Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ από το διπλό μακελειό - Trump: Θανατική ποινή σε όσους διαπράττουν εγκλήματα μίσους

tags :
Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ από το διπλό μακελειό - Trump:  Θανατική ποινή σε όσους διαπράττουν εγκλήματα μίσους
Ο πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος δέχεται σφοδρές επικρίσεις - κυρίως από τους Δημοκρατικούς - αναμένεται να προβεί σήμερα σε ανακοινώσεις
(upd) Την επιβολή θανατικής ποινής σε όσους διαπράττουν μαζικές δολοφονίες και εγκλήματα μίσους ζήτησε με διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε Τέξας και Οχάιο το Σαββατοκύριακο, που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 30 νεκρούς.
O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να «καταδικάσουν τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία και την θεωρία της ανωτερότητας της λευκής φυλής.
Αυτές οι ιδεολογίες πρέπει να ηττηθούν.
Το μίσος δεν έχει θέση στην Αμερική.
Διαστρέφει το μυαλό, καταστρέφει την καρδιά και καταβροχθίζει την ψυχή».
Νωρίτερα, ο Trump κάλεσε τους Αμερικανούς βουλευτές να υιοθετήσουν νομοθεσία η οποία θα προβλέπει να υποβάλλεται σε αυστηρό έλεγχο το ιστορικό αυτών που θέλουν να αγοράσουν πυροβόλα όπλα.
«Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πρέπει να ενωθούν και να εξασφαλίσουν αυστηρούς ελέγχους του ιστορικού, ίσως ακόμη παντρεύοντας τη νομοθεσία αυτή με την απελπιστικά αναγκαία μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση», έγραψε στο Twitter ο Trump.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είναι μάταιος ο θάνατος αυτών που πέθαναν στο Ελ Πάσο στο Τέξας και στο Ντέιτον στο Οχάιο», σημείωσε επίσης στο Twitter.
Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ παρακολουθεί για άλλη μια φορά συγκλονισμένη τα αιματηρά γεγονότα, με το CNN να  αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η χώρα δέχεται επίθεση εκ των έσω.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος δέχεται σφοδρές επικρίσεις - κυρίως από τους Δημοκρατικούς - αναμένεται να προβεί σήμερα σε ανακοινώσεις.

Image

Image

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο δράστης του Ελ Πάσο

Κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις, απαγγέλθηκαν σε βάρος του δράστη της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους στο Ελ Πάσο, στις νότιες ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, στην Πολιτεία του Τέξας.
Ο δράστης του μακελειού, λευκός άνδρας ηλικίας 21 ετών που παραδόθηκε μετά την επίθεση, είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Ρόμπερτ Γκόμες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν νωρίτερα χθες ότι σκόπευαν να ζητήσουν να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον νεαρό, που πιστεύεται ότι διέπραξε τη σφαγή εξαιτίας του μίσους του για τους ισπανόφωνους.


Image

Ο Μεξικανός πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να αλλάξουν τους νόμους περί οπλοφορίας

Η μεξικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «πράξη τρομοκρατίας» κατά των Μεξικανών τη μαζική δολοφονία πολιτών στο Ελ Πάσο του Τέξας το περασμένο Σάββατο, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν γρήγορα για να αλλάξουν τους νόμους περί οπλοφορίας.
«Θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή στους νόμους τους, επειδή είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει, ατυχές και πολύ δυνατό για όλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Andrés Manuel López Obrador.
«Δεν αποκλείω την περίπτωση να αλλάξουν το σύνταγμα και τους νόμους τους.
Οι εποχές είναι καινούριες και πρωτόγνωρες, πρέπει πάντα να προσαρμόζεται το νομικό πλαίσιο στη νέα πραγματικότητα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Marcelo Ebrard, κάλεσε τις ΗΠΑ να χαράξουν μια «σαφή και πειστική θέση εναντίον εγκλημάτων μίσους» και χαρακτήρισε την επίθεση στο Ελ Πάσο σαν «τρομοκρατική ενέργεια» κατά των Μεξικανών.
«Το Μεξικό είναι εξοργισμένο», κατέληξε.

Τουλάχιστον 32 νεκροί από τις επιθέσεις στις ΗΠΑ

Τουλάχισον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις δύο επιέσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ μέσα σε 24 ώρες.
Τη σφαγή στο Ελ Πάσο που άφησε πίσω της 22 νεκρούς,  ακολούθησε το μακελειό στο Ντέιτον του Οχάιο, με 10 νεκρούς και 26 τραυματίες.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένοπλη επίθεση με 10 νεκρούς και 26 τραυματίες στο Ντέιτον του Οχάιο ενώ νεκρός έπεσε ο δράσης από τα πυρά των αστυνομικών.
Είχε προηγηθεί στις 3/8 η επίθεση μίσους με ρατσιστικά κίνητρα στο Ελ Πάσο του Τέξας με 20 νεκρούς και 26 τραυματίες.
Συνολικά μέσα σε λίγες ώρες σε δύο περιστατικά τυφλής ένοπλης βίας σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και τραυηματίστηκαν 52 στις ΗΠΑ.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες έως τις 8 Αυγούστου οι αμερικανικές σημαίες στα δημόσια κτήρια, ως απότιση φόρου τιμής στα θύματα των δύο ενόπλων επιθέσεων που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Εις ένδειξη κατανυκτικού σεβασμού στα θύματα των τρομερών αυτών πράξεων βίας διατάσσω να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτήρια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Trump.
«Καταδικάζουμε τις φρικαλέες και θρασύδειλες αυτές πράξεις», τονίζεται στο ίδιο κείμενο του Αμερικανού προέδρου.

Image

Image

Η φονική επίθεση στο Οχάιο

Σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο WHIO-TV έχει σημάνει συναγερμός στην αστυνομία μετά από πληροφορίες για ένοπλο στην περιοχή της East 5th Street.
Το δίκτυο λέει ότι πολλοί άνθρωποι δέχθηκαν πυρά κι ότι στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα.
Τοπικά νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν ότι διακομίζονται εκεί αρκετοί τραυματίες.
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές των ΜΜΕ, από την επίθεση είχαν τραυματιστεί 16 άνθρωποι.
«Είκοσι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και βρίσκονται στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος της πόλης στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Η αδελφή του δράστη της ένοπλης επίθεσης στο Ντέιτον, απαριθμείται μεταξύ των θυμάτων, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.
«Mία λευκή γυναίκα 22 ετών» περιλαμβάνεται μεταξύ των θυμάτων, ανακοίνωσε η αστυνομία. «Είναι η αδελφή» του 24χρονου, του «λευκού άνδρα» που εκτέλεσε την επίθεση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.



Image

Το μακελειό στο Τέξας

Νεαρός έσπειρε τον θάνατο σε πολυκατάστημα στην πόλη Ελ Πάσο, στο Τέξας (νότιες ΗΠΑ), όπου άνοιξε πυρ και σκότωσε είκοσι ανθρώπους που είχαν πάει ανυποψίαστοι να κάνουν τα ψώνια τους, πριν συλληφθεί.
Από τα πυρά του άνδρα, ο οποίος άρχισε να ρίχνει χθες το πρωί στον χώρο έξω από το πολυκατάστημα Walmart, που προτιμούν πολλά μέλη της κοινότητας των λατινοαμερικάνων του Ελ Πάσο, τραυματίστηκαν άλλοι 26 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου (3/8) σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται έξι Μεξικανοί πολίτες.


Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οπλοφόρος, λευκός, 21 ετών, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».
Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.



Ο Trump καταδίκασε το «τραγικό» μακελειό στο Ελ Πάσο, κατ’ αυτόν «μια άνανδρη ενέργεια» και «μια πράξη μίσους».
«Δεν υπάρχουν λόγοι ούτε προσχήματα που θα δικαιολογήσουν ποτέ τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας μέσω Twitter.
«Σήμερα, ο πληθυσμός του Ελ Πάσο επλήγη από μια ειδεχθή και παράλογη πράξη βίας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης του Τέξας.
Eκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ανταποκρίθηκαν μαζικά στην έκκληση της αστυνομίας και πήγαν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, που διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία.


Ο Mεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador ενημέρωσε ότι έξι πολίτες της χώρας του συγκαταλέγονται στους νεκρούς στο Ελ Πάσο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλα τα θύματα της επίθεσης.
Θύμισε ότι η πόλη όπου έγινε το μακελειό βρίσκεται απέναντι στη Σιουδάδ Χουάρες, ένα από τα σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην επικράτεια των ΗΠΑ, κι έκανε λόγο για «αδελφική συνύπαρξη» μεταξύ «όσων ζουν στη Σιουδάδ Χουάρες και στο Ελ Πάσο».



«Εσωτερική τρομοκρατία» η επίθεση στο Ελ Πάσο

Οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την ένοπλη επίθεση στο Ελ Πάσο ως «εσωτερική τρομοκρατία», όπως έκανε γνωστό ο υπεύθυνος δικαιοσύνης για το Δυτικό Τέξας, John Bash.
«Πρόκειται να κάνουμε αυτά που κάνουμε για τους τρομοκράτες σε αυτήν τη χώρα, που είναι να απονέμουμε ταχεία και βέβαια δικαιοσύνη», τόνισε ο Bash σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott δήλωσε πως η επίθεση έχει τα χαρακτηριστικά ενός εγκλήματος μίσους, ενώ η αστυνομία αναφέρθηκε σε ένα μανιφέστο του δράστη ως πειστήριο πως η επίθεσή του είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Τη θανατική  ποινή θα ζητήσουν για τον δράστη οι αρχές του Τέξας

Οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν την Κυριακή (4/8/2019) πως πρόκειται να εισηγηθούν την ποινή του θανάτου κατά του δράστη της ένοπλης επίθεσης στο Ελ Πάσο.
«Η κατηγορία που θα προτείνει η Πολιτεία είναι η εσχάτη των ποινών και ως εκ τούτου η εκτέλεση του κατηγορουμένου, θα ζητήσουμε τη θανατική ποινή», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Trump: Άμεση η αντίδραση των αρχών στις δύο ένοπλες επιθέσεις


Στις ένοπλες επιθέσεις σε Ντέιτον και Ελ Πάσο με συνολικά 30 νεκρούς αναφέρθηκε σε νέο μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Το FBI, οι τοπικές και ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται στο Ελ Πάσο και στο Ντέιτον του Οχάιο και ήδη έχουν γίνει πολλά γνωστά, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πρόσθεσε δε πως η αντίδραση των δυνάμεων επιβολής του νόμου ήταν άμεση και στις δύο περιπτώσεις.

Οι Δημοκρατικοί στοχοποιούν τη ρητορική του Trump για τις πολύνεκρες επιθέσεις

Οι ένοπλες επιθέσεις σε Οχάιο και Ελ Πάσο, που άφησαν πίσω τους 30 νεκρούς και πάνω από 50 τραυματίες προκάλεσαν και έντονη πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ.
Οι δημοκρατικοί προεδρικοί υποψήφιοι ζήτησαν αυστηρότερους νόμους περί πυροβόλων όπλων και κατηγόρησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump ότι με τη ρητορική του  αναζωπύρωσε τον «λευκό εθνικισμό» και την  ξενοφοβική πολιτική.
«Ο Donald Trump είναι υπεύθυνος γι 'αυτό. Είναι υπεύθυνος επειδή προωθεί τους φόβους, το μίσος και τη μισαλλοδοξία», δήλωσε στο CNN ο γερουσιαστής Cory Booker, υποψήφιος για το δημοκρατικό προεδρικό αξίωμα του 2020.
Ο Beto O'Rourke, πρώην βουλευτής από το Ελ Πάσο κατηγόρησε τον Trump ότι είναι ανοιχτά ρατσιστής και «ενθαρρύνει περισσότερο τον ρατσισμό σε αυτή τη χώρα».
Ο γερουσιαστής, Bernie Sanders, επιτέθηκε επίσης στον Trump.
«Πρέπει να ενωθούμε ως έθνος για να απορρίψουμε αυτή την επικίνδυνη και αυξανόμενη κουλτούρα του φανατισμό που υποστηρίζει ο Trump και οι σύμμαχοί του», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο ABC και απαντώντας στους Δημοκρατικούς ο προσωπάρχης του  Λευκού Οίκου Mick Mulvaney απέδωσε τις επιθέσεις σε «άρρωστα» άτομα.
«Δεν υπάρχει κανένα όφελος εδώ στην προσπάθεια να γίνει αυτό ένα πολιτικό θέμα, αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έτσι», σημείωσε.

Συλλυπητήριο μήνυμα Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απέστειλε την Κυριακή (4/8/2019) συλλυπητήριο μήνυμα, στον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump για τις αιματηρές ένοπλες επιθέσεις, στο Τέξας και το Οχάιο.
«Ο πρόεδρος Vladimir Putin έστειλε στον πρόεδρο Donald Trump ένα μήνυμα συλλυπητηρίων για τα τραγικά περιστατικά στις πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο»,  ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.



Μήνυμα Παυλόπουλου στον Trump

Τον αποτροπιασμό, τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, τον αμερικανικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων για τις αιματηρές επιθέσεις στις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«O Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε σήμερα με τον εδώ Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt, προκειμένου να του εκφράσει τον αποτροπιασμό, την βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου προς τον Πρόεδρο κ. Trump, τον Αμερικανικό Λαό και τις οικογένειες των θυμάτων, για τις αιματηρές επιθέσεις στο Ελ Πάσο στο Τέξας και στο Ντέυτον στο Οχάιο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης