Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Προς ισχυρά τριμηνιαία κέρδη οι δείκτες

tags :
Άνοδος στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Προς ισχυρά τριμηνιαία κέρδη οι δείκτες
Αισιόδοξοι για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα εμφανίζονται οι επενδυτές
Με σημαντικά κέρδη άνοιξαν σήμερα (29/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε πως ο ίδιος και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, πραγματοποίησαν «εποικοδομητικές» εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,6% στις 25.862 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 2.832 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,7% υψηλότερα, στις 7.725 μονάδες.


Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς φοβούνται ότι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει τα εταιρικά κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη.
Τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών παραμένουν, πάντως, περιορισμένα, στον απόηχο ορισμένων μεικτών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενέτειναν τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία χάνει momentum μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο του 2019, ενώ το προσωπικό εισόδημα σημείωσε οριακή αύξηση τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των δαπανών κατά 0,3%.
Το προσωπικό εισόδημα σημείωσε αύξηση 0,2% τον Φεβρουάριο, έναντι μείωσης 0,1% του Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE), που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σημείωσε αύξηση 0,1% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,2% του Δεκεμβρίου, ενώ σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 1,8% από 2%.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, χαρακτήρισε, πάντως, «πρόωρη» μια οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων, τονίζοντας ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας είναι κατά πάσα πιθανότητα «προσωρινή».
Ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, με τη Citigroup να σημειώνει άνοδο 0,5%, την Goldman Sachs να ενισχύεται κατά 0,4%, τη Morgan Stanley να διαπραγματεύεται στο +0,4% και την Bank of America να καταγράφει οριακά κέρδη 0,1%.
Από την άλλη, η μετοχή της Wells Fargo σημειώνει πτώση 1%, γυρίζοντας γρήγορα σε αρνητικό έδαφος, στον απόηχο της είδησης ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Tim Sloan, αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του.
Οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν ισχυρές επιδόσεις για το σύνολο του τριμήνου.
Ο S&P 500 αναμένεται να καταγράψει κέρδη 12,3%, η καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2009 και η καλύτερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 1998.
Ο Dow ενισχύεται κατά 10,3%, το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2013, ενώ ο Nasdaq αναμένεται να καταγράψει τα καλύτερα τριμηνιαία κέρδη από το α’ τρίμηνο του 2012.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή την αγορά αμερικανικών ομολόγων, μετά την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί προάγγελο ύφεσης.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 3 μονάδων βάσης, στο 2,42%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης