Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικό χρέος: Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την Ευρώπη – Το «βαρίδι» των τραπεζών

tags :
Ιταλικό χρέος: Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την Ευρώπη – Το «βαρίδι» των τραπεζών
Οι ιταλικές τράπεζες αλλά και ορισμένες γαλλικές κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού χρέους
Ως τον μεγαλύτερο φόβο για την Ευρώπη χαρακτηρίζει το ιταλικό χρέος σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι το όλο θέμα συζητείται από τα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου έως μεταξύ των επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Πρόκειται για έναν απόλυτα φυσιολογικό φόβο, ε δεδομένο ότι το μεγάλο μέρος των ιταλικών κρατικών ομολόγων – περί του 1,5 τρισ. ευρώ- βρίσκεται στους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών.
Αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επενδύσει περισσότερα από 425 δισ. ευρώ σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα της Ιταλίας, βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Μέχρι στιγμής βέβαια οι αγορές εμφανίζονται ήρεμες, ακόμη και μετά τη διολίσθηση της Ιταλίας σε ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2018, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και στο μέλλον.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι μεταξύ αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ιταλικό χρέος (κρατικό και εταιρικό), ενώ οι BNP Paibas και Credit Agricole διαθέτουν μονάδες λιανικής τραπεζικής στην Ιταλία.

Προκειμένου η Ιταλία να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσει σε δημοπρασίες ομολόγων αξίας άνω των 400 δισ. ευρώ φέτος, σημαντικό μέρος των οποίων θα αγοράσουν οι ιταλικές τράπεζες καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το όλο θέμα.

Ταυτόχρονα το ιταλικό κράτος έχει αναγκαστεί να διασώσει επτά τράπεζες κατά την τελευταία τριετία, ενώ αρκετές ακόμη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

                                      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης