Ιδιαίτερα δύσκολο είναι το έργο των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν την οικονομία έξω από την «τάφρο», σημειώνει το Reuters, με αφορμή το διήμερο συνέδριο της FED στο Jackson Hole.
«Βιώνουμε μια σειρά σημαντικών πολιτικών διαταραχών. Είδαμε ήδη άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Philip Lowe, μια ημέρα μετά την επιβολή αμοιβαίων δασμών από ΗΠΑ και Κίνα.
Καθώς τα πολιτικά σοκ επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ο Lowe είπε σε μια συζήτηση στη διάσκεψη ότι «υπάρχει μια ισχυρή άποψη ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει απλώς να διορθώσει το πρόβλημα ...
Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη και όχι κάτι που η νομισματική πολιτική μπορεί πιθανώς να επιδιορθώσει».
Τα σχόλια του Αυστραλού τραπεζίτη αποτυπώνουν μία δυσάρεστη κατάσταση, καθώς η βαθύτατη διασύνδεση των οικονομιών του κόσμου και ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την απειλή της παγκόσμιας ύφεσης.
Το χειρότερο είναι πως καμία από τις κεντρικές τράπεζες δεν φάνηκε σίγουρη για το πώς πρέπει να πολεμήσει μία οικονομική κρίση, που απορρέει από πολιτικές επιλογές που απειλούν να καταστρέψουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Αν αυτό είναι το πρόβλημα, ο Lowe και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως τα χαμηλότερα επιτόκια - κάτι που απαιτεί ο Trump για να πάρει το προβάδισμα στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - δεν θα προσφέρει καμία βοήθεια.
«Το πρόβλημα σχετίζεται με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της FED, Stanley Fischer.
«Πώς να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας ανατροπής του παγκόσμιου συστήματος εμπορικών συναλλαγών.
Δεν έχω ιδέα πώς να το αντιμετωπίσω», είπε χαρακτηριστικά.
Ζητείται οδικός χάρτης
Ο πρόεδρος της FED, Jerome Powell, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Trump για να διοικήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αλλά τώρα εισπράττει την οργή του, σημείωσε πως δεν διαθέτει έναν οδικό χάρτη για την οικοδόμηση ενός νέου παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ζητήσει από τους πολιτικούς εδώ και χρόνια να χρησιμοποιήσουν πιο εποικοδομητικά τη δημοσιονομική πολιτική και να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που πλήττουν τις οικονομίες.
Εκείνο που εισέπραξαν αντ 'αυτού είναι ένα ταχύτατο πολλαπλασιαστικό σύνολο κινδύνων, με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο, αλλά και την πιθανότητα μιας βίαιης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας οικονομικής επιβράδυνσης στη Γερμανία, μιας πολιτικής κατάρρευσης στην Ιταλία , αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ και διεθνή θεσμικά όργανα και συμφωνίες υπό πίεση.
Μέσα από όλες αυτές τις ταραχές και με τα επιτόκια σε ολόκληρο τον κόσμο σε ιστορικά χαμηλά, η ασκούμενη νομισματική πολιτική ενδεχομένως να μην είναι η πλέον αρμόζουσα.
«Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι αυτή τη στιγμή που όλοι προσπαθούμε να διαχειριστούμε», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney.
Τα μεγάλα κράτη εκφράζουν ήδη ανησυχίες, πως οδεύουν σε μία διαδρομή από την οποία θα είναι δύσκολο να διαφύγουν στη συνέχεια.
Για την αμερικανική κεντρική τράπεζα, αν η εμπορική αβεβαιότητα οδηγήσει σε μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων και αρχίζει να πλήττει τις καταναλωτικές δαπάνες, τότε η καταφυγή σε νέα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης θα είναι αναπόδραστη επιλογή.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει μια νομισματική πολιτική», δήλωσε η πρόεδρος της FED του Κλίβελαντ Loretta Mester στο Reuters.
«Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η οικονομία των ΗΠΑ επηρεάζεται από ό, τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο ...
Ανησυχώ για όλη αυτή την υπονόμευση των θεσμών παγκοσμίως», τόνισε.
Σε μια εξέλιξη που ενθάρρυνε ορισμένους, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι μπορεί να παράσχει κάποια δημοσιονομικά κίνητρα για να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής.
Όμως, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακηρύττει επίσης ότι είναι έτοιμη να καταπολεμήσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης, χαλαρώνοντας περαιτέρω την πολιτική της, η FED του Powell ενδέχεται να αναγκαστεί να δράσει παρά την επιθυμία του ιδίου να παραμείνει έξω από την καθημερινότητα της μεταβαλλόμενης εμπορικής πολιτικής.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαστε μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, άλλες κεντρικές τράπεζες ασκούν μία πιο χαλαρή πολιτική και αντιδρούν στην κοινή παγκόσμια επιβράδυνση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της FED Richard Clarida.
«H νομισματική πολιτική πρέπει να διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία για να διατηρήσει την οικονομία κοντά σε πλήρη απασχόληση και σταθερό πληθωρισμό.
Ανάλογα με το σοκ που πλήττει την οικονομία και ανάλογα με την ανταπόκριση σε αυτό το σοκ, η μόνωση μπορεί να μην αποδειχθεί η καταλληλότερη», δήλωσε ο Clarida.
Σχόλια αναγνωστών