Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία κόβει τους οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των μουσουλμάνων της με την Τουρκία

Η Γερμανία κόβει τους οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των μουσουλμάνων της με την Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί ότι οι ημέρες που είχαν τον απόλυτο έλεγχο των γερμανικών τεμενών έχουν τελειώσει
Να διακόψει τους οικονομικούς και θεσμικούς δεσμούς της Τουρκικής μουσουλμανικής κοινότητας της Γερμανίας με την Τουρκία επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, ως μέρος μιας τολμηρής εκστρατείας που προωθεί και προσβλέπει στην κοινωνική ένταξη αυτής της μειονότητας.
Η Γερμανία, φιλοξενεί πολλές γενιές μουσουλμάνων τουρκικής καταγωγής οι οποίοι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αποτελούν την πιο δύσκολα ενσωματωμένη κοινότητα στη γερμανική κοινωνία.
«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα Ισλάμ για Γερμανούς μουσουλμάνους.
Ένα διαφοροποιημένο Ισλάμ που θα ανήκει και θα ταιριάζει στη Γερμανία», δήλωσε στους Financial Times ο Markus Kerber, ανώτατος δημόσιος υπάλληλος στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μουσουλμανικών κοινοτήτων . «Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αναπτύξουμε μια νέα θεολογία.
Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί Μουσουλμάνοι πρέπει να αποφασίσουν τι είδους Ισλάμ θέλουμε εδώ;».
Ο Kerber, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τις σχέσεις μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της μουσουλμανικής κοινότητας των 4 εκατομμυρίων, πρόσθεσε ότι «στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να μειώσει την ξένη επιρροή - τόσο οικονομική όσο και προσωπική - στη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας. για να διασφαλιστεί ότι οι ιμάμηδες που έχουν διοριστεί στη Γερμανία προέρχονται από τις τάξεις της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας για να συμβάλλουν στην καλύτερη ενσωμάτωση τους».
Η ενσωμάτωση της γερμανικής μουσουλμανικής κοινότητας και η καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού προέκυψαν ως σημαντικές προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Βερολίνο.
Η προσφυγική κρίση του 2015-16, που οδήγησε σε άφιξη περισσότερων από 1 εκατ. μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, έκαναν αυτήν την ανάγκη πιο απαιτητική.

Η Τουρκία ελέγχει και χρηματοδοτεί τα τζαμιά στη Γερμανία 

Ταυτόχρονα, η έντονη άνοδος των πολιτικών εντάσεων μεταξύ Βερολίνου και Τουρκίας έχει επιδοκιμάσει την αφοσίωση της γερμανό-τουρκικής κοινότητας στην Γερμανική κυβέρνηση, σε μια χώρα που η μουσουλμανική κοινότητα νιώθει πιο σπίτι της από κάθε άλλη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Η Τουρκία ωστόσο, εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν υπερμεγέθη ρόλο στις υποθέσεις της μουσουλμανικής κοινότητας της Γερμανίας, κυρίως χάρη στην Τουρκο-Ισλαμική Ένωση για Θρησκευτικές Υποθέσεις και στον Ditib, τον μεγαλύτερο ισλαμικό οργανισμό στη χώρα.
Το Ditib, το οποίο ελέγχεται και καθοδηγείται από το τουρκικό υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων, έχει υπό την καθοδήγησή του 900 από τα 2.400 τζαμιά στη Γερμανία.
Οι ιμάμηδες διορίζονται από την Τουρκική κυβέρνηση, πληρώνονται από την τουρκική κυβέρνηση και κηρύσσουν το Ισλάμ στην τουρκική γλώσσα.
«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί ότι οι ημέρες που είχαν τον απόλυτο έλεγχο των γερμανικών τεμενών που διαχειρίζεται ο Ditib έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Kerber.
«Είπα σε αξιωματούχους στην Άγκυρα:
Οι Τούρκοι σας είναι τώρα Τούρκοι μας. Συνήθισε το».
Η επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της ισλαμικής ζωής στη Γερμανία έγινε δεκτή από φιλελεύθερους μουσουλμάνους μελετητές, αλλά πυροδότησε κριτική από άλλα τμήματα της μουσουλμανικής κοινότητας.
Μια συνδιάσκεψη ισλαμικών μελετητών που διοργάνωσε φέτος η Ditib προειδοποίησε σε κοινή δήλωση ότι οποιαδήποτε απόπειρα εισαγωγής ενός «γερμανικού ισλαμισμού» ή ενός «ευρωπαϊκού ισλαμικού» έρχεται σε αντίθεση με την οικουμενικότητα του Ισλάμ που φωτίζει όλες τις ηλικίες και τις θέσεις ταυτόχρονα.
Ωστόσο το πρόβλημα απασχολεί ιδιαίτερα την Γερμανική πολιτική μετά και την ξεκάθαρη στάση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας και μέχρι πρότινος ηγέτη των Χριαστιανοκυνωνιστών της Βαυαρίας Horst Seehofer ότι οι «μουσουλμάνοι πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία της Γερμανίας εάν θέλουν να συνεχίσουν να διαμένουν σε αυτή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης