Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η οικονομία στο β’ 3μηνο 2019 - Στο 2,1% η ανάπτυξη

tags :
ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η οικονομία στο β’ 3μηνο 2019 - Στο 2,1% η ανάπτυξη
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο 2019, έναντι ανάπτυξης 3,1% του πρώτου
Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, αν και η επιβράδυνση ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (26/7/2019) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 3,1% του πρώτου.


Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυσσόταν με μικρότερο ρυθμό, της τάξεως του 2% στο β’ τρίμηνο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν «άλμα» 4,3%, μετά την υποτονική αύξηση κατά 1,1% που σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο, καθώς τα νοικοκυριά ξόδεψαν περισσότερα σε νέα αυτοκίνητα, τρόφιμα - ποτά και ρούχα.
Ο ρυθμός αύξησης του β’ τριμήνου ήταν ο ταχύτερος από το δ’ τρίμηνο του 2017.


Η έκθεση έδειξε, επίσης, μια επιτάχυνση του πληθωρισμού, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 1,8%, μόλις κάτω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για 2%.
Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών αντιστάθμισε εν μέρει την αποδυνάμωση των εξαγωγών, που υποχώρησαν κατά 5,2%, επιδεινώνοντας το εμπορικό έλλειμμα.
Κατά συνέπεια, το εμπόριο «έκοψε» 0,65 ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε συνεισφέρει 0,73 ποσοστιαία μονάδα.
Την ίδια ώρα, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ, οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά από τις αρχές του 2016.
Ειδικότερα, οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης