Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Trump θέτει ως προϋπόθεση για το τέλος του εμπορικού πολέμου την επιβολή ελέγχων στην Κίνα

Reuters: Ο Trump θέτει ως προϋπόθεση για το τέλος του εμπορικού πολέμου την επιβολή ελέγχων στην Κίνα
Το Πεκίνο κάνει λόγο για «τακτική ταπείνωσης» καθώς παρόμοια εφαρμόζεται για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα 
Προϋποθέσεις για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θέτουν οι ΗΠΑ για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο να κάνει λόγο για «τακτική ταπείνωσης».
Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις ώστε το Πεκίνο να προχωρήσει τάχιστα στις εμπορικές μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με παράλληλο έλεγχο αυτών ενώ απειλεί με νέες αυξήσεις στους δασμούς εάν δεν τηρηθούν οι όροι για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου από τα δύο κράτη.
Οι συνεχιζόμενες απειλές για αυξήσει στους δασμούς που εξαπολύουν και οι δύο χώρες και εμποδίζουν το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εγκυμονεί τον κίνδυνο οι επενδυτές να μην πειστούν ακόμη κι αν καταφέρουν να συμφωνήσουν ώστε να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος.
«Η απειλή για αύξηση των δασμών δεν λέει να υποχωρήσει ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία» υπογράμμισε πηγή που εμπλέκεται με τη συμφωνία στο Reuters.
Οι Κινέζοι διαπραγματευτές δεν επιθυμούν την τακτική «ελέγχων συμμόρφωσης» δήλωσε η πηγή, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν ότι χωρίς αυτό θα εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο Donald Trump προχώρησε σε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ως μέτρο πίεσης ώστε να επανεξεταστούν όλοι οι όροι των εμπορικών συνεργασιών που είχαν υπογράψει στο παρελθόν ΗΠΑ και Κίνα.
Τα αιτήματα περιλαμβάνουν αλλαγές στην πολιτική της Κίνας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις βιομηχανικές επιδοτήσεις και άλλα εμπορικά εμπόδια.
Ο έλεγχος που απαιτούν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι μια ασυνήθιστη τακτική για τις εμπορικές συμφωνίες ενώ παρόμοια διαδικασία υπάρχει και για τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα και στο Ιράν.
Οι διαφορές επί του εμπορίου διεξάγονται συνήθως μέσω δικαστηρίων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ή μέσω επιτροπών διαιτησίας και άλλων μηχανισμών επίλυσης διαφορών που ενσωματώνονται στις εμπορικές συμφωνίες.
Όμως η κυβέρνηση Trump έχει επικρίνει αυτή τη διαδικασία και τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επειδή δεν κατόρθωσε να αναγκάσει την Κίνα να λογοδοτήσει επειδή δεν εκτέλεσε τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις σχετικά με το εμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης