Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salvini: Οραματίζομαι μία επανάσταση κατά της προβληματικής ΕΕ στην Ιταλία - Μεγάλη η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Salvini: Οραματίζομαι μία επανάσταση κατά της προβληματικής ΕΕ  στην Ιταλία - Μεγάλη η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη
Οι προτάσεις Salvini για τον προϋπολογισμό, και τις μεταρρυθμίσεις της Ιταλίας ταυτίζονται με αυτές που προώθησε ο αμερικανός πρόεδρος Trump 
Το όραμά του να προκαλέσει στην Ιταλία «μια επανάσταση αλά Trump κατά της λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλες» δηλώνει συχνά στις ομιλίες του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης της Lega Matteo Salvini.
Ο Salvini κέρδισε μεγάλο μέρος της δημοτικότητας τους από την σύγκρουση του με την ΕΕ με αφορμή τον Ιταλικό προϋπολογισμού ενώ ζήτησε από τους επικεφαλής της ΕΕ να λάβουν σκληρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης.
Οι προτάσεις του για τον προϋπολογισμό, και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ιταλία, καθώς το χρέος της είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ, ταυτίζονται με αυτές που προώθησε ο αμερικανός πρόεδρος Trump γεγονός που κάνει πολλά βλέμματα να στρέφονται με επιδοκιμασία.
Συγκεκριμένα ο Salvini είχε δηλώσει:
«Θέλω μια επανάσταση σε στυλ Trump για την Ιταλία.
Ο μόνος τρόπος μείωσης του δημόσιου χρέους είναι η μείωση των φόρων.
Γι 'αυτό μια επανάσταση που μοιάζει με αυτήν του Trump είναι μέσα στην καρδιά μου.
Δεν θα συμβιβαστώ για τους φόρους.
Όλη η κυβερνητική ομάδα πρέπει να πιστέψει σε αυτό». υποστήριξε.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός απέρριψε φήμες ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα (Lega και 5 Αστέρια) έχουν έντονες διαμάχες με γεγονός να απειλείται η κυβέρνηση συνασπισμού.
«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο Conte και στην κυβέρνηση του.
Κλείνω το στόμα και τα αυτιά μου και ανυπομονώ να δω τι θα επακολουθήσει» τόνισε.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής ιταλός πρωθυπουργός έλαβε τα εύσημα για την προσπάθεια που κάνει να εμποδίσει την μεταφορά προσφύγων και αλλοδαπών στη χώρα του».
Δεν χρειάζομαι νέες ιδέες για αυτό που κάνω καθώς δεν το κάνω χωρίς την Ευρώπη και μόνο με αυτήν την κυβέρνηση ».

Εντυπωσιακή η άνοδος της Ακροδεξιάς

Εξάλλου, η άνοδος της Ακροδεξιάς, των εθνικιστικών κινημάτων θα αποτελέσει το σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό ότι εάν ενώνονταν όλα τα κόμματα που έχουν ακροδεξιές, εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές αντιλήψεις θα ήλεγχαν 174 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.
Ποιο εντυπωσιακό στοιχείο ότι από τα 6 μεγαλύτερα κόμματα της ευρωβουλής με βάση τις έδρες που θα εκλέξουν τα 4 είναι ακροδεξιά.
Το Brexit στην Βρετανία, η Lega στην Ιταλία, το PiS στην Πολωνία και το RN της Le Pen στην Γαλλία.
Ακολούθως μόνο δύο κόμματα το CDU στην Γερμανία και το LREM το κεντροδεξιό κόμμα του Macron στην Γαλλία βρίσκονται στην πρώτη εξάδα με βάση τις έδρες που θα εκλέξουν.
Η άνοδος της ακροδεξιάς όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά αποτελεί θετική εξέλιξη για την δημοκρατία της Ευρώπης γιατί θα μπει εμπόδιο στην μονοδιάστατη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Τα ακροδεξιά κόμματα δεν είναι κατά της Ευρώπης – πλην του Brexit Party – αλλά υπέρ της βελτίωσης της Ευρώπης.
Οι σοσιαλιστές βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, εξαίρεση σε Ισπανία, Πορτογαλία, στην Ιταλία βρίσκονται στην 3η θέση και στην Γερμανία επίσης στην 3η θέση.

Σε γενικές γραμμές οι σοσιαλδημοκράτες χάνουν συνεχώς ποσοστά.
Το Λαϊκό Κόμμα επίσης δείχνει σημάδια κόπωσης, μόνο η ΝΔ στην Ελλάδα ενισχύεται και το Fidesz στην Ουγγαρία το οποίο όμως είναι περισσότερο ακροδεξιό κόμμα παρά ανήκει στο Λαϊκό κόμμα.

Γιατί η Ευρώπη στρέφεται τους ακροδεξιούς

Έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις γιατί η Ευρώπη στρέφεται στην ακροδεξιά.
-Είναι λαϊκιστές και εκφράζουν εύκολες ιδέες που δεν θα εφαρμοστούν και παρασύρουν τις κοινωνίες.
-Έχουν σταθερή άποψη για το μεταναστευτικό, κανείς μη νόμιμος μετανάστης στην Ευρώπη
-Κούρασε τις κοινωνίες το αδιέξοδο των πολιτικών λιτότητας, κάποιες χώρες όπως η Γερμανία ισχυροποιείται εις βάρος άλλων χωρών
Όμως φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος.
Η προσπάθεια των γραφειοκρατών της Ευρώπης για περισσότερη ενοποίηση προκαλεί αντιδράσεις.
Τα κράτη – έθνη δεν θέλουν να απεμπολήσουν το δικαίωμα να είναι κυρίαρχα, να συμμετέχουν στην Ευρώπη αλλά χωρίς να αποδυναμωθεί το έθνος.
Ο ιταλός πολίτης π.χ. θέλει την κυβέρνηση του, τους νόμους του, που θα συνδέονται και με το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά θέλει και την σχετική του ανεξαρτησία.
Η προσπάθεια των ευρωπαίων ηγετών σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού κόμματος ήταν η δημιουργία μια γραφειοκρατικής Ευρώπης υψηλά αμειβόμενων τεχνοκρατών που θα ορίζουν τις τύχες των λαών της Ευρώπης.
Δεν εκλέγονται από τον λαό αλλά από τους αντιπροσώπους δηλαδή από ένα ακραία δυσανάλογα μικρότερο δείγμα αντιπροσώπων.
Η Ευρώπη έχασε την αντιπροσωπευτικότητα της και χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν θύματα μιας ομάδας γραφειοκρατών που ορίστηκαν να επιβάλλουν μονοδιάστατα τις θέσεις τους.
Η δημοκρατία δια της επιβολής δεν είναι δημοκρατία, στις Βρυξέλλες η έννοιας της δημοκρατίας και εξελίχθηκε σε εξουσιοκρατία.
Όχι η κοινωνία αλλά η εξουσία – εξου και η έννοια εξουσιοκρατία – καθορίζουν την τύχη της Ευρώπης.
Ο Juncker που εκπροσωπεί την Ευρώπη είναι ένας δευτέρας διαλογής αλκοολικός πολιτικός και τέτοιοι τύποι καθορίζουν την τύχη της Ευρώπης;
Η ακροδεξιά επανέφερε την έννοια έθνος στο επίκεντρο.



Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι θα επιβραδυνθεί η ενοποίηση της ΕΕ, αλλά ποια ενοποίηση αυτή που στο τέλος δεν λαμβάνει υπόψη την θέληση των κοινωνιών της Ευρώπης;
Πολιτικοί σαν τον Salvini στην Ιταλία ή την Le Pen στην Γαλλία είναι χαρισματικοί και θα συνεισφέρουν θετικά στην μείωση της εξουσιομανίας των Βρυξελλών.
Το έθνος δεν είναι ενάντια στην Ευρώπη και στην ΕΕ ή στην ευρωζώνη το έθνος όμως δεν μπορεί να ποδοπατηθεί για να δημιουργηθούν υπερεθνικά σχήματα στα οποία η προσβασιμότητα των εθνών θα μειώνεται.
Ο πραγματικός λόγος λοιπόν που η ακροδεξιά κυριαρχεί και ισχυροποιείται εντυπωσιακά είναι γιατί ήρθε να καλύψει αυτό το πολιτικό και ιδεολογικό κενό.
Κόντρα στην συγκέντρωση το έθνος, κόντρα στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών το έθνος, κόντρα στην εξουσιομανία η δημοκρατία του έθνους.
Η άνοδος της ακροδεξιάς και εάν αποφύγουμε αφορισμούς και εύκολες αναφορές σε φασίστες και άλλες ανοησίες ημιμαθών θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την Ευρώπη γιατί θα συμβάλλει σε μια ποιο δημοκρατική Ευρώπη.
Ο Salvini είναι χαρισματική προσωπικότητα στην Ιταλία και θα επιδιώξει μαζί με τα άλλα ακροδεξιά κόμματα να δημιουργήσει μια πιο δίκαιη Ευρώπη.
Η Ακροδεξιά έρχεται να καλύψει και ένα άλλο κενό που μέχρι τώρα θεωρητικά μονοπωλούσε η Αριστερά.
Η Αριστερά η πεφωτισμένη θεωρείτο ο προστάτης των αδύναμων κοινωνιών και αποδείχθηκε ότι ήταν ο προστάτης των μνημονίων π.χ. στην Ελλάδα και εάν χρειαστεί ανεβαίνει και σε κότερα. 
Η στροφή στην ακροδεξιά αναδεικνύει μια διέξοδο έκφρασης των κοινωνιών καθώς η Αριστερά τους απογοήτευσε.
Η ακροδεξιά δεν είναι συγκυριακό ρεύμα, όποιος το πιστεύει απλά θα διαψευστεί και το πρώτο κύμα διάψευσης έφθασε στις 26 Μαΐου 2019.
Πάντως η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι συγκυριακή ακόμη και στην Εσθονία καταγράφουν μεγάλη άνοδο, το ίδιο ισχύει σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης