Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο μάκρο - Αισιοδοξία για το εμπόριο

tags :
Ήπια άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο μάκρο - Αισιοδοξία για το εμπόριο
Η αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αντισταθμίζεται από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας
Με μικρή άνοδο άνοιξαν σήμερα (28/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς η αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αντισταθμίζεται από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που ενέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,4% στις 25.720 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 2.810 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,1% υψηλότερα στις 7.649 μονάδες.


Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω των χαμηλότερων καταναλωτικών δαπανών, αλλά και του λιγότερο θετικού κλίματος για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, που αναμένεται να συμπιέσουν την ανάπτυξη και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% στο δ’ τρίμηνο, έναντι της αρχικής εκτίμησης, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,6%.
Παρά την υποβάθμιση της ανάπτυξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9% -ο καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015.
Οι επενδυτές εμφανίζονται, εν τω μεταξύ, αισιόδοξοι για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, ευελπιστώντας ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία.
Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αναμένεται να πραγματοποιήσουν τον όγδοο γύρο συνομιλιών, καθώς ορισμένα ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει μία περιορισμένη συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε «πλήρη εξέλιξη», προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία η οποία θα δώσει τέλος στην εμπορική διαμάχη των τελευταίων μηνών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο μέσα από ορισμένες τηλεφωνικές επαφές που είχαν κατά το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας ωστόσο ότι «παραμένει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουμε».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη κινεζικών και ξένων επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς φοβούνται ότι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει τα εταιρικά κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι επενδυτές παρακολουθούν και την αγορά αμερικανικών ομολόγων, μετά την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί προάγγελο ύφεσης.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 2,6 μονάδων βάσης στο 2,40%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης