Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάζεψε τις απώλειες η Wall Street - Στο -0,1% από -2,2% ο Dow - Άνοδος 0,4% στον Nasdaq - «Ράλι» στα ομόλογα

Μάζεψε τις απώλειες η Wall Street - Στο -0,1% από -2,2% ο Dow - Άνοδος 0,4% στον Nasdaq - «Ράλι» στα ομόλογα
Οι φόβοι για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχουν στρέψει τους επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα
(upd) «Μάζεψαν» εν τέλει τις αρχικές απώλειες οι κύριοι δείκτες της Wall Street, σε μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, με τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο να πυροδοτεί φόβους για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, στρέφοντας τους επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα. 
Μια απογοητευτική δημοπρασία 10ετών αμερικανικών ομολόγων μετρίασε την πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και προσέφερε στήριξη στους δείκτες της Wall.
Η απόδοση προσφοράς για το 10ετές κρατικό ομόλογο Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2012 σε δημοπρασία που πραγματοποίησε σήμερα (7/8) το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,1% στις 26.007 μονάδες, έχοντας νωρίτερα διολισθήσει έως και 2,2%, ο S&P 500 «γύρισε» σε θετικό πρόσημο (+0,1%) στις 2.884,1 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,4%, στις 7.862,8 μονάδες.

Image

Τα futures των δεικτών της Wall Street «έσβησαν» τα ήπια κέρδη που σημείωναν πριν το άνοιγμα, δεχόμενα ισχυρές πιέσεις από την απότομη πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, μετά τις μεγαλύτερες των αναμενόμενων μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας, καθώς και από μια απροσδόκητη χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης.
Οι κινήσεις αυτές υπογράμμισαν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, λόγω της επιδείνωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου, στον οποίο οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια για να ωφεληθούν από ένα ασθενέστερο νόμισμα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση 2 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 1,71%, από 1,739% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 1,595% -το χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2016.



Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, άσκησε σήμερα νέα κριτική στη Fed, ζητώντας περισσότερες και μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων.
Όπως τόνισε, το πρόβλημα δεν είναι η Κίνα, αλλά η Fed.
«Πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια περισσότερο και γρηγορότερα και να σταματήσουν τη γελοία ποσοτική σύσφιξη ΤΩΡΑ», επεσήμανε.
Νωρίτερα, ενδείξεις ότι η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να σταθεροποιήσει το γουάν είχαν βοηθήσει στο να μετριαστούν οι ανησυχίες για έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο.
Οι εμπορικές εντάσεις προκάλεσαν ένα κύμα sell off στην αμερικανική αγορά αυτή την εβδομάδα και επανήλθαν στο προσκήνιο αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθεσε το ημερήσιο επιτόκιο αναφοράς του κινεζικού νομίσματος πολύ κοντά, αλλά κάτω από το επίπεδο των 7 γουάν ανά δολάριο.
Χθες, η Wall Street ανέκαμψε μετά το sell off της Δευτέρας, κατά το οποίο οι κύριοι δείκτες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του 2019.
Οι εντάσεις έρχονται εν μέσω έντονων ενδείξεων προειδοποίησης για την παγκόσμια οικονομία και ενός κύματος δράσης από τις κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η επιβράδυνση.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των τριών κύριων δεικτών της Wall Street:

Image
Image
Image


Κέρδη στις ευρωαγορές, «κόντρα» στις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία - Στο +0,71% ο DAX λόγω Bayer

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Οι ευρωαγορές γύρισαν προς στιγμήν σε αρνητικό έδαφος, δεχόμενες ισχυρές πιέσεις από την απότομη πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, μετά τις μεγαλύτερες των αναμενόμενων μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας, καθώς και από μια απροσδόκητη χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης.
Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν αργότερα να ανακάμψουν και να κλείσουν με θετικά πρόσημα.
Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφερε η κινητικότητα στη βιομηχανία χημικών (+0,6%), με την Bayer να πρωταγωνιστεί στο ταμπλό, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο (-0,8%).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,24% κι έκλεισε στις 368,60 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,71% κι έκλεισε στις 11.650,15 μονάδες, με τη μετοχή της Bayer να καταγράφει «άλμα» άνω του 6%.
Οι γερμανικές Bayer και Laxness συμφώνησαν στην πώληση των μεριδίων της μονάδας Currenta στην αυστραλιανή Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), έναντι 3,5 δισ. ευρώ.
O FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,38% στις 7.198,70 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 5.266,51 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,45% στις 20.538,85 μονάδες.

Image

Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 6,4%, καθώς η γερμανική τράπεζα αμφισβήτησε την επίτευξη του στόχου της για μικρή αύξηση της κερδοφορίας στο σύνολο του 2019.
Στην Ιταλία, η μετοχή της Unicredit έκλεισε με απώλειες 4,9%, καθώς υποβάθμισε τον στόχο για τα έσοδα του 2019, ενώ η Banco Bpm κατέγραψε «άλμα» 4,7%, καθώς η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε σημαντική άνοδο στα καθαρά κέρδη.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, μεγάλη πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (7/8) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τους φόβους για ύφεση της γερμανικής οικονομίας να ενισχύονται.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, έναντι οριακής ανόδου 0,1% του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,5%.

Ράλι στα ομόλογα λόγω εμπορικού πολέμου και ύφεσης στη Γερμανία

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για τα κρατικά ομολόγα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα πιο ριψοκίνδυνα assets.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου βρίσκεται ήδη πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ σήμερα υποχώρησε περαιτέρω, στο -0,579%, από -0,537% στο προηγούμενο κλείσιμο, έχοντας νωρίτερα διολισθήσει έως και στο -0,60%. 

Image
Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση στο 1,398%, από 1,509% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η απόδοση του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,02%, από 0,023%, με την απόδοση να διαμορφώνεται για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα.
Σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, στο 0,177% και 0,165% αντίστοιχα.

Περαιτέρω απώλειες στις ασιατικές αγορές

Συνεχίστηκε για μία ακόμη μέρα η πτώση στις αγορές της Ασίας, παρά την άνοδο που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 20.516,56 μονάδες, με τις μετοχές των Honda Motor και Japan Steel να υποχωρούν κατά 0,9% και 4,4% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Yahoo Japan ενισχύθηκε κατά 2,5%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 0,41% στις 1.909,71 μονάδες, καθώς η μετοχή της LG Electronics υποχώρησε κατά 1%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο -0,08% και τις 10.386,18 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 25.997,03 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -0,32% και τις 2.768,68 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,51% και τις 8.814,74 μονάδες.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι απέναντι στον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, την ίδια στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan, BoJ) εμφανίζεται προβληματισμένη αναφορικά με την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Οι αξιωματούχοι της BoJ ανέφεραν ότι «είναι δύσκολο να παραμείνουμε αισιόδοξοι» αναφορικά με την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μία αρκετά μεγάλη πιθανότητα η οικονομία να υποχωρήσει σε ύφεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης