Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι...η Γερμανία - Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση, τι εκτιμούν οι αναλυτές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι...η Γερμανία - Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση, τι εκτιμούν οι αναλυτές
Η πτώση στις εξαγωγές της χώρας και η μείωση στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου είχαν σημαντική συμβολή στη συρρίκωνση του ΑΕΠ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι...η Γερμανία, καθώς η ατμομηχανή της Ευρώπης κινδυνεύει να διολισθήσει στην ύφεση.
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (14/8) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας, με την ανησυχία να εντείνεται.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο, έναντι ανόδου 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,3%.
Η πτώση στις εξαγωγές της χώρας και η μείωση στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου είχαν σημαντική συμβολή στη συρρίκωνση του ΑΕΠ, αντισταθμίζοντας την άνοδο που σημειώθηκε στις καταναλωτικές και τις κυβερνητικές δαπάνες.
Όσον αφορά την απασχόληση στη Γερμανία σημειώθηκε άνοδος κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, με τον συνολικό αριθμό εργαζομένων να ανέρχεται σε 45,2 εκατ. άτομα.

Altmaier: Με τα σωστά μέτρα, η ύφεση μπορεί να αποτραπεί 

Ως... προειδοποιητικό σημάδι «βλέπει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα (14/8/2019).
«Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι» δήλωσε στη Bild.
Ωστόσο, τόνισε η ύφεση μπορεί να αποτραπεί με τα σωστά μέτρα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε φάση οικονομικής αδυναμίας αλλά όχι σε ύφεση.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Allianz κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης.
«Η χαμηλή απόδοση του εξωτερικού εμπορίου και η μείωση των επενδύσεων σε κατασκευές, αποδείχθηκαν επαρκείς για να επιβαρούνουν τη γερμανική οικονομία παρά την αύξηση της κατανάλωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις υποτονικές προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο και την αυτοκινητοβιομηχανία και παρατεταμένη αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο, την Ιταλία και το Brexit, στην καλύτερη περίπτωση τα ποσοστά μίνι-ανάπτυξης μπορούν να αναμένονται τα προσεχή τρίμηνα.
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η αδυναμία της βιομηχανίας επηρεάζει όλο και περισσότερο την εγχώρια ζήτηση.
Εξάλλου, η γερμανική οικονομία έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής κυρίως μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων στις κατασκευές.
Λόγω της πολύ αδύναμης έναρξης του τρίτου τριμήνου, ο κίνδυνος ύφεσης βρίσκεται τώρα σε υψηλά επίπεδα», εξηγεί η Katharua Ytermohl.
«Οι εμπορικές εντάσεις, η παγκόσμια αβεβαιότητα και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας γονάτισαν εν τέλει τη γερμανική οικονομία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, προσθέτοντας ότι «η αυξημένη αβεβαιότητα έχει επηρεάσει το κλίμα και επομένως την οικονομική δραστηριότητα».

Νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια.
Στον απόηχο της χαμηλής ανάπτυξης και του αδύναμου πληθωρισμού, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε στο -0,625%, από -0,609% χθες.

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης