυσοίωνα για τη Wall Street - Οι αλγόριθμοι υπεύθυνοι για το ράλι
Γιατί τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι δυσοίωνα για τη Wall Street
Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 312.000 τον Δεκέμβριο του 2018.
Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 2,6 εκατ. θέσεις το 2018, από 2,2 εκατ. το 2017.
Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,4% ή κατά 11 σεντς τον Δεκέμβριο, έναντι αύξησης 0,2% του Νοεμβρίου, με την ετήσια αύξηση των μισθών να αυξάνεται στο 3,2%, όσο και τον Οκτώβριο, από 3,1% τον Νοέμβριο.
Και μπορεί οι αγορές να καταγράφουν κέρδη σήμερα (4/1) ωστόσο τα νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ μόνο θετικά δεν είναι για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Γιατί οι αυξανόμενοι μισθοί - που είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για το εργαζόμενους στις ΗΠΑ είναι  δυνητικά αρνητικές ειδήσεις;
Διότι, όπως σημειώνει η αναλύτρια Anchalee Worrachate του Bloomberg, «απειλείται η προοπτική των εταιρικών κερδών και οι μετοχές παγκοσμίως, καθώς και άλλες εταιρίες αναμένεται να ακολουθήσουν την Apple και να ανακοινώσουν προειδοποίηση για μείωση των κερδών του α’ τριμήνου του 2019.
Πράγματι, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα από την Morgan Stanley, το 2019 οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση των περιθωρίων κέρδους για τρίτο συνεχές έτος. Εάν η αύξηση των μισθών παραμείνει σε αυτό το ποσοστό, οι εκτιμήσεις για το περιθώριο κέρδους θα πρέπει να αναθεωρηθούν δραστικά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Εξάλλου, η Worrachate επισημαίνει ότι «ενώ τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών στις ΗΠΑ έφθασαν το 11,2% το 2018, τα υψηλότερα σε τουλάχιστον 18 χρόνια, η αύξηση των μισθών σε μια «αυστηρότερη» αγορά εργασίας αποτελεί πραγματική απειλή.
Ειδικά στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομίας που μπορεί να εμποδίσει τις εταιρείες να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές.
Δεν πρόκειται μόνο για αύξηση των μισθών, φυσικά - η αύξηση των δασμών απειλεί επίσης να θέσει ένα ανώτατο όριο στα εταιρικά κέρδη.
Σύμφωνα με την HSBC, οι τρέχοντες δασμοί 10% θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 1% το δείκτη κερδών.
Φυσικά, εάν οι εμπορικές συνομιλίες τη Δευτέρα (7/1)  μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν σημειώσουν πρόοδο - και τελικά θα οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερους δασμούς 25% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, αυτό θα αφαιρέσει 4,5% από την αύξηση των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ το 2019ς.
Με άλλα λόγια, αυτό που είναι σπουδαίο για τους εργάτες της Αμερικής είναι κακό για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Προς το παρόν, όμως, οι αλγόριθμοι είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή άνοδο στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης