Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 4 μηνών έστειλε τον Dow το ελληνικό "ναυάγιο" - Χαμηλά 3 μηνών είδε και ο S&P 500

tags :
Σε χαμηλό 4 μηνών έστειλε τον Dow το ελληνικό
Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στη Wall στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας με τον Dow να κινείται πτωτικά για 9η μέρα σε διάστημα 10 συνεδριάσεων, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 μηνών. Σε χαμηλό 3 μηνών τερμάτισε και ο S&P 500.
Κλίμα απογοήτευσης κυριάρχησε στην επενδυτική κοινότητα λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνηση, εξέλιξη η οποία ανοίγει το δρόμο για διεξαγωγή νέων εκλογών τον Ιούνιο, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στο -0,50% και στις 12.632 μονάδες.
Ο S&P 500 τερμάτισε στο -0,58% και στις 1.330 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,30%, για να κλείσει στις 2.893 μονάδες.
Στα 1,72 δολάρια έκλεισε το ADR της Εθνικής, καταγράφοντας νέα μεγάλη πτώση 7,03%. Στα 1,70 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 1,83 δολάρια το υψηλό.
Έρευνα για τη ζημιά ύψους 2 δισ. δολαρίων της JP Morgan διέταξε το FBI. Η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο. Παράλληλα, με την υπόθεση ασχολείται και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στο μεταξύ, στη Φλόριδα συνεδρίασαν οι μέτοχοι της JP Morgan, αναφορικά με το σκάνδαλο. Στα πλαίσια της συνεδρίασης η JP Morgan αποφάσισε τη διανομή μερίσματος στα 0,30 δολάρια ανά μετοχή, συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις.
Ο CEO της τράπεζας, J. Dimon, τόνισε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του κανόνα Volcker, αλλά και με τις μετρρυθμίσεις. "Θα λάβουμε δράση ώστε να διορθώσουμε τις απώλειες", σημείωσε ο ίδιος. Οι μέτοχοι πάντως αποστασιοποιήθηκαν από την πρότασή του περί διαχωρισμού του ρόλου του CEO και του προέδρου.
Χθες συνταξιοδοτήθηκε η Ina Drew, διευθύντρια επί των επενδύσεων (CIO) του ομίλου JP Morgan, ύστερα από την αποκάλυψη ζημιών από το trading ύψους 2 δισ. δολαρίων, στον τομέα που διοικούσε η ιδία.
"Μαθαίνουμε από τα λάθη μας", τονίζει ο Jamie Dimon, CEO της JP Morgan.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη διατήρηση και την προστασία της αξιοπιστίας τους, τόνισε ο Timothy Geithner, Υπ. Οικονομικών της χώρας. "Μακροπρόθεσμα τα ελλείμματα των ΗΠΑ δεν θα είναι βιώσιμα. Πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας", συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως ο κόσμος δεν θα έχει πάντοτε εμπιστοσύνη στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Ο Geithner σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα "χτυπήσουν" το όριο του χρέους τους στα τέλη του 2012, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί ως τις αρχές του 2013.
Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς η μείωση της τιμής της βενζίνης αντιστάθμισε τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, της ένδυσης και των αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, οι τιμές δεν μεταβλήθηκαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση ενώ οι λεγόμενες δομικές τιμές - από τις οποίες εξαιρούνται οι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας - σημείωσαν άνοδο 0,2%.
Ο πληθωρισμός αναπτύχθηκε 2,3% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του δείκτη 2,3% σε σύγκριση με 2,7% τον Απρίλιο.
Παράλληλα, μικρή άνοδο της τάξης του 0,1% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, μετά τη μεγάλη αύξηση που είχαν σημειώσει το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.
Την ίδια στιγμή, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 17,09 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσειςτοποθετούσαν την ανάκαμψη του δείκτη στις 9,3 μονάδες.
Tα επιχειρηματικα αποθέματα αυξήθηκαν 0,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,58 τρισ. δολ. σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4%.
Τέλος η ξένη ζήτηση για τα αμερικανικά assets παρέμεινε σταθερή τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης