Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος στην προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας στο εμπόριο βάζουν οι ΗΠΑ

Τέλος στην προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας στο εμπόριο βάζουν οι ΗΠΑ
Μειώνεται στο μισό από 50% στο 25% ο δασμός στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα
Τέλος στην προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας στο εμπόριο βάζουν οι  ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει την προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας εντός των ορίων του προγράμματος που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα.
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή τη 17η Μαΐου.
Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μισό τον δασμό που επιβάλλεται στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα, από το 50% στο 25%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, κρίθηκε ότι είναι προσήκον να τερματιστεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ) λόγω του επιπέδου της οικονομικής της ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου, όταν και ανέφεραν πως η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να ωφελείται από το πρόγραμμα διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά».
Η διαδικασία επανεξέτασης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα είχε αρχίσει τον Αύγουστο του 2018, εν μέσω διπλωματικής διένεξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η οποία όμως έλπιζε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έκαναν αυτήν κίνηση καθώς θα ερχόταν σε αντίθεση με το στόχο το διμερές εμπόριο να φτάσει στα 75 δις δολάρια σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά το χάλυβα, ο Trump είχε επιβάλλει πέρσι υψηλότερους δασμούς ως μέσο πίεσης στην Τουρκία προκειμένου να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Andrew Branson, όπως και συνέβη.
Η Τουρκία είναι μια από τις 120 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό σχετικά με την προτιμησιακή μεταχείριση χωρών στο πεδίο του εμπορίου.
Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, εκμηδενίζοντας τους δασμούς σε χιλιάδες προϊόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης