Τελευταία Νέα
Διεθνή

ESM: Θετική η εκκαθάριση της Συνεργατικής στην Κύπρο – Χρειάζεται περαιτέρω μείωση των NPLs

ESM: Θετική η εκκαθάριση της Συνεργατικής στην Κύπρο – Χρειάζεται περαιτέρω μείωση των NPLs
Η έκθεση του ESM για την Κύπρο 
Η εκκαθάριση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) μείωσε έναν σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρεται σε σχετική έκθεση του ΕSM για το 2018.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του ευρωπαϊκού Μηχανισμού, «αυτή η εφάπαξ επέμβαση επηρέασε δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά το 2018 και οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων», προειδοποιώντας ότι «η διαρκής μεταρρύθμιση είναι καθοριστική για τον μετριασμό των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων που θα μπορούσαν ξεπεράσουν τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια».
«Παρά τη σταθερή ανάκαμψη της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, η χώρα πρέπει να διαφυλάξει τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους» σημειώνει η έκθεση και προειδοποιεί ότι «ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί βασική ευπάθεια για τις τράπεζες».
Πιο συγκεκριμένα, το κεφάλαιο για την Κύπρο σχετικά με την ετήσια έκθεση αναφέρει ότι «η κυπριακή οικονομία παρουσίασε ένα ακόμη συνεχές έτος έντονης ανάπτυξης.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κοντά στο 4% το 2018, κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Η οικονομική δραστηριότητα συνέβαλε στη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 8%, ενώ η οικονομία της Κύπρου παραμένει εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, για παράδειγμα, να μειώσει τα φορολογικά έσοδα και να σταματήσει την πτωτική τάση της ανεργίας».
«Εξαιρουμένης της συναλλαγής της ΣΚΤ και της έκτακτης επίπτωσής της στα δημόσια οικονομικά, ένας συνδυασμός ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής κράτησε τα δημόσια οικονομικά με ενάργεια.
Η Κομισιόν προβάλλει ότι το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να υπερβεί το 2,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, η στήριξη της κυβέρνησης για τη μερική πώληση της ΣΚΤ διακόπτει προσωρινά τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο είχε μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017.
Η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικούς κινδύνους για την εκπλήρωση των δανειακών της παροχών, αλλά η δυναμική της μεταρρύθμισης πρέπει να συνεχιστεί, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί δημόσιας διοίκησης», αναφέρει η ετήσια έκθεση.
Επίσης, αναφέρει ότι «οι τράπεζες της Κύπρου σημείωσαν σημαντική πρόοδο, αλλά ο τομέας παραμένει ευάλωτος».
Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα μειώθηκαν σημαντικά, αλλά παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, ενώ το 2018 πραγματοποιήθηκαν αρκετές πωλήσεις χαρτοφυλακίου NPLs.
Οι τράπεζες προχώρησαν στις αναδιαρθρώσεις τους αλλά υποφέρουν από χαμηλή κερδοφορία και πρόσθετες πιέσεις στις προβλέψεις.
Επιπλέον, η κυβέρνηση υιοθέτησε στρατηγική τριών πυλώνων για τη σταθεροποίηση του τομέα και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ένας κρίσιμος πυλώνας ήταν η ομαλή έξοδος της ΣΚΤ από την αγορά.
Ένας εγχώριος ανταγωνιστής απέκτησε τμήματα περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ, ενώ μια άλλη κρατική οντότητα μειώνει σταδιακά το παλαιό απόθεμα των NPLs της.
Ο δεύτερος πυλώνας ήταν η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα, οι κατασχέσεις και η διάθεση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η θέσπιση ενός νόμου περί ασφάλισης.
Ο τρίτος πυλώνας, ένα πρόγραμμα επιδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με προκαθορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, υποστηρίζει τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση δανείων που στηρίζονται από την κύρια κατοικία τους.
Η έκθεση καταγράφει ότι «οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και ο επιταχυνόμενος καθαρισμός των ισολογισμών των τραπεζών οδήγησαν σε αρκετές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.
Η Κύπρος απολαμβάνει τώρα μια βαθμολογία επενδυτικού βαθμού από τρεις από τους τέσσερις μεγάλους οργανισμούς και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους.
Χρησιμοποιώντας αυτές τις εξελίξεις, η Κύπρος εξέδωσε δεκαετές ομόλογο με απόδοση 2,4% τον Σεπτέμβριο του 2018.
Προχωρώντας, τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους θα παραμείνουν το μεγαλύτερο βάρος για τη φερεγγυότητα της χώρας», καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης