Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mises Institute: Βραδυφλεγής βόμβα για την αμερικανική οικονομία το τεράστιο έλλειμμα

tags :
Mises Institute: Βραδυφλεγής βόμβα για την αμερικανική οικονομία το τεράστιο έλλειμμα
Το ινστιτούτο Mises εκφράζει έντονες ανησυχίες για την πορεία του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο τον Ιούλιο 2019 είχε φθάσει σχεδόν στα 900 δισ. δολάρια.
Εκτίναξη του αμερικανικού ελλείμματος αναμένει σε εκτενή ανάλυσή του το think tank το Mises Institute, σε περίπτωση κατά την οποία χτυπήσει τις ΗΠΑ μία νέα ύφεση.
Όπως αναφέρει «το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό έτος 2019, ότι το έλλειμμα θα φθάσει σε νέα ιστορικά υψηλά από το 2012 έως και σήμερα.
Έως τον Ιούλιο 2019 το έλλειμμα ήταν 866 δισ. δολάρια, ενώ την προηγούμενη φορά που βρίσκονταν σε τόσο υψηλό επίπεδο ήταν το 2012 και άγγιξε το 1,1 τρισ. δολάρια.
Το υψηλότερο έλλειμμα που καταγράφηκε ποτέ ήταν το 2009 όταν έφθασε στα 1,4 τρισ. δολάρια, δηλαδή εν τω μέσω της ύφεσης.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το τρέχον έλλειμμα είναι ότι δημιουργήθηκε σε μία περίοδο οικονομικής άνθησης, δηλαδή σε μία περίοδο που θεωρητικά τα ελλείμματα θα πρέπει να μειώνονται.
Για παράδειγμα μετά την ύφεση της περιόδου 1990-91, τα ελλείμματα ήταν μικρότερα και άρχισαν να αυξάνουν μετά το ξέσπασμα της φούσκας τον Dot.coms.
Κατόπιν υποχώρησαν κατά την περίοδο οικονομικής άνθησης μεταξύ 2002 και 2007.
Στην αρχή της πρόσφατης κρίσης υποχώρησαν.
Όμως στα τέλη του 2015 άρχισαν να ενισχύονται και έφθασαν κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Η πορεία τους οφείλεται τόσο στις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους όσο και στην πτώση των φορολογικών εσόδων.
Στο β’ τρίμηνο 2019, σε ετήσια βάση, έφθασε κοντά σε υψηλό εννέα ετών.
Οι δημοσιονομικές δαπάνες ενισχύθηκαν 7,5%, σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου.
Η προηγούμενη φορά που είχαν εμφανίσει τέτοια μεγάλη αύξηση ήταν το 2010, όταν είχαν ενισχυθεί κατά 13,8%.
Την ίδια ώρα ο ρυθμός αύξησης των εσόδων υποχώρησε.

Βάσει των ιστορικών στοιχείων το έλλειμμα μεταξύ φορολογικών εσόδων και κρατικών δαπανών υποδεικνύει ότι είτε έρχεται ύφεση, είτε καταγράφεται σε μία περίοδο λίγο μετά από μία ύφεση.
Η πορεία αυτή έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες υφέσεις.
Η κυβέρνηση Trump υποστήριξε ότι θα αυξήσει τα έσοδα μέσω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών, ενώ όπως σημειώνει το Bloomberg «οι δασμοί οδήγησαν σε αύξηση του κόστους των δασμών για τις επιχειρήσεις στα 57 δισ. δολάρια».
Επίσης η αύξηση των δασμών οδηγεί σε υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της συνολικής παραγωγής, μειώνει τα εταιρικά κέρδη και «κρατά πίσω» την ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα το ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται με χαμηλό κόστος και το χρέος τους συνεχώς αυξάνει, αυτό δημιουργεί προβλήματα.
Επιπρόσθετα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προϋπολογισμού των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι εάν αυξηθούν τα επιτόκια στο μέλλον το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί μαζί τους και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Το περίεργο είναι ότι οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα χρήματα σε μία περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, απ’  ότι δαπανούσαν όταν η οικονομία βρίσκονταν σε ύφεση.
Και εάν το έλλειμμά τους αυξάνει τώρα, που η περίοδος είναι καλή, τι θα συμβεί εάν υπάρξει ύφεση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης