Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

tags :
Οριακές μεταβολές στη Wall Street, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων
Με οριακές μεταβολές άνοιξαν σήμερα (6/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 25.825 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει οριακή πτώση στις 2.790 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται οριακά υψηλότερα στις 7.579 μονάδες.


Στο ταμπλό, η μετοχή της General Electric καταγράφει βαριά πτώση 5%, καθώς ο Stephen Tusa, αναλυτής της J.P. Morgan, δήλωσε πως η μετοχή της εταιρείας είναι υπερτιμημένη, δεδομένων των εμποδίων που αναμένεται να αντιμετωπίσει τα επόμενα δύο χρόνια.
Η G.E. είχε δεχτεί και χθες πιέσεις, στον απόηχο προειδοποιήσεων του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, για «περαιτέρω προβλήματα» στην ενεργειακή μονάδα του αμερικανικού κολοσσού.
Οι αμερικανικές μετοχές είχαν ένα ιδιαίτερα θετικό ξεκίνημα για το 2019, με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο άνω του 11% μέχρι το χθεσινό (5/3) κλείσιμο.
Οι αυξανόμενες προσδοκίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνέβαλαν εν μέρει στην άνοδο των μετοχών.
Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η επίτευξη συμφωνίας ίσως να έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, ενδεχομένως περιορίζοντας μια οποιαδήποτε περαιτέρω ώθηση από θετικές ειδήσεις στο εμπόριο.
Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Zhong Shan, δήλωσε ότι οι πρόσφατες εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ήταν «δύσκολες και εξαντλητικές», λόγω των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα «South China Morning Post», τόνισε ότι η κατάσταση «είναι δύσκολη γιατί οι δύο χώρες έχουν μεγάλες διαφορές στα θεσμικά τους όργανα, τους πολιτισμούς τους και τα στάδια ανάπτυξής τους».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, κατέστησε χθες σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με την Κίνα η οποία θα είναι «λιγότερη από τέλεια», ενώ ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αύξηση δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων έχουν αναβληθεί «μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης».
Το «CNBC» μεταδίδει, επικαλούμενο τρεις πηγές, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θέλει μια συμφωνία με την Κίνα, με την ελπίδα να ενισχυθούν οι αγορές, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
Εν τω μεταξύ, αρνητικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό 10 ετών στο σύνολο του 2018, με το… επίμαχο έλλειμμα με την Κίνα να ανέρχεται στο ιστορικό υψηλό των 419 δισ., παρά την επιβολή δασμών σε μια σειρά εισαγόμενων προϊόντων.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18,8% τον Δεκέμβριο, στα 59,8 δισ. δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008- ωθώντας το συνολικό νούμερο του 2018 στα 621 δισ. δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τα 709 δισ. δολ. που είχαν αναφέρει οι ΗΠΑ το 2008.
Οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% τον Δεκέμβριο, στο χαμηλό 10 μηνών των 205,1 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1% στα 264,9 δισ. δολ.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατέγραψε επιβράδυνση τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 183.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο του 2019, κοντά στις προβλέψεις των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 185.000 θέσεις.
Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν σημαντικά ανοδικά, δείχνοντας αύξηση κατά 300.000 θέσεις εργασίας, αντί των 213.000 που είχαν δείξει αρχικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης