Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιέξοδο με το Brexit, πιο κοντά το «no deal» - Τα επόμενα βήματα και οι εναλλακτικές

tags :
Αδιέξοδο με το Brexit, πιο κοντά το «no deal» - Τα επόμενα βήματα και οι εναλλακτικές
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η May - Πιθανόν να φέρει για 4η φορά τη συμφωνία της στη Βουλή
Παραμένει το αδιέξοδο με το Brexit καθώς χθες Δευτέρα 1 Απριλίου τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν και τις 4 εναλλακτικές προτάσεις στη Συμφωνία Αποχώρησης την οποία έχει συμφωνήσει η πρωθυπουργός Theresa May με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οποία έχει ήδη καταψηφίσει τρεις φορές η Βουλή.
Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν την πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ με 276 ψήφους κατά.
Η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας «κοινής αγοράς 2.0» με την ΕΕ απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά, η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά και η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ως λύση της υστάτης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο μπορεί ακόμη να αποφευχθεί.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η επόμενη ημέρα σχετικά με το Brexit είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί, την ώρα μάλιστα που απομένουν μόλις 11 ημέρες έως την 12η Απριλίου, η οποία αποτελεί και την καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει στη Μ. Βρετανία η ΕΕ προκειμένου να αποσαφηνιστεί τι είδους Brexit θα γίνει, εάν γίνει.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων η πρωθυπουργός Theresa May συγκαλεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι καθοριστική για το τι θα συμβεί και για το εάν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να φέρει και πάλι τη συμφωνία της προς ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun καταγράφεται διευρυνόμενη συναίνεση στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ της «διστακτικής» αποδοχής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης της May απορριφθεί - για τέταρτη φορά - στην ενδεικτική ψηφοφορία που πλέον αναμένεται να διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη 4/4.
Το αίτημα αυτό έθεσε και ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή πρέπει να επανέλθει προς ψηφοφορία δεδομένου ότι απορρίφθηκε με μόλις τρεις ψήφους διαφορά.
«Το κοινοβούλιο για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια καθαρή πλειοψηφία και να εγκρίνει οποιαδήποτε από τις επιλογές που του προτάθηκαν» υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Steven Barclay, αναφέροντας πως «η θέση μας από νομική σκοπιά εξ ορισμού είναι ότι το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε 11 ημέρες» χωρίς συμφωνία».
Από την πλευρά της η ΕΕ επιμένει στη θέση της, αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε.

Barnier: Το πιο πιθανό ένα Brexit χωρίς συμφωνία – Ελπίζουμε να το αποφύγουμε
 
Την εκτίμηση πως μετά και την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων των τεσσάρων εναλλακτικών προτάσεων στη συμφωνία της Theresa May με την ΕΕ το πιθανότερο σενάριο είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία διατύπωσε ο Michel Barnier, ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
«Το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία γίνεται ολοένα και πιο πιθανό.
Αλλά ακόμα ελπίζουμε ότι μπορούμε να το αποφύγουμε» υποστήριξε ο Barnier προσθέτοντας πως θα απαιτηθεί ισχυρή επιχειρηματολογία από τη βρετανική πλευρά για να υπάρξει συμφωνία επί μιας μακράς αναβολής του Brexit.
Ο Barnier υποστήριξε ότι η ΕΕ μπορεί να αποδεχθεί μια τελωνειακή ένωση και μια νέα σχέση με τη Μ. Βρετανία παρόμοια με αυτή που έχει η ΕΕ με τη Νορβηγία.
Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Barnier υπογράμμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απομείνει με 3 επιλογές έως τις 12 Απριλίου.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα να δείξει πως θα προχωρήσει ή να μας δείξει ένα σχέδιο.
Και αυτό πρέπει περισσότερο από ποτέ να γίνει σήμερα» τόνισε ο  Barnier αναφέροντας πως οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορούσαν να δεχθούν τη συμφωνία της May, να αποφασίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το Brexit.
Στην τελευταία περίπτωση ο Barnier υπογράμμισε πως μια μακρά αναβολή του Brexit συνεπάγεται την διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη Μ. Βρετανία όπως και το Λονδίνο να ορίσει τους αντιπροσώπους για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το να είσαι προετοιμασμένος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι ομαλά.
Θα υπάρξουν αναταραχές, θα υπάρξουν προβλήματα» είπε ο Barnier.

Δεύτερο δημοψήφισμα θα προτείνει ο Hammond

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ph. Hammond αναμένεται να δηλώσει στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα πως το Συντηρητικό Κόμμα πιθανόν θα χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα, αφού ούτε το ίδιο, ούτε η χώρα θα άντεχαν νέες πρόωρες εκλογές, ανέφερε μέσω Twitter κορυφαίο στέλεχος του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times.
Ο Hammond θα υποστηρίξει πως η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει τη δική της συμβιβαστική πρόταση ή να παραδεχθεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν οργανώνοντας νέο δημοψήφισμα, κατά τις πληροφορίες των Times.

Verhofstadt (Φιλελεύθεροι): Σχεδόν αναπόφευκτη η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Την εκτίμηση ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς συμφωνία» είναι πλέον «σχεδόν αναπόφευκτη» διατύπωσε ο Guy Verhofstad, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε ύστερα από την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των τεσσάρων εναλλακτικών που είχαν προταθεί αντί της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την Theresa May.
«Την Τετάρτη θα δοθεί η τελευταία ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από το αδιέξοδο ή να βρεθεί μπροστά στην άβυσσο» επεσήμανε ο Verhofstadt, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ακόμα γύρος ενδεικτικών ψηφοφοριών σε μια τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια, οι Βρετανοί βουλευτές να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση που θα αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Merkel: Μεγάλη αβεβαιότητα, ελπίζω σε λύση

Την ελπίδα της ότι είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης για το Brexit, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
«Η αποτυχία συμφωνίας έως την προθεσμία της 12ης Απριλίου θα οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα.
Ωστόσο ακόμη ελπίζω ότι είναι εφικτή μια λύση», τόνισε η Merkel.
Σε δηλώσεις της στον απόηχο της καταψήφισης των εναλλακτικών στη συμφωνία της May από το βρετανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι ένα άτακτο Brexit στα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.

Δριμεία κριτική από τον Michael Roth

«Το 90% των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου δεν έχει ιδέα σχετικά με το πώς σκέφτονται, πώς ζουν και πώς συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι», έκρινε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Michael Roth αναφερόμενος στην διαδικασία του Brexit, το οποίο μάλιστα περιέγραψε αθυρόστομα - και διόλου διπλωματικά, όπως αναγνώρισε ο ίδιος - με την έκφραση «μεγάλο shitshow».
Απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο, ο πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δήλωσε ότι οι βρετανοί πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι για το Brexit «γεννήθηκαν όλοι με ασημένιο κουτάλι στο στόμα, πήγαν σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια της ελίτ», και κατά συνέπεια αδυνατούν να αντιληφθούν τις ανάγκες των πολιτών.
«Δεν ξέρω αν ακόμη και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ θα μπορούσε να επινοήσει τέτοια τραγωδία, αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;», διερωτήθηκε ο κ. Roth για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Το Brexit είναι ένα μεγάλο shitshow και το λέω αυτό εντελώς μη-διπλωματικά».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης