Τελευταία Νέα
Διεθνή

CΝΝBusiness: Οι τέσσερις χώρες που κερδίζουν από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας

tags :
CΝΝBusiness: Οι τέσσερις χώρες που κερδίζουν από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας
Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις εισαγωγές προϊόντων από Βιετνάμ, Ταϊβάν, Μπαγκλαντές και Ν. Κορέα
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι και από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υπάρχουν ηττημένοι αλλά και νικητές.
Σύμφωνα με το CNNBusiness οι κερδισμένοι από αυτήν την κόντρα είναι τέσσερις χώρες της Ασίας: Βιετνάμ, Ταϊβάν, Μπαγκλαντές και Ν. Κορέα.
Οι Αμερικανοί αγοράζουν λιγότερα προϊόντα από την Κίνα.
Οι Αμερικανοί παραγωγοί στρέφονται σε άλλες αγορές προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς που έχει επιβάλλει στην Κίνα ο Trump.
Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 12% λιγότερα αγαθά από την Κίνα σε ετήσια βάση.
Οι εισαγωγές από το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 36%, αυξήθηκαν κατά 23% από την Ταϊβάν, 14% από το Μπαγκλαντές και 12% από τη Νότια Κορέα.
Οι δασμοί του Trump έχουν κάνει τα καταναλωτικά αγαθά όπως τα καπελάκια μπέιζμπολ, τις αποσκευές, τα ποδήλατα και τις τσάντες που κατασκευάζονται στην Κίνα ακριβότερα για τους Αμερικανούς εισαγωγείς.
Επίσης δασμοί επιβλήθηκαν σε μια ποικιλία μηχανημάτων και βιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων για πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια και φίλτρα νερού.
Ο Trump δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες είναι «εκ νέου ζωντανές» και ότι οι δασμοί είναι σε αναμονή μετά από συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping στη Σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έμειναν έκπληκτοι τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση αύξησε τους δασμούς των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 25% από το 10%, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα απαξιώθηκε από προηγούμενες συμφωνίες.
Ο Trump απειλούσε επίσης να επιβάλει νέα τιμολόγια στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές, τα οποία θα πλήξουν τα smartphones, τα παιχνίδια, τα υποδήματα και τα ψάρια.
Ο πρόεδρος έχει προτείνει ότι το Πεκίνο θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία επειδή τα τιμολόγια που επιβάλλει στα κινεζικά αγαθά οδηγούν μακριά τις επιχειρήσεις.
Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν προμηθευτές εκτός της Κίνας που να κατασκευάζουν το ίδιο αγαθό με την ίδια ποιότητα και σε ανάλογη τιμή.
Είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Αντ 'αυτού, ένας εισαγωγέας μπορεί να αποφασίσει να «καλύψει» το κόστος, στοιχηματίζοντας ότι ο Trump θα άρει τα τιμολόγια νωρίτερα παρά αργότερα.
Μπορούν επίσης να επιλέξουν να μεταφέρουν το κόστος στους καταναλωτές.
Περίπου το 40% των εταιρειών που ερωτήθηκαν τον Μάιο από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και αντίστοιχες στη Σαγκάη δήλωσαν ότι εξετάζουν ή έχουν ήδη μεταφέρει κάποια βιομηχανική παραγωγή εκτός της Κίνας λόγω των δασμών.
Για εκείνους που έχουν μετακινήσει την παραγωγή, περίπου το ένα τέταρτο μετατοπίστηκε στη Νοτιοανατολική Ασία.
Λιγότερο από 6% δήλωσαν ότι έχουν μετεγκατασταθεί ή σκέφτονται να μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ οι εισαγωγές από χώρες εκτός της Κίνας αυξήθηκαν σημαντικά το 2019, κάποια παραγωγή είχε ήδη κινηθεί έξω από την Κίνα σε μέρη με ακόμη χαμηλότερα μισθούς πολύ πριν από την έναρξη των δασμών.
Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από χώρες όπως το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα αυξάνονταν σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς οι χώρες αυτές έχουν επιταχύνει την παραγωγή ενδυμάτων και ηλεκτρονικών ειδών, αντίστοιχα.
Η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα επικεντρώνονται περισσότερο σε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας, όπως ημιαγωγοί, αλλά το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές εξακολουθούν να προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς - καθιστώντας τους ελκυστικούς χώρους για να φτιάξουν καταναλωτικά αντικείμενα όπως ενδύματα και παπούτσια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης