Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαντλείται το κινεζικό οπλοστάσιο στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ - ΥΠΕΞ Κίνας: Είμαστε σε θέση άμυνας

tags :
Εξαντλείται το κινεζικό οπλοστάσιο στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ - ΥΠΕΞ Κίνας: Είμαστε σε θέση άμυνας
Οι ΗΠΑ ορίζουν την εμπορική μας αντιπαράθεση ως εμπορικό πόλεμο λέει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας
Την θέση ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που ορίζουν τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση ως «εμπορικό πόλεμο» διατύπωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αναφέροντας πως το Πεκίνο το μόνο που κάνει είναι να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα άμυνας.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο εκφράζει την ελπίδα του ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το θέμα της εθνικής ασφάλειας ως πρόφαση για να καταστείλει την επιχειρηματική δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων και καλεί τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα δίκαιο περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες.
Τα σχόλια αυτά έρχονται ύστερα από πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump είναι έτοιμος να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα το οποίο θα απαγορεύει στις εταιρείες στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κρίνεται ότι εγείρουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία ενδεχομένως να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, αποτελεί ένα νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο  ΗΠΑ – Κίνας, καθώς ουσιαστικά αποκλείεται κάθε συναλλαγή με την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei.
Το διάταγμα δεν κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες και βρίσκεται υπό συζήτηση για τουλάχιστον έναν χρόνο, θα επικαλείται νόμο που δίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που απειλεί τη χώρα και θα δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου και συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να το εφαρμόσει.

Εξαντλείται το οπλοστάσιο της Κίνας

Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο ξεμένει από επιλογές προκειμένου να πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, την ώρα που η κυβέρνηση Trump εντείνει τις πιέσεις στην Κίνα προκειμένου να προχωρήσει στη διόρθωση των ανισορροπιών του εμπορικού τους ισοζυγίου.
Προς επίρρωση αυτού μάλιστα επικαλούνται τα αντίμετρα της Κίνας στην επιβολή δασμών 25% από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντας αξίας 200 δις δολαρίων.
Τα μέτρα της Κίνας αφορούσαν την επιβολή δασμών 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δις δολαρίων.
Και όλα αυτά την ώρα που η Ουάσινγκτον φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την κλιμάκωση της έντασης, βάζοντας στο στόχαστρο της κινεζικούς κολοσσούς στους τομείς της τεχνολογίας, όπως είναι η Huawei και ZTE.
Με την πίεση να εντείνεται το Πεκίνο θέλει να φτάσει σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και να αποφύγει έναν εξαντλητικό εμπορικό πόλεμο που θα θέσει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.
Ωστόσο, δεν θέλει να υποκύψει στις σκληρές απαιτήσεις των ΗΠΑ προκειμένου να μην υπάρξουν εθνικιστικές αντιδράσεις περί υποχωρητικότητας.
«Εξακολουθούμε να έχουμε πυρομαχικά, αλλά ίσως να μην τα χρησιμοποιήσουμε όλα.
Ο στόχος μας είναι φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία» ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας πηγή της κινεζικής κυβέρνησης στο Reuters.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Ιούλιο η Κίνα έχει επιβάλλει δασμούς ύψους έως και 25% σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 110 δις δολαρίων και βάσει των στοιχείων για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών, θα μπορούσε να επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 10 δις δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump απειλεί με περαιτέρω δασμούς κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δις δολαρίων.
Μοναδικός άλλος τομέας, στον οποίο η Κίνα θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς είναι στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 40,5 δις δολαρίων.
Όμως το Πεκίνο δεν έχει τόσο μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλεονάσματος είναι στον τουρισμό και στην εκπαίδευση, τομείς
«Όμως το Πεκίνο δεν έχει τόσο μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλεονάσματος είναι στον τουρισμό και στην εκπαίδευση, τομείς από τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί η κινεζική κυβέρνηση» αναφέρει στο Reuters ο James Green σύμβουλος της McLarty Associates.
«Το πιο πιθανό είναι η Κίνα να αυξήσει τα μη δασμολογικά εμπόδια σε αμερικανικά προϊόντα, όπως το να καθυστερήσει την έγκριση των κανονιστικών ρυθμίσεων για τα αγροτικά προϊόντα» λέει ο Green, ο οποίος έως τον περασμένο Αύγουστο ήταν κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.
Παράλληλα δεν αποκλείεται, η Κίνα να επιχειρήσει να κλείσει συμφωνίες με άλλες παγκόσμιες εταιρείες σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα στον τομέα των αερομεταφορών, αντικαθιστώντας για παράδειγμα τα αεροπλάνα της Boeing με αυτά της Airbus, αν και αυτή η κίνηση ενέχει μεγάλο ρίσκο για την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης