Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία

tags :
Πιέσεις στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ευρωζώνη τροφοδότησαν τους φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
Με απώλειες άνοιξαν σήμερα (22/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ευρωζώνη τροφοδότησαν τους φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Εξάλλου, οι επιφυλακτικές προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ενέτειναν περαιτέρω τις ανησυχίες.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 25.854 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2.843 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% χαμηλότερα στις 7.807 μονάδες.


Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση τον Μάρτιο του 2019, εν μέσω ασθενέστερης ζήτησης στον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI επιβραδύνθηκε στις 51,3 μονάδες, από 51,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 52 μονάδες.
Ο ΡΜΙ για τον μεταποιητικό κλάδο κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση στις 47,6 μονάδες, έναντι 49,3 μονάδων του προηγούμενου μήνα, ενώ ο PMI για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, από 52,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία, που έδειξαν ότι υποχώρησε σε χαμηλά έξι ετών τον Μάρτιο, με τον σύνθετο PMI να υποχωρεί στις 51,5 μονάδες, έναντι των 52,8 μονάδων του Φεβρουαρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απόηχο των στοιχείων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2016.
Σημειώνεται ότι τα γερμανικά ομόλογα τείνουν να συμπεριφέρονται σαν ασφαλή «καταφύγια» σε περιόδους αβεβαιότητας, αναταραχής και ύφεσης- ακόμη και εάν τα προβλήματα αυτά αφορούν τη γερμανική οικονομία.
Η μετοχή της Nike σημειώνει σημαντική πτώση 3%, καθώς η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών εμφάνισε μια αδύναμη αύξηση πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική.
Η μετοχή της Boeing υποχωρεί κατά 1%, καθώς η ινδονησιακή αεροπορική εταιρεία Garuda ακύρωσε παραγγελία 49 αεροσκαφών τύπου 737 MAX 8, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.
Με βάση όσα είναι γνωστά ως τώρα, πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ακύρωση σύμβασης αυτού του είδους με την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία.
Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται, πάντως, σε τροχιά για να καταγράψουν ισχυρά κέρδη για το σύνολο της εβδομάδας, καθώς η άνοδος στον τεχνολογικό κλάδο αντιστάθμισε τις επίμονες ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ότι οι συζητήσεις προχωρούν καλά, ωστόσο τόνισε ότι οι δασμοί στα κινεζικά αγαθά θα αρθούν μόλις η Κίνα συμμορφωθεί με την εμπορική συμφωνία.
Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, θα επισκεφθεί την Κίνα για μια διήμερη συνάντηση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Liu He, αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στις αρχές Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης