Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Repsol θέλει αποζημίωση για την κρατικοποίηση της YPF από το Μπουένος Άιρες

Η Repsol θέλει αποζημίωση για την κρατικοποίηση της YPF από το Μπουένος Άιρες
Ο ισπανικός πετρελαϊκός όμιλος Repsol θα ζητήσει αποζημίωση μέσω διεθνούς διαιτησίας, η οποία μπορεί να υπερβεί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Αργεντινής του σχεδίου της να απαλλοτριώσει την εταιρεία YPF, θυγατρική του Repsol, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του ισπανικού ομίλου.
"Οι πράξεις αυτές δεν θα μείνουν ατιμώρητες", διαβεβαίωσε ο Αντόνιο Μπρουφάου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο όμιλος θα ζητήσει "μια αποζημίωση μέσω της διεθνούς διαιτησίας", μια αποζημίωση που θα πρέπει να είναι "τουλάχιστον ίση" με την αξία του μεριδίου της κατά 57,4% στην YPF, το οποίο ο Repsol υπολογίζει σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια (8 δισεκ. ευρώ).
"Η Repsol θα ξεκινήσει όλες τις νομικές ενέργειες που μπορεί", δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης. "Το φάσμα είναι μεγάλο", υπογράμμισε αναφερόμενος σε πιθανές δράσεις σε συνταγματικό, εμπορικό ή ακόμη και αστικό επίπεδο.
Ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής κατηγορεί τον ισπανικό όμιλο ότι δεν επένδυσε επαρκώς στην YPF, ο Μπρουφάου απάντησε υποστηρίζοντας ότι πραγματοποίησε, μετά την αγορά της θυγατρικής το 1999, "επενδύσεις 20 δισεκ. δολαρίων και στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα 15 δισεκ. δολάρια για την αγορά" της YPF.
Από τότε "οι επενδύσεις ήταν πάντα πολύ μεγαλύτερες από τα αποτελέσματα", επέμεινε.
Εν τέλει, η απόφαση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ "είναι ένας τρόπος να κρυφτεί η οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία πάσχει αυτή τη στιγμή η Αργεντινή", εξαιτίας κυρίως "της εσφαλμένης ενεργειακής πολιτικής" της, υποστήριξε ο Μπρουφάου.
Ο πρόεδρος της Repsol κατήγγειλε, μια εκστρατεία "παρενόχλησης" που διεξήχθη τις τελευταίες εβδομάδες εκ μέρους του Μπουένος Άιρες και ήταν "σχεδιασμένη με τρόπο υπολογισμένο για να προκαλέσει την πτώση των μετοχών της YPF και να διευκολύνει την απαλλοτρίωση σε χαμηλή τιμή".
"Αυτό δεν είναι αντάξιο μιας σύγχρονης χώρας, η Αργεντινή δεν το αξίζει", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης