Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,47% στις 374,56 μονάδες
(upd) Άνοδο καταγράφουν σήμερα Παρασκευή (1/3) οι ευρωαγορές, ξεκινώντας τον μήνα με θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τόσο τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας όσο και τα διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,47% στις 374,56 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη διαπραγματεύεται στο +1,05% και τις 11.636,56 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά +0,52% στις 7.111,56 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,63% στις 5.273,45 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο της τάξεως του +0,65% στις 9.338,23 μονάδες, την ίδια στιμγή που ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο διαπραγματεύεται στο +0,51% και τις 20.765,50 μονάδες.
Χθες (28/2) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα πηγαίνουν καλά, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «φανταστική» πρόοδος κατά την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, νωρίτερα εντός της εβδομάδας ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος «εκκρεμή ζητήματα» ανάμεσα στις δύο χώρες τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και το ζήτημα του Brexit, εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του μήνα έχοντας μία συμφωνία, ή εάν θα υπάρξει αναβολή στην ημερομηνία αποχώρησης.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην ενιαία νομισματική ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο για τον Φεβρουάριο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι 1,4% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου αναμένεται να σημειωθεί στον τομέα της ενέργειας (3,5% έναντι 2,7% τον Ιανουάριο), καθώς και στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού (2,4% έναντι 1,8% τον προηγούμενο μήνα).
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε επίσης στο 1,5% ενώ εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν και οι τιμές τροφίμων και καπνού, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε επιβράδυνση στο 1% σε ετήσια βάση, έναντι 1,1% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 1,1%.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο του 2013, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την περχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο του 2019, στις 49,3 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή σημείωσε πτώση στις 49,4 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που επίσης αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013.
Πτώση κατέγραψε ο δείκτης δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου και στη Μεγάλη Βρετανία για το ίδιο διάστημα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε οριακή βελτίωση στην παραγωγή του κλάδου, οι νέες παραγγελίες παρέμειναν στάσιμες εν μέσω επιβράδυνσης στην εγχώρια ζήτηση και περαιτέρω πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό.
Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις συνέδεσαν την ασθενέσθερη ζήτηση από το εξωτερικό με την περιορισμένη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ευρωζώνης.
Ασία
Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι Κίνα και ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς και λόγω των στοιχείων για την μεταποιητική παραγωγή στην Κίνα, η οποία αποδείχθηκε καλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,02% στις 21.602,69 μονάδες, καθώς οι μετοχές των TDK και SoftBank Group ενισχύθηκαν κατά +4,25% και +1,41% αντίστοιχα.
Η άνοδος στις αγορές της Ιαπωνίας ήρθε παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δυόμιση ετών για τον Φεβρουάριο του 2019, εν μέσω μείωσης στην εγχώρια ζήτηση και τις παραγγελίες από το εξωτερικό.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 48,9 μονάδες, έναντι 50,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται ανώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 48,5 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης υποχώρησε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τον Αύγουστο του 2016, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2016.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή του κλάδου διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψε και ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,38% στις 6.192,70 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,68% στις 28,827 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε επίσης κλειστός λόγω αργίας.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,80% στις 2.994,01 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1,50% στις 9.167,65 μονάδες.
Βελτίωση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Caixin και Markit , δεχόμενος ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στην εγχώρια παραγωγή.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 49,9 μονάδες, έναντι 48,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις νέες παραγγελίες επέστρεψε πάνω από τις 50 μονάδες, καθώς διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, έναντι 47,3 μονάδων προηγουμένως, ενώ η παραγωγή του κλάδου κατέγραψε επίσης επέκταση μετά από τη συρρίκνωση του Ιανουαρίου του 2019.
Ωστόσο, η συνολική δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου αποδείχθηκε καλύτερη σε σύγκριση τόσο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών όσο και με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες Πέμπτη (28/2).
Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς οι δύο πλευρές σχεδιάζουν το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα διαμορφωθεί η μεταξύ τους συμφωνία.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει αναφέρει ότι θα αναστείλλει τον νέο γύρο δασμών που ήταν προγραμματισμένος να τέθει σε ισχύ σήμερα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει για πόσον καιρό θα υπάρξει παράταση.
Πετρέλαιο
Άνοδο καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, μετά τα μεικτά πρόσημα που εμφάνισε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την Ασία.
Ειδικότερα, ο προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,80% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,84 δολ. ανά βαρέλι, ενώ παρόμοια άνοδο σημείωσε και το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019, στα 57,68 δολ. ανά βαρέλι.
Χθες τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2018 έδωσαν ώθηση στους επενδυτές, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη της ζήτησης προς το πετρέλαιο.
Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν μία μέρα μετά από την πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οφείλεται στις περικοπές της παραγωγής ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι για το σύνολο του Φεβρουαρίου 2019, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε κατά +8%, επεκτείνοντας τα κέρδη του προηγούμενου μήνα.
«Οι αγορές πετρελαίου δείχνουν περισσότερο περιορισμένες σε σύγκριση με αυτό που θα περίμεναν πολλοί αυτή την περίοδο του έτους, αλλά τα βαρέια που δεν έχουν πωληθεί μπορούν να αυξηθούν γρήγορα και να προκαλέσουν κορεσμό σε περιοχές», σχολίασε σε σημείωμά της η καναδική RBC Capital Markets.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής εμπορευμάτων της Phillip Futures, Benjamin Lu, επεσήμανε ότι «οι επίμονες οικονομικές αδυναμίες θα αποτρέψουν τα εκθετικά κέρδη από τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, εν μέσω των υφιστάμενων πιέσεων της παγκόσμιας ζήτησης».
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,47% στις 374,56 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη διαπραγματεύεται στο +1,05% και τις 11.636,56 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά +0,52% στις 7.111,56 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,63% στις 5.273,45 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο της τάξεως του +0,65% στις 9.338,23 μονάδες, την ίδια στιμγή που ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο διαπραγματεύεται στο +0,51% και τις 20.765,50 μονάδες.
Χθες (28/2) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα πηγαίνουν καλά, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «φανταστική» πρόοδος κατά την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, νωρίτερα εντός της εβδομάδας ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος «εκκρεμή ζητήματα» ανάμεσα στις δύο χώρες τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και το ζήτημα του Brexit, εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του μήνα έχοντας μία συμφωνία, ή εάν θα υπάρξει αναβολή στην ημερομηνία αποχώρησης.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην ενιαία νομισματική ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο για τον Φεβρουάριο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι 1,4% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου αναμένεται να σημειωθεί στον τομέα της ενέργειας (3,5% έναντι 2,7% τον Ιανουάριο), καθώς και στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού (2,4% έναντι 1,8% τον προηγούμενο μήνα).
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε επίσης στο 1,5% ενώ εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν και οι τιμές τροφίμων και καπνού, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε επιβράδυνση στο 1% σε ετήσια βάση, έναντι 1,1% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 1,1%.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο του 2013, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την περχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο του 2019, στις 49,3 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή σημείωσε πτώση στις 49,4 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που επίσης αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013.
Πτώση κατέγραψε ο δείκτης δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου και στη Μεγάλη Βρετανία για το ίδιο διάστημα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε οριακή βελτίωση στην παραγωγή του κλάδου, οι νέες παραγγελίες παρέμειναν στάσιμες εν μέσω επιβράδυνσης στην εγχώρια ζήτηση και περαιτέρω πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό.
Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις συνέδεσαν την ασθενέσθερη ζήτηση από το εξωτερικό με την περιορισμένη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ευρωζώνης.
Ασία
Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι Κίνα και ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς και λόγω των στοιχείων για την μεταποιητική παραγωγή στην Κίνα, η οποία αποδείχθηκε καλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,02% στις 21.602,69 μονάδες, καθώς οι μετοχές των TDK και SoftBank Group ενισχύθηκαν κατά +4,25% και +1,41% αντίστοιχα.
Η άνοδος στις αγορές της Ιαπωνίας ήρθε παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δυόμιση ετών για τον Φεβρουάριο του 2019, εν μέσω μείωσης στην εγχώρια ζήτηση και τις παραγγελίες από το εξωτερικό.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 48,9 μονάδες, έναντι 50,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται ανώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 48,5 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης υποχώρησε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τον Αύγουστο του 2016, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2016.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή του κλάδου διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψε και ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,38% στις 6.192,70 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,68% στις 28,827 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε επίσης κλειστός λόγω αργίας.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,80% στις 2.994,01 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1,50% στις 9.167,65 μονάδες.
Βελτίωση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Caixin και Markit , δεχόμενος ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στην εγχώρια παραγωγή.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 49,9 μονάδες, έναντι 48,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις νέες παραγγελίες επέστρεψε πάνω από τις 50 μονάδες, καθώς διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, έναντι 47,3 μονάδων προηγουμένως, ενώ η παραγωγή του κλάδου κατέγραψε επίσης επέκταση μετά από τη συρρίκνωση του Ιανουαρίου του 2019.
Ωστόσο, η συνολική δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου αποδείχθηκε καλύτερη σε σύγκριση τόσο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών όσο και με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες Πέμπτη (28/2).
Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς οι δύο πλευρές σχεδιάζουν το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα διαμορφωθεί η μεταξύ τους συμφωνία.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει αναφέρει ότι θα αναστείλλει τον νέο γύρο δασμών που ήταν προγραμματισμένος να τέθει σε ισχύ σήμερα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει για πόσον καιρό θα υπάρξει παράταση.
Πετρέλαιο
Άνοδο καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, μετά τα μεικτά πρόσημα που εμφάνισε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την Ασία.
Ειδικότερα, ο προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,80% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,84 δολ. ανά βαρέλι, ενώ παρόμοια άνοδο σημείωσε και το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019, στα 57,68 δολ. ανά βαρέλι.
Χθες τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2018 έδωσαν ώθηση στους επενδυτές, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη της ζήτησης προς το πετρέλαιο.
Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν μία μέρα μετά από την πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οφείλεται στις περικοπές της παραγωγής ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι για το σύνολο του Φεβρουαρίου 2019, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε κατά +8%, επεκτείνοντας τα κέρδη του προηγούμενου μήνα.
«Οι αγορές πετρελαίου δείχνουν περισσότερο περιορισμένες σε σύγκριση με αυτό που θα περίμεναν πολλοί αυτή την περίοδο του έτους, αλλά τα βαρέια που δεν έχουν πωληθεί μπορούν να αυξηθούν γρήγορα και να προκαλέσουν κορεσμό σε περιοχές», σχολίασε σε σημείωμά της η καναδική RBC Capital Markets.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής εμπορευμάτων της Phillip Futures, Benjamin Lu, επεσήμανε ότι «οι επίμονες οικονομικές αδυναμίες θα αποτρέψουν τα εκθετικά κέρδη από τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, εν μέσω των υφιστάμενων πιέσεων της παγκόσμιας ζήτησης».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών