Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone: Οι ΗΠΑ οφείλουν να περιορίσουν την κινεζική στρατιωτική επεκτατικότητα

tags :
Gatestone: Οι ΗΠΑ οφείλουν να περιορίσουν την κινεζική στρατιωτική επεκτατικότητα
Υπέρ περισσότερο «επιθετικών» κινήσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο τάσσεται το Gatestone σε ανάλυσή του
Η απότομη χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των δύο πιο ισχυρών στρατευμάτων του κόσμου ήταν εμφανής όταν ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού, John Richardson, επισκέφθηκε, πρόσφατα, το Πεκίνο.
Οι Κινέζοι αξιωματικοί υποδέχθηκαν τον Richardson με επιθετικές ανακοινώσεις ενάντια στις ΗΠΑ και τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν.
Σε απάντηση του ο Richardson έσπευσε να τονίσει ότι η Ουάσιγκτον και η Ταϊβάν έχουν υπογράψει μία συμφωνία εδώ και δεκαετίες.
Πάντως ο Richardson μοιάζει να καταλαβαίνει ότι το παιχνίδι έχει αλλάξει στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και φρόντισε να το δείξει με τις δηλώσεις του, καθώς τόνισε ότι «Εκτιμώ ιδιαίτερα τη φιλοξενία που έλαβα στην Κίνα.
Είχα κάποιες σπουδαίες συζητήσεις με τους ομολόγους μου και ανυπομονώ να ενισχύσω τη σχέση μας καθώς προχωράμε».
Βέβαια η δική του δήλωση ήταν εντελώς διαφορετική, τουλάχιστον ως προς το πνεύμα της, από τις αντίστοιχες των Κινέζων ομολόγων του.
Οι Κινέζοι δεν δίστασαν να απειλήσουν τις ΗΠΑ ακόμη και με στρατιωτική δράση, πάντα για το θέμα της Ταϊβάν.
Επιπλέον, η εφημερίδα Global Times, η εφημερίδα που ελεγχόταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, σε δημοσίευμά της, στράφηκε ενάντια στον Richardson.
«Το Πεκίνο πρέπει να λάβει πρακτικά μέτρα για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να διορθώσουν το όραμά τους», τόνιζε η εφημερίδα, αφού αναφέρθηκε στη στρατιωτική δράση για την επιβολή των επεκτατικών χωρικών αξιώσεων του Πεκίνου και στο δημοσίευμα τονίζονταν ότι «Η Κίνα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει τους ανταγωνιστές της να πληρώνουν ακριβά»
Η αναντιστοιχία στον τόνο των αμερικανικών και κινεζικών δηλώσεων υποδηλώνει ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος η στάση των ΗΠΑ.
Για αρχή, κάτι σίγουρα φαίνεται λάθος στην ηγεσία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Δύο φορές τον περασμένο μήνα, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματικοί προέτρεψαν δημοσίως την πραγματοποίηση επιθέσεων ενάντια στο Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α.
Στις 20 Ιανουαρίου 2019 ο ναύαρχος Luo Yuan δήλωσε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους Dong Feng-21D και Dong Feng-26 για να βυθίσει δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και να δημιουργήσει 10.000 «θύματα», φυσικά Αμερικανούς.
Παρόλο που αυτές οι στρατιωτικές δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική, μπορούν παρ 'όλα αυτά να θεωρηθούν ότι αντικατοπτρίζουν τη σκέψη στις ανώτερες βαθμίδες των αξιωματικών.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προκαλούν αρκετές ανησυχίες.
Η σωστή αμερικανική απάντηση δεν ήταν αυτό που υποστήριξε ο Richardson: "Ανυπομονώ να συνεχίσω τον διάλογό μας καθώς αναζητούμε κοινό έδαφος και ευκαιρίες για συνεργασία".
Η απάντηση του Richardson θα έπρεπε να ήταν: «Ακυρώνω το ταξίδι μου στην Κίνα».
Ο Richardson, πριν από το ταξίδι στην Κίνα, υπερασπίστηκε την επίσκεψή του: "Η ανταλλαγή απόψεων είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε περιόδους τριβής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Υπάρχουν περιοχές όπου μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και με τη συνεργασία μειώνουμε τον κίνδυνο ενώ εργαζόμαστε μέσω των διαφορών μας ».
"Κοινά ενδιαφέροντα;".
Ακούσαμε όχι μόνο απαράδεκτα πολεμικές ιαχές από τον Luo και άλλους είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε επικίνδυνες κινεζικές ενέργειες και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.
Κινεζικά πλοία έχουν φθάσει σε απόσταση πνοής από αμερικανικά στη Θάλασσα της Κίνας και έχουν απειλήσει με επιθέσεις και ευθεία σύγκρουση.
Όμως οι Αμερικανοί, παρά τις αντίθετες συμβουλές του Trump, εξακολουθούν να είναι πολύ ευγενικοί με το στρατιωτικό κατεστημένο της Κίνας.
Ο ναύαρχος Richardson προφανώς ανησυχεί για την έλλειψη επικοινωνίας.
Η επικοινωνία δεν είναι το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Κινέζοι στρατηγοί και οι ναύαρχοι υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι εχθρικοί, πολεμοχαρείς και στρατιωτικοί.
Στην πραγματικότητα, οι αμερικανικές προσπάθειες στον διάλογο καθιστούν τα πράγματα χειρότερα.
Οι ναύαρχοι των ΗΠΑ ενδέχεται να πιστεύουν ότι ενεργούν υπεύθυνα και εποικοδομητικά, αλλά οι Κινέζοι προφανώς αντιλαμβάνονται τη στάση τους ως αδυναμία και ενεργούν αναλόγως.
Η πιο πιθανή εξήγηση για τα σχόλια του Luo τον περασμένο μήνα είναι ότι σκέφτηκε ότι η Αμερική μπορεί να εκφοβιστεί να εγκαταλείψει την περιοχή.
Ο στρατηγός Li Zuocheng, μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, επιχείρησε επίσης εκφοβισμό.
Είπε στον Richardson στο Πεκίνο ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα φέρει "κάθε κόστος" για να αποτρέψει τις ξένες παρεμβάσεις στα θέματα της Ταϊβάν.
Αφού έφυγε από την Κίνα, ο Richardson, για την μεγάλη του πίστη, πρότεινε την αποστολή μιας ομάδας απεργίας από το Στενό της Ταϊβάν.
"Δεν βλέπουμε πραγματικά κανένα είδος περιορισμού σε οποιοδήποτε τύπο πλοίου θα μπορούσε να περάσει από αυτά τα νερά", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τόκιο.
Το επόμενο βήμα για τις Η.Π.Α. είναι να οδηγήσει έναν μεταφορέα μέσω του Στενού, όπως το τελευταίο έκανε το Πολεμικό Ναυτικό το 2007, αφού οι Κινέζοι αρνήθηκαν μια κλήση στο λιμάνι στο Χονγκ Κονγκ.
Γιατί να σταματήσετε με μία μόνο ομάδα απεργιών φορέα; Ο Arthur Waldron του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δήλωσε στο Gatestone ότι για να κάνουν μια διαρκή εντύπωση στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να οργανώσουν ένα πέρασμα της Στενό της Ταϊβάν όχι μόνο με το supercarrier Reagan, αλλά και με ένα «ιταλικό υποβρύχιο και το Izumo», Τα γαλλικά ή αυστραλιανά πλοία και το ναυτικό της Ταϊβάν που το σκιάζει ". Συνιστά επίσης να στέλνετε κατά μήκος τα αεροπλάνα για να προσθέσετε το αποτέλεσμα.
"Δεν θέλουμε πόλεμο", γράφει η Waldron σε μήνυμα προς τους επαγγελματίες της άμυνας την περασμένη εβδομάδα. "Αυτό είναι το πώς το εμποδίζετε.".
Να θυμάστε, να δείξετε τη συντριπτική δύναμη όχι την αναποφασιστικότητα ή την αδυναμία.
Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η σύγκρουση στο Στενό της Ταϊβάν, όπως προτείνει η Waldron, είναι να καταστήσει σαφές στο Πεκίνο ότι η Αμερική θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν.
Τους τελευταίους δύο μήνες, το Πεκίνο απειλεί να εισβάλει. Δυστυχώς, όπως επισημαίνει ο Joseph Bosco, πρώην αξιωματούχος της Κίνας στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας, η καλύτερη Ουάσιγκτον μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα «πενιχρής διπλωματίας» που οι Κινέζοι μπορούν να ερμηνεύσουν ως έλλειψη αμερικανικής αποφασιστικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης