Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Καμία υποχώρηση στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ - Θα παλέψουμε μέχρι τέλους

tags :
Κίνα: Καμία υποχώρηση στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ - Θα παλέψουμε μέχρι τέλους
Εάν θέλουν μάχη, θα παλέψουμε μέχρι τέλους λέει ο υπουργός Άμυνας της Κίνας
Σαφές μήνυμα ότι η Κίνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ αποστέλλει το Πεκίνο διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση Trump δεν μπορεί να ασκήσει καμία πίεση στην Κίνα προκειμένου να συναφθεί εμπορική συμφωνία.
Στον απόηχο της επιβολής και της εφαρμογής της αύξησης από το 10% στο 25% των αμερικανικών δασμών σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων, ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Wang Shouwen υποστήριξε ότι τελείως ανεύθυνο οι ΗΠΑ να κατηγορούν την Κίνα για υπαναχώρηση ως προς την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
«Εάν η αμερικάνικη πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει ακραία πίεση για να κλιμακώσει την εμπορική αντιπαράθεση, για να αναγκάσει την Κίνα να υποταχθεί και να κάνει υποχωρήσεις, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» υποστήριξε ο Wang, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο.
«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Wang, αναφέροντας πως η Κίνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ξεπέρασε εμπόδια και προώθησε πραγματικές λύσεις την ώρα που οι ΗΠΑ έθεσαν αδικαιολόγητα υψηλές απαιτήσεις που έφταναν ακόμα και σε κυριαρχικά δικαιώματα της Κίνας.
«Η αύξηση των δασμών ενέτεινε την ένταση και αποτέλεσε πλήγμα για τις συνομιλίες» υποστήριξε ο Wang, ο οποίος απέρριψε τα επιχειρήματα των ΗΠΑ για το διμερές εμπορικό έλλειμμα.
Όπως είπε, το έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες διαμορφώνεται στα 150 δισ. δολάρια και όχι στα 410 δισ. δολάρια, όπως εκτιμούν οι αμερικανικές αρχές.
«Η Κίνα δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τις απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανία των ΗΠΑ» τόνισε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου, ο οποίος αφού διαβεβαίωσε πως το Πεκίνο δεν καθοδηγεί εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να εξαγοράζουν «προγράμματα και τεχνολογίες», υποστήριξε ότι η επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης Trump με απώτερο στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της αμερικανικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, είναι σαφές πως το Πεκίνο σκληραίνει ολοένα και περισσότερο τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ.
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν διάλογο, θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή.
Εάν θέλουν μάχη, θα παλέψουμε μέχρι τέλους» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Wei Fenghe, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει συνάντηση των προέδρων Trump – Xi Jinping υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχετική πληροφορία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός  Πληροφόρησης της Κίνας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «φέρουν ακέραια την ευθύνη» για την αποτυχία των διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ενός νέου γύρου αμερικανικών δασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης