Τελευταία Νέα
Διεθνή

Di Maio προς ΗΠΑ: Θα συνεργαστούμε με την Κίνα για να ενισχύουμε τις ιταλικές εξαγωγές

Di Maio προς ΗΠΑ: Θα συνεργαστούμε με την Κίνα για να ενισχύουμε τις ιταλικές εξαγωγές
Η Ιταλία απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ για την οικονομική σύνδεσή της με την Κίνα
Η Ιταλία επιδιώκει να ενταχθεί στην γιγαντιαία οικονομική πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road), προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της και όχι για να συσφίξει τις πολιτικές της σχέσεις με το Πεκίνο, δήλωσε την Κυριακή (10/3) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Luigi Di Maio.
Ο Di Maio με αυτόν τον τρόπο απάντησε στις ανησυχίες των ΗΠΑ, με την προοπτική της απώλειας ενός βασικού συμμάχου που υποστηρίζει την κινεζική πρωτοβουλία.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Garrett Marquis, αποκάλεσε την κινεζική οικονομική πρωτοβουλία ένα «έργο ματαιοδοξίας» ενώ κάλεσε την Ιταλία να απομακρυνθεί.
Η πρωτοβουλία «Belt and Road», αποσκοπεί στη θαλάσσια και χερσαία σύνδεση της Κίνας με τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, μέσω ενός δικτύου υποδομών στις γραμμές του αρχαίου Δρόμου του μεταξιού.
Εκτός από την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στοχεύει στην προώθηση των ανταλλαγών σε τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και ο πολιτισμός.
«Άκουσα χθες τον συναγερμό που σήμαναν οι ΗΠΑ σχετικά με αυτή τη συμφωνία στο δρόμο του μεταξιού που η Ιταλία επιθυμεί να υπογράψει με την Κίνα», δήλωσε ο Di Maio σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος των Πέντε Αστέρων.
«Ας πούμε ξεκάθαρα ότι, κοιτάζουμε τον δρόμο μεταξιού προς την Κίνα για τις εξαγωγές μας και να βοηθήσουμε τις εταιρείες μας και όχι να επιτύχουμε μία πολιτική συμφωνία με το Πεκίνο», είπε χαρακτηριστικά. 
Πρόσθεσε ότι η Ιταλία παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ και σέβεται τις ανησυχίες τους, αλλά η κινεζική αγορά είναι «πεινασμένη» για τα προϊόντα και την τεχνογνωσία της Ιταλίας.
Την Παρασκευή (8/3), ο Ιταλός Πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία-πλαίσιο για την κινεζική πρωτοβουλία όταν ο Xi επισκεφθεί την Ιταλία από τις 22-24 Μαρτίου.
Ορισμένα κράτη της ΕΕ έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας. Εάν υπογράψει και η Ιταλία, θα είναι το πρώτο μέλος των G7, που θα το πράξει.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Κίνα επιβαρύνει τα φτωχά κράτη με μη βιώσιμο χρέος μέσω έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας που δεν είναι οικονομικά βιώσιμα και τα χρησιμοποιεί για να προωθήσει τις πολιτικές και στρατηγικές της φιλοδοξίες. 
Η Ιταλία περιήλθε επισήμως σε ύφεση στα τέλη του 2018 για τρίτη φορά σε μια δεκαετία και η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να βρει τρόπους προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία και να αναβιώσει τον τομέα των κατασκευών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης