Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βρετανική οικονομία δεν είναι έτοιμη για το Brexit - Αναγκαία η λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Αγγλίας

tags :
Η βρετανική οικονομία δεν είναι έτοιμη για το Brexit - Αναγκαία η λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Αγγλίας
Απροετοίμαστη για το άτακτο Brexit η βρετανική οικονομία
Αποκλείοντας μία "εξέγερση" από τους βουλευτές που αντιτίθενται στην έξοδο από την Ε.Ε., ένα σκληρό Brexit στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο. Για να υπάρξει κάποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ο Boris Johnson θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για το ιρλανδικό backstop.
Η βρετανική κυβέρνηση, 3 ολόκληρα χρόνια μετά το δημοψήφισμα, δεν έχει κάνει μία ουσιαστική πρόταση για το εμπόριο.
Η μόνη καινοτομία που ήρθε από την Ντάουνινγκ Στριτ ήταν η επεξεργασία εναλλακτικών ρυθμίσεων για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της διαδικασίας του Brexit. Ουσιαστικά, ο ψεύτικος πόλεμος για το Brexit τελείωσε, ο πραγματικός πρόκειται να αρχίσει.
Πολύ απλά, η βρετανική οικονομία δεν είναι έτοιμη, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Σημείωσε υποχώρηση 0,2% κατά το β' τρίμηνο 2019. Αν και ο αριθμός αυτός είναι σχετικά παραμορφωμένος λόγω διακοπών στην βιομηχανία, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από δυνατός. Η οικονομία της Βρετανίας είναι περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία στους κινδύνους του Brexit.
Η παραγωγικότητα μειώνεται και πάλι, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε "επενδυτική απεργία" και έπεται και η αγορά εργασίας. Δεν χρειάζεται μεγάλο σοκ για να ωθηθεί σε ύφεση η ήδη υποτονική οικονομία.
Οι απειλές περί άτακτου Brexit φανερώνουν την αδυναμία των υποστηρικτών του, οι οποίοι ουσιαστικά στόχευαν "στα πόδια" τους.
Όσο πιο κοντά έρχεται η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο πιο επείγουσες γίνονται οι ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του. Η αβεβαιότητα βέβαια έχει απομακρύνει τα κερδοσκοπικά οικονομικά μοντέλα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πλήρη ρήξη με τα θεσμικά όργανα με την Ε.Ε.
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη χάσει το 3% του εθνικού εισοδήματος από το 2016, που έγινε και το δημοψήφισμα. Οι παλινωδίες εμπόδισαν την ανάπτυξη των επενδύσεων. Οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες έχουν γίνει βασανιστικές.
Η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άμεση συνέπεια έρχεται στα τέλη Οκτωβρίου 2019. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είναι έτοιμες για τυχόν τελωνειακές επιπλοκές στις συναλλαγές με την Μεγάλη Βρετανία.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι τα πιο ασταθή σενάρια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κάμψη. Φυσικά θα υπήρχε μια νομισματική και δημοσιονομική πολιτική για την άμβλυνση κάθε ύφεσης. Παρόλο που η BoE λέει ότι δεν γνωρίζει πώς θα ανταποκριθεί, θα πρέπει και σχεδόν σίγουρα να μειώσει τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν από το σημερινό ποσοστό 0,75%. Θα πρέπει να αναμένουμε υψηλότερες κρατικές δαπάνες και μια πιθανή ταχεία μείωση του ΦΠΑ.
Έτσι κι αλλιώς έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης