Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump «ανεβοκατεβάζει» τη Wall Street - Κέρδη +0,46% για τον Dow Jones μετά από απώλειες -1,2%

Ο Trump «ανεβοκατεβάζει» τη Wall Street - Κέρδη +0,46% για τον Dow Jones μετά από απώλειες -1,2%
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις εμπορικές συνομιλίες με τους Κινέζους διαπραγματευτές
(upd1) Ως βασικός παράγοντας που μπορεί να καθορίσει την πορεία της Wall Street μετατρέπεται ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, καθώς με τις συνεχιζόμενες αναρτήσεις του στο Twitter κατορθώνει να αλλάξει και το πρόσημο της κορυφαίας χρηματιστηριακής αγοράς παγκοσμίως.
Μετά μία διπλή ανάρτηση του κ. Trump στο Twitter, στην οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα συνεχιστούν αλλά και ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και άρση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ο Dow Jones όχι μόνο κατόρθωσε να μηδενίσει απώλειες ύψους 1,2% αλλά τερμάτισε τη συνεδρίαση θετικά.
Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,46% στις 25.947 μονάδες, έχοντας νωρίτερα καταγράψει απώλειες έως και 1,2%, ο S&P 500 εμφάνισε κέρδη 0,41% στις 2.882 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε +0,08% υψηλότερα στις 7.916 μονάδες.


Εν τω μεταξύ, σήμερα τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το οποίο, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι θα ανταποδώσει χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όλα αυτά καταγράφονται την ώρα που οι δύο πλευρές πρόκειται να συνεχίσουν για δεύτερη ημέρα τις διαπραγματεύσεις τους στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα βάλει τέλος στην εδώ και 10 μήνες εμπορική αντιπαράθεσή τους, που έχει κοστίσει δεκάδες δισ. δολάρια όχι μόνο στις οικονομίες τους, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Παρά την επιβολή των δασμών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι είναι ακόμα δυνατή η επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλαβε μία «όμορφη επιστολή» από τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, καθώς και ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα έχει τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.
Στα οικονομικά νέα, αύξηση μικρότερη της αναμενόμενης κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2019 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, αν και ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε υποτονικός, σε μια ένδειξη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε να απέχει λίγο ακόμη από νέες αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 0,4% του Μαρτίου, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2%, σημειώνοντας επιτάχυνση σε σχέση με την αύξηση 1,9% του Μαρτίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του δείκτη κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 2% του προηγούμενου μήνα.

Ήπια κέρδη στην Ευρώπη 

Την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έστω και την τελευταία στιγμή, προεξόφλησαν οι ευρωαγορές, κλείνοντας με μικρή άνοδο, παρά την αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ στο 25% για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, η οποία τίθεται από σήμερα σε ισχύ.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν κάπως από τα χαμηλά έξι εβδομάδων, με τους επενδυτές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, αν και δεν αποκλείεται η σημερινή ανάκαμψη στις αγορές να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές να έχουν αποτιμήσει ήδη την αύξηση των δασμών.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους μετά από σημερινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος τόνισε ότι δεν βιάζεται για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,32% κι έκλεισε στις 377,14 μονάδες.
Στην άνοδο πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της τεχνολογίας, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,6%, ενώ ο κλάδος αυτοκινήτων, που έχει πληγεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες λόγω της έκθεσής του στο εμπόριο και στην Κίνα, διολίσθησε κατά 1%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 0,72% κι έκλεισε στις 12.059,83 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωνε κέρδη άνω του 1%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,06% στις 7.203,29 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 5.327,44 μονάδες.

Ώθηση στο γερμανικό χρηματιστήριο προσέφεραν στα στοιχεία για τις εξαγωγές της χώρας, που έδειξαν ότι τον Μάρτιο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, και ειδικότερα κατά 1,5%, έναντι πτώσης -1,2% του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση κατά -0,4%.
Περαιτέρω ώθηση στον DAX προσέφερε η μετοχή της Thyssenkrupp να σημειώνει «άλμα» άνω του 28%, καθώς το «Reuters» μετέδιδε πως η γερμανική εταιρεία εξετάσει μια μερική εισαγωγή στο χρηματιστήριο για τη μονάδα ανελκυστήρων της.
Από την άλλη, το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε παρά τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βρετανική οικονομία, που έδειξαν ότι καταγράφηκε ανάπτυξη 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2019, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Άνοδο 0,28% σημείωσε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας στις 20.874,78 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία, ράλι στην Κίνα

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν στην εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, με τις αγορές στην Κίνα να καταγράφουν, ωστόσο, σημαντική άνοδο, παρά τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα εντός της ημέρας.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε «άλμα» 3,10% στις 2.939,21 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +4,03% και τις 9.235,39 μονάδες.
Νωρίτερα, η κινεζική ρυθμιστική αρχή ξένου συναλλάγματος ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2019 διευρύνθηκε στα 58,6 δισ. δολ., από 54,6 δισ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε 0,84% στις 28.550,24 μονάδες, ενώ κέρδη σημείωσε και ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +0,29% και τις 2.108,04 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,27% στις 21.344,92 μονάδες, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν τις καταναλωτικές δαπάνες και την αύξηση μισθών στη χώρα για τον Μάρτιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης