Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αργεντινή με μία αμφιλεγόμενη κίνηση της προέδρου επανακρατικοποιεί πετρελαϊκή εταιρεία

Η Αργεντινή με μία αμφιλεγόμενη κίνηση της προέδρου επανακρατικοποιεί πετρελαϊκή εταιρεία
Την επανακρατικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας, YPF, και την απομάκρυνση του βασικού μετόχου, της ισπανικής Repsol, αποφάσισε η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez, σε μία κίνηση, η οποία, κατά τους αναλυτές, θα βαθύνει περαιτέρω την οικονομική απομόνωση της Αργεντινής και θα πυροδοτήσει έντονες διαμάχες με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι σχέσεις της κυβέρνησης με τη διοίκηση της εταιρείας ήταν αρμονικές μέχρι πρόσφατα που η YPF άρχισε να δέχεται πιέσεις για αύξηση της παραγωγής.
Όμως, η εκτίναξη των τιμών του εισαγόμενου πετρελαίου όμως, και μάλιστα σε μία κακή περίοδο για την οικονομία της Αργεντινής, οδήγησαν σε μία αμφισβητούμενη κίνηση την Fernandez, η οποία δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο – το οποίο ελέγχει – να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την κατάσχεση του 51% της εταιρείας που κατέχει η Repsol, λέγοντας πως η ενέργεια είναι «ζωτικός πόρος».
Η αξία της YPF αποτιμάται στα 10,6 δισ. δολάρια, αν και στο πλαίσιο της κρατικοποίησης, η αξία της εταιρείας θα αποτιμηθεί από δικαστήριο της Αργεντινής.
Η Christine Fernandez εξέπληξε τους πάντες το 2008 όταν κρατικοποίησε τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Επίσης επανακρατικοποίησε την αεροπορική εταιρεία της χώρας, την Aerolineas Argentinas.
Η επανακρατικοποίηση της YPF όμως, συναντά σθεναρές αντιδράσεις από την Ισπανία, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι βασική εξαγωγική αγορά της Αργεντινής.
Ο πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderon δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα πλήξει τις ξένες επενδύσεις στην Αργεντινή, αλλά και την Repsol που επίσης κατέχει το 10% του πετρελαϊκού μονοπωλίου Pemex στο Μεξικό. Η ίδια η Repsol σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «καθαρά παράνομη ενέργεια» και τονίζει ότι θα κινηθεί νομικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης