Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi κατά Trump: Μεγάλη απειλή ο προστατευτισμός - Ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ

tags :
Draghi κατά Trump: Μεγάλη απειλή ο προστατευτισμός -  Ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ
Που αποδίδονται οι πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Draghi - Χαμηλές οι πιθανότητες ύφεσης
Κριτική στην πολιτική του προστατευτισμού που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump άσκησε ο Mario Draghi, προειδοποιώντας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα των τιμών.
Στον απόηχο των απειλών Trump για την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο κεντρικός τραπεζίτης παρενέβη, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της εμπορικής πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ.
Ο Draghi άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επανεξετάσει τα αρνητικά επιτόκια, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
«Για να λάβουμε κάποια απόφαση για τα αρνητικά επιτόκια πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι η επίδρασή τους στους τραπεζικούς ισολογισμούς», σημείωσε.
Όπως εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, «η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την Ασία, τη Μεγάλη Βρετανία και ελαφρώς από τις ΗΠΑ.
Αν είχαμε μεγαλύτερη διασυνοριακή πιστωτική επέκταση οι επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων θα ήταν μικρότερες».
«Δεν πιστεύω ότι η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών είναι αποτέλεσμα αρνητικών επιτοκίων.
Είναι ένα σήμα ότι θα πρέπει να μετασχηματιστεί το μοντέλο διακυβέρνησής τους», τόνισε.
O Draghi δήλωσε ότι η EKT θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019 και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι είναι νωρίς να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον τρίτο γύρο των TLTROs και ότι αυτό θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις.
«Οι πιέσεις στην οικονομία αποδίδονται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, στον προστατευτισμό και σε δευτερεύοντες παράγοντες.
Θα κάνουμε χρήση των εργαλείων μας ώστε να επαναφέρουμε το ρυθμό αύξησης των τιμών πλησίον και κάτω του 2%», τόνισε ο Draghi, σημειώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η επιδείνωση των πληθωριστικών τάσεων οφείλεται στο αρνητικό risk premium, κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει χαμηλή το επόμενο διάστημα, ωστόσο ο Draghi εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι χαμηλές.
Ο Draghi επανέλαβε την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι για να μπορέσει η νομισματική πολιτική να είναι πλήρως αποτελεσματική, θα πρέπει τα κράτη να υιοθετήσουν επιπλέον υποστηρικτικές πολιτικές.

Brexit, Ιταλία και… ευρωεκλογές

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit, ο Draghi τόνισε ότι σαφώς οι χώρες που είναι εκτεθειμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτούν τις επιπτώσεις.
«Το Brexit θα επηρεάσει σοβαρά το αίσθημα στις οικονομίες που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε.
Όσον αφορά την Ιταλία σημείωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης και της εργασίας.
Σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές απέφυγε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας μόνο ότι «θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Αμετάβλητα τα επιτόκια

 Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αναμενόταν, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνέντευξη τύπου του Mario Draghi, ειδικά όσον αφορά το ενδεχόμενο υιοθέτησης κλιμακούμενων επιτοκίων.
Ειδικότερα, το ΔΣ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30 ώρα Ελλάδος.
 
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μετά τον τερματισμό του QE στο τέλος του προηγούμενου έτους, το outlook για την οικονομία επιδεινώνεται και οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται.
Με τη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, να φλερτάρει με την ύφεση, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να καθυστερήσει τα σχέδιά της για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, δυσχαιρένει το κλίμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα (νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ).
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσουν την απαίτηση των αγορών για περαιτέρω καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τις παρενέργειες από τα αρνητικά επιτόκια.
Η απόφαση για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 14:45, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που παρουσιάζει το CNBC- το πρόβλημα για την ΕΚΤ είναι ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και της ζήτησης δεν θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Στο πλαίσιο αυτό, μια αύξηση των επιτοκίων δεν αναμένεται εντός του έτους.
«Ο δείκτης PMI έδειξε έναν αργό τερματισμό στο τέλος του πρώτου τριμήνου με την ανάπτυξη να παρουσιάζει ένα από τους "ληθαργικούς" ρυθμούς μετά το 2014.
Η επιβράδυνση οδηγήθηκε από την επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα, όπου η παραγωγή υποχώρησε με τον υψηλότερο ρυθμό για σχεδόν 6 χρόνια» επισημαίνει ο Chris Williamson της IHS Markit.
Όσον αφορά τα επιτόκια, ο Dirk Schumacher της Natixis επισημαίνει σε σημείωμα του «έχουμε αναβάλει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων για τον Οκτώβριο του 2020.
Αναμένουμε την ΕΚΤ να εισαγάγει ένα κλιμακωτό σύστημα για τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας την πίεση για αύξηση των επιτοκίων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ μελετά εναλλακτικές δυνατότητες μείωσης των χρημάτων που πληρώνουν οι τράπεζες για μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους, ως μέσο αντιστάθμισης των παράπλευρων συνεπειών της πολύ χαλαρής πολιτικής της.
Ένα κλιμακωτό επιτόκιο κατάθεσης (tiered deposit rate) θα σήμαινε τη μερική εξαίρεση των τραπεζών από την πληρωμή στην ΕΚΤ της ετήσιας επιβάρυνσης 0,40% στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους, ενισχύοντας τα κέρδη τους.
«Το κλιμακωτό επιτόκιο δεν θα είναι μαγικό ραβδάκι για τις τράπεζες ή για την οικονομία αλλά πιθανότατα θα αποτελέσει μέρος μιας στρατηγικής χαλάρωσης της πίστωσης παράλληλα με τo προσαρμοσμένο forward guidance και τα TLTROs III» επισημαίνει ο Marc Wall επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και συμπληρώνει «η επόμενη πιο πιθανή ευκαιρία για ανακοινώσεις όσον αφορά την πολιτική είναι ο Ιούνιος.
Οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης