Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπορικός πόλεμος: Που στοχεύει η επιθετική τακτική Trump - Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Εμπορικός πόλεμος: Που στοχεύει η επιθετική τακτική Trump - Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christin Lagarde καθώς και ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett προειδοποιούν για τις συνέπειες της εμπορικής διαμάχης στην παγκόσμια οικονομία
Για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας προειδοποιούν αξιωματούχοι και αναλυτές, με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές των κινεζικών προϊόντων.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές αποκωδικοποιούν τη διαπραγματευτική τακτική της κλιμάκωσης, την οποία έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christin Lagarde καθώς και ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett προειδοποιούν για τις συνέπειες της εμπορικής διαμάχης στην παγκόσμια οικονομία.
«Για εμάς στο ΔΝΤ, είναι επιτακτική η ανάγκη να επιλυθούν οι εμπορικές εντάσεις με τρόπο που να τους ικανοποιεί όλους, διότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία» προειδοποίησε η Lagarde.
Από την πλευρά του ο Warren Buffet εκτίμησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα ήταν «κακός για όλο τον κόσμο»,.
Στις 5/5 ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν από το 10% στο 25% αυτή την εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους Κινέζους αξιωματούχους, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ανυποχώρητος, παρά τη «βουτιά» που καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, προχωρώντας σε νέες απειλές κατά του Πεκίνου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, 600 με 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο. Με την Κίνα χάνουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
Ο Buffett έκανε λόγο για μια «λογική» αντίδραση των αγορών.
Σημειώνεται ότι η Berkshire Hathaway του Buffett ελέγχει ή επενδύει σε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Apple, στην οποία διαθέτει μερίδιο άνω των 50 δισ. δολ.
«Αν υπάρξει πραγματικά ένας εμπορικός πόλεμος, αυτό θα ήταν κακό για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Buffett.
«Θα ήταν κακό για καθετί που ελέγχει η Berkshire», πρόσθεσε ο Buffett, αν και τόνισε πως η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι χαμηλή.
Ο Buffett δήλωσε ότι μια σκληρή ρητορική πριν τις διαπραγματεύσεις είναι κατανοητή, αλλά τόνισε ότι είναι αναποτελεσματικό να «σφίγγεις πρώτα τη γροθιά σου και μετά να κουνάς το δάχτυλό σου».

Οι αναλυτές για την αντίδραση της Wall Street

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις συνέπειες και παράλληλα επιχειρούν να ερμηνεύσουν την ψύχραιμη -τελικά-- αντίδραση της Wall Street στις απειλές του Αμερικανού προέδρου.
Αν και αρχικά η Wall Street κατέγραφε σημαντικές απώλειες τελικά κατάφερε να τις περιορίσει, με αποτέλεσμα o Dow Jones να κλείσει στις 26.438,48 μονάδες (-0,25%) και ο S&P 500 στις 2.932,47 μονάδες (-0,45%).
«Η αντίδραση της αγοράς είναι η κατάλληλη.
Προσπαθεί να κατανοήσει σε ποιο στάδιο είναι οι συζητήσεις.
Πρόκειται για οπισθοδρόμηση;
Δεν νομίζω ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση.
Όλα έχουν να κάνουν με μια παραπλανητική στάση» επισημαίνει ο Patrick Palfrey της Credit Suisse και συμπλήρωσε «ο Trump, στο τέλος της μέρας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι του θα πάρουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία και θέλει να σιγουρευτεί ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Το να κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελεί κομμάτι της διαπραγματευτικής του τακτικής».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η επίτευξη συμφωνίας, καθώς η οικονομία της Κίνας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.
Σημάδια βελτίωσης έχει επιδείξει και η αμερικανική οικονομία.
«Η διαπραγματευτική τακτική του Trump μπορεί να είναι μη συμβατική αλλά οι πιθανότητες για την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνία είναι περισσότερες από το να συμβεί τίποτα» επισημαίνει ο Tobias Levkovich από τη Citigroup.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανεπαρκή πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά, οι οποίες κατέληξαν σε μια συμφωνία.
Όπως οι άλλοι στρατηγικοί αναλυτές, ο Levkovich επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η αγορά είναι κοντά σε υψηλά όλων των εποχών κάτι που δεν μένει ανεκμετάλλευτο από τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Το γεγονός ότι ο S&P είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά θεωρήθηκε μια καλή ευκαιρία για μια προειδοποιητική βολή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις» επεσήμανε.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι της Κίνας.
«Όλα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στο πως θα αντιδράσει η Κίνα» αναφέρουν και τονίζουν ότι δεν είναι σαφές εάν ο αντιπρόεδρος Liu He θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 8 Μαΐου όπως είναι προγραμματισμένο.
«Η αναβολή του ταξιδιού του He στην Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την πιθανότητα αύξησης των δασμών την Παρασκευή στο 25%, ενώ εξίσου πιθανό ότι ο πρόεδρος Xi θα επικοινωνήσει άμεσα με τον Trump εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτρέψει την ενίσχυση των δασμών».
Παράλληλα, ο John Stoltzfus από την Oppenheimer Asset Management υποστηρίζει ότι το οικονομικό κόστος ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου θα αναγκάσει και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης