Τελευταία Νέα
Διεθνή

Münchau: Πώς η Κίνα βρέθηκε σε θέση ισχύος έναντι της Γερμανίας και της ΕΕ - Ο προστατευτισμός είναι απλώς άμυνα

Münchau: Πώς η Κίνα βρέθηκε σε θέση ισχύος έναντι της Γερμανίας και της ΕΕ - Ο προστατευτισμός είναι απλώς άμυνα
Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό ζήτημα για την ΕΕ αυτή τη στιγμή, και ειδικά για τη Γερμανία, είναι οι μελλοντικές σχέσεις της με την Κίνα
Για το πώς η Κίνα κατάφερε να γίνει ο κυρίαρχος της εμπορικής σχέσης της με τη Γερμανία αλλά και την ΕΕ εξηγεί σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυσή του ο Wolfgang Münchau στους Financial Times. Παράλληλα επισημαίνει, πως προστατευτισμός δεν είναι τίποτα άλλο από κίνηση προστασίας από τις επιθετικές κινήσεις της Κίνας. 
Ίσως το μεγαλύτερο γεωπολιτικό ζήτημα για την ΕΕ αυτή τη στιγμή, και ειδικά για τη Γερμανία, είναι οι μελλοντικές σχέσεις της με την Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα ένα γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό ανέφερε ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος της καγκελαρίας της Angela Merkel είχε επισκεφθεί την Κίνα για να διερευνήσει μια «αντι-κατασκοπευτική» συμφωνία.
Τέτοιες συμφωνίες συνήθως δεν αξίζουν το χαρτί στο οποίο γράφονται.
Το πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ήταν η προσφορά της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς στη Γερμανία (για την οποία πρόκειται να ληφθεί απόφαση σε κάποιο σημείο αυτό το μήνα), σημειώνει o Münchau
Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει στη Γερμανία να ισχυριστεί ότι η Κίνα δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.
Η οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι ενδιαφέρουσα.
Η Γερμανία είναι αμφίθυμη για την Κίνα. Χρειάζεται την κινεζική τεχνολογία, όπως αυτή της Huawei.
Οι γερμανικοί πάροχoι κινητής τηλεφωνίας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προσφορά 5G της Huawei, επειδή χρησιμοποιούν ήδη το υλικό της κινεζικής εταιρείας στα δίκτυά τους.
Αλλά η Γερμανία ανησυχεί επίσης για την απόκτηση της τεχνολογίας από τις κινεζικές εταιρείες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας νέος νόμος μείωσε το κατώτατο όριο των μετοχών σε εταιρείες που ενεργοποιούν αυτομάτως μια έρευνα συγχωνεύσεων.
Η νέα βιομηχανική στρατηγική, που προτάθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier, θέλει να προστατεύσει ολόκληρους τομείς από κινεζικές εξαγορές - αεροσκάφη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνίες, τρένα, ενέργεια και ρομποτική.
Στο πρόσφατο βιβλίο του Belt and Road, ο Bruno Maçães, πρώην υπουργός της Πορτογαλίας, σημειώνει ότι η σχέση Κίνα-Γερμανίας έχει αλλάξει βαθιά.
Η Γερμανία είδε κάποτε την Κίνα ως αγορά εξαγωγών  μηχανημάτων με την οποία θα ανέπτυσσε τη βιομηχανική της βάση.
Σήμερα, η Κίνα γίνεται ο κυρίαρχος της εμπορικής αυτής σχέσης, τονίζει ο Münchau.
Η αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι το κλειδί. Είναι η πηγή επιτυχίας της Γερμανίας και η μελλοντική ευημερία της Κίνας.
Αλλά και οι δύο πλευρές έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία ντίζελ μετέτρεψε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σε καθυστερημένο επενδυτή σε τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρικές μπαταρίες
Ο Maçães σημειώνει ότι η Κίνα παίζει διαφορετικό παιχνίδι. Οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται πρωτίστως για την εξασφάλιση μονάδων παραγωγής.
Θέλουν να ελέγξουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για να γίνει αυτό, η Κίνα έχει κλειδώσει μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας προσφοράς κοβαλτίου, ένα βασικό μέταλλο στην παραγωγή μπαταριών.
Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά. Και οι δύο είναι εξαγωγικές οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά πλεονάσματα.
Αλλά η οικονομική στρατηγική της Γερμανίας δεν είναι σχεδόν τόσο συνεπής. Η γερμανική πολιτική προτίμηση κατατείνει στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας εντοπίζεται στον τεχνολογικό τομέα.
Η υπερβολική δημοσιονομική εξυγίανση υπήρξε η κύρια αιτία υποεπενδύσεων σε οδικά δίκτυα, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και άλλες νέες τεχνολογίες.
Η Γερμανία επενδύει επίσης ανεπαρκώς στον τομέα της άμυνας.
Η υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen πρότεινε πρόσφατα ένα σχέδιο για την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού από το σημερινό 1,3% στο 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2023. Όμως ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz αντιτίθεται σθεναρά.
Το παράδειγμα είναι συμπτωματικό για να καταδείξει ένα θεμελιώδες ευρωπαϊκό πρόβλημα: σε αντίθεση με την Κίνα, η μακροοικονομική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική και η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας υλοποιούνται ανεξάρτητα μεταξύ τους.
Η προσφορά της Huawei για το 5G δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι καλά προετοιμασμένη να ασχοληθεί με τη σχέση μεταξύ της ασφάλειας και της βιομηχανικής πολιτικής. Ούτε οι Ευρωπαίοι έδωσαν μεγάλη προσοχή στον αντίκτυπο των δημοσιονομικών τους κανόνων - κυρίως στις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.
Η Κίνα, αντιθέτως, έχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην οικονομική και εξωτερική πολιτική.
Η Κίνα προωθεί το ρενμίνμπι ως παγκόσμιο νόμισμα, με απώτερο στόχο να αμφισβητήσει το μονοπώλιο του δολαρίου ως το νόμισμα των αγορών βασικών προϊόντων.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν είναι συνηθισμένοι να σκέπτονται σε τέτοιες κατηγορίες πολιτικής.
Οι Γερμανοί, ιδιαίτερα, δεν ήθελαν ποτέ την ευρωζώνη να προωθήσει το ευρώ ως παγκόσμιο νόμισμα.
Στο παρελθόν, η συντηρητική μακροοικονομική σκέψη της Γερμανίας ήταν λίγο πολύ συνεπής με τα βιομηχανικά της συμφέροντα.
Αυτό δεν είναι πλέον έτσι: η ΕΕ πιέζεται ανάμεσα σε δύο αντιτιθέμενες οικονομικές δυνάμεις και έχει ένα καθεστώς συναλλαγματικών διακυμάνσεων, επισημαίνει ο Münchau.
Η μείωση του δημόσιου χρέους ήταν πολιτική επιλογή. Εάν η Γερμανία είχε αντ 'αυτού επενδύσει στην άμυνα και το μελλοντικό βιομηχανικό πλεονέκτημα, επιτρέποντας τη δημοσιονομική θέση να πάει εκεί που ήθελε, θα βρισκόμασταν σε διαφορετικό σημείο σήμερα.
Αυτό όμως θα απαιτούσε ένα βαθμό γεωστρατηγικής σκέψης που δεν υπάρχει στις συζητήσεις πολιτικής σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ίσως οι Ευρωπαίοι έχουν απορροφηθεί τόσο αυτοί κατά τα τελευταία 10 χρόνια που δεν είδαν αυτό το ερχόμενο.
Ο αποκαλούμενος τώρα προστατευτισμός, η ξαφνική συνειδητοποίηση της ανάγκης να προστατευθούν από τις κινήσεις της Κίνας, είναι ενδείξεις ότι ο εφησυχασμός πρόκειται να μετατραπεί σε πανικό. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης