Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3% με 3,5% στην Κύπρο το 2019-2020 - Να μετριαστούν οι ευπάθειες της οικονομίας

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3% με 3,5% στην Κύπρο το 2019-2020 - Να μετριαστούν οι ευπάθειες της οικονομίας
Έκθεση του ΔΝΤ για την Κύπρο 
Την ανάγκη για πολιτικές που θα μετριάσουν τις τρεις βασικές ευπάθειες της οικονομίας, δηλαδή τον τραπεζικό τομέα, τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των κρατικών δαπανών και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση του τρίτου μεταμνημονιακού ελέγχο.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αναπτυξιακή δυναμική αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά αλλά παραμένει σθεναρή, με τον ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3% με 3,5% στην διετία 2019-2020, από 3,9% το 2018, έχοντας ως κινητήριο δύναμη τις ξένες επενδύσεις.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει στον δυνητικό ρυθμό πέριξ του 2,5%.
Όπως αναφέρεται, η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή, υποστηριζόμενη από τις κατασκευές, τον τουρισμό και τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ενώ η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω.
O κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλο πλεόνασμα, ενώ οι ισολογισμοί των τραπεζών ενισχύονται, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) μειώθηκαν απότομα ύστερα από μεταφορές μεγάλων χαρτοφυλακίων εκτός τραπεζών.
Το ΔΝΤ, ωστόσο, επισημαίνει ότι απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών για αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν σε σχέση με το ψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το συνεχιζόμενο ψηλό επίπεδο των ΜΕΔ, τους μεγάλους δημοσιονομικούς κινδύνους και τους αυξανόμενους μετωπικούς ανέμους στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η εγχώρια παραχώρηση πίστωσης αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, αφού περιορίζεται από το υψηλό βάρος των ΜΕΔ.
Ακόμη, το Ταμείο σημειώνει πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα παραμείνει υψηλό λόγω της εισροής υψηλών επενδύσεων και τις χαμηλότερες εξαγωγές που αντανακλούν την επιβράδυνση στην Ευρώπη
Παράλληλα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους προς το Ταμείο παραμένει επαρκής στο βασικό σενάριο, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες και το μεγάλο πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να στηρίξει τη συνεχιζόμενη μείωση του ακαθάριστου δημοσίου χρέους
Ωστόσο, αναφέρεται, η ικανότητα αποπληρωμής θα μπορούσε να αποδυναμωθεί αν ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδυνθεί σημαντικά ή πραγματοποιηθούν συγκεκριμένοι κίνδυνοι λόγω της αδύναμης ποιότητας των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού, την ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων, ή μη αναμενόμενων δαπανών, περιλαμβανομένου και από δικαστικές υποθέσεις.
Η ικανότητα αποπληρωμής, λέει το ΔΝΤ, θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω σε περίπτωση πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit.
Επιπλέον το ΔΝΤ παραθέτει τις τρεις ευπάθειες της κυπριακής οικονομίας, που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Για τον τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ αναφέρεται στην ανάγκη για διευκόλυνση της απομόχλευσης, της μείωσης των ΜΕΔ και της ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών.
«Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων του παρελθόντος, τα οποία παραμένουν μεταξύ των ψηλότερων στην Ευρώπη», σημειώνει το ΔΝΤ και επισημαίνει ότι η σταθερή υλοποίηση του πλαισίου για τις εκποιήσεις, περιλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αποτελούν κλειδί για την μείωση των ΜΕΔ.
Ενθαρρύνει τις τράπεζες να συνεχίσουν να διατηρούν τα κατάλληλα επίπεδα προβλέψεων και κεφαλαίων και υποδεικνύει ότι η διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος, με ταυτόχρονη διατήρηση υψηλών προτύπων ανάληψης κινδύνων θα βοηθούσε την αντιμετώπιση της αναποτελεσματικής δομής εξόδων των τραπεζών.
Το ΔΝΤ αναφέρεται και στην ΚΕΔΙΠΕΣ, την κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τεθεί τάχιστα μια κατάλληλη δομή διακυβέρνησης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων.
Eπισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η κυκλική δημοσιονομική πολιτική και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
«Η αύξηση των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθεί σε ρυθμό σταθερά κάτω από το μεσοπρόθεσμο ΑΕΠ και τα κυκλικά και εκ του ουρανού έσοδα θα πρέπει να αποταμιεύονται, για να διασφαλιστεί η ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική, η δημιουργία αποθεμάτων και η σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους σε πτωτική τροχιά».
Ιδιαίτερα σημαντική είναι σύμφωνα με το ΔΝΤ, η διατήρηση της αύξησης του κρατικού μισθολογίου κάτω από το ονομαστικό ΑΕΠ, ιδιαίτερα λόγω της αντιστροφής των αποκοπών μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Κατά το ΔΝΤ, μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν να καταστήσουν τον τομέα της δημόσιας υγείας πιο ανταγωνιστικό και για επαρκή διαχείριση των κινήτρων προς τους παρόχους υγείας και τους ασθενείς είναι κρίσιμες, προκειμένου να μετριαστούν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι από τη εισαγωγή του ΓεΣΥ.
Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι η εν εξελίξει μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα για αύξηση της αποτελεσματικότητας των δικαστηρίων και επιτάχυνση της εφαρμογής εμπορικών απαιτήσεων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς της κρίσης και να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα.
Ζητεί επίσης την επιτάχυνση της έκδοσης των καθυστερημένων τίτλων και επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για μετριασμό των κινδύνων λόγω ξεπλύματος χρήματος παραμένει προτεραιότητα, έτσι ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης