Διάγγελμα Johnson στον βρετανικό λαό
(upd2) Η τριπλή ήττα που υπέστη τα τελευταία 24ωρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική κρίση που βιώνει η Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που το Brexit παραμένει στον αέρα και ενισχύεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο και παρά το διχασμό που επικρατεί στη βρετανική κοινή γνώμη, φαντάζει ως η μόνη διέξοδος για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συναινούν με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή και που προβλέπει την τρίμηνη αναβολή του Brexit έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2020 και την αποτροπή κάθε σεναρίου περί άτακτου Brexit θα γίνει νόμος.
Πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA) αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Johnson φέρεται να συναίνεσε το εν λόγω σχέδιο νόμου να επικυρωθεί έως αύριο Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ (20:00 ώρα Ελλάδας) από τη Βουλή των Λόρδων προκειμένου έως την ερχόμενη Δευτέρα 9/9 να ψηφιστεί από τους βουλευτές και στη συνέχεια να παρουσιαστεί προς βασιλική έγκριση, έτσι ώστε να γίνει νόμος πριν κλείσει και πάλι η Βουλή έως τις 14 Οκτωβρίου.
Εφόσον συμβούν όλα αυτά, τότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Εργατικού Κόμματος, καθώς ο επικεφαλής του Jeremy Corbyn είχε διαμηνύσει πως το κόμμα του λέει ναι στις εκλογές υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν πρώτα νόμος τόσο η τρίμηνη αναβολή του Brexit όσο και η αποτροπή ενός άτακτου Brexit.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη δέουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία, με την ημερομηνία πάντως να παραμένει ανοιχτή, μια και το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε με εμφατικό τρόπο το αίτημα του Johnson για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.
Τριπλή κοινοβουλευτική ήττα του Johnson, η «εκδίκηση» της May
Τα τελευταία δύο 24ωρα ο πρωθυπουργός Boris Johnson υπέστη την απόλυτη πολιτική ήττα.
Δεν είναι μόνο ότι ηττήθηκε και στις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή (το απόγευμα της Τρίτης για την ανάληψη από την αντιπολίτευση του ελέγχου της κοινοβουλευτικής ατζέντας και χθες Τετάρτη για την αναβολή του Brexit και την αποτροπή ενός άτακτου Brexit και για την αποτυχία του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 15/10) αλλά και ότι έχασε τόσο την πλειοψηφία στη Βουλή ύστερα από την αποχώρηση βουλευτών του όσο και 21 κορυφαία στελέχη, τα οποία διέγραψε διότι κινήθηκαν κατά της κομματικής γραμμής στις εν λόγω ψηφοφορίες.
Και δεν είναι μόνο ότι ο Johnson δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστικές απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να παρουσιάσει πειστικές προτάσεις για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit και ότι οι διαπραγματεύσεις τους με τις Βρυξέλλες δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και ενώ απομένουν επισήμως 56 ημέρες για το Brexit.
Είναι κυρίως ότι ενώ πριν μερικές ημέρες φάνταζε ως ο πολιτικός που θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» σε όλη την Ευρώπη με μια άτακτη αποχώρηση, σήμερα μοιάζει να έχει τεθεί στο περιθώριο, να μη διαθέτει κάποιο πολιτικό πλάνο για την επόμενη ημέρα και να ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί άλλο στην εξουσία.
Παράλληλα δέχεται επικρίσεις και από το εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος καθώς περίπου 100 βουλευτές των Τόρις ζητούν να ανατραπεί η απόφαση της διαγραφής των 21 ανταρτών βουλευτών, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτούς το κόμμα δεν θα καταφέρει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Με λίγα λόγια ο Johnson βιώνει την ίδια αμφισβήτηση που βίωσε και η προκάτοχος του Theresa May, η οποία υπέστη και αυτή μια μεγάλη κοινοβουλευτική «ταπείνωση» πριν τεθεί εκτός πρωθυπουργίας και ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος.
Και όλα αυτά την ώρα που τροπολογία επί του νομοσχεδίου που θα συζητηθεί σήμερα, προβλέπει ότι η συμφωνία αποχώρησης που σύνηψε η Theresa May με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα συζητηθεί εκ νέου από τους βουλευτές στο πλαίσιο της νέας αναβολής του Brexit, οι οποίοι πιθανότατα και να κληθούν εκ νέου να ψηφίσουν εάν την αποδέχονται ή όχι.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η ΕΕ απέναντι σε αυτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, να θελήσει να τηρήσει μια πραγματικά σκληρή γραμμή και να ζητήσει πριν δώσει τη συγκατάθεση της σε μια νέα αναβολή του Brexit είτε η Μ. Βρετανία να πάει σε εκλογές είτε να συζητήσει και να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης που είχε συνάψει με την Theresa May.
Διάγγελμα Johnson - Θα ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες
Πάντως ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στο βρετανικό λαό προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και το τι πρόκειται να πράξει το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάγγελμα είναι προγραμματισμένο για τις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
Ο Johnson έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί αναβολή του Brexit, το οποίο μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου και ζητά εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου, αίτημα πάντως που δεν βρήκε καμία απόκριση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (ήθελε 434 ψήφους για να περάσει το αίτημα του και έλαβε μόλις 298).
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ο Johnson θα ζητήσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες και θα επισημάνει πως το να ζητά κανείς την παράταση της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ συνιστά προδοσία των ψηφοφόρων που στήριξαν το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.
Παράλληλα θα εξαπολύσει επίθεση στον επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, αναφέροντας πως η άρνηση του να συναινέσει σε εκλογές συνιστά "προσβολή στη Δημοκρατία".
Downing Street: Είναι ξεκάθαρο, η μόνη λύση είναι να πάμε στο λαό και αυτός να αποφασίσει τι θέλει
Την θέση ότι ο βρετανικός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το Brexit διατυπώνει η Downing Street ύστερα από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την τριπλή κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Boris Johnson.
«Ο λαός πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μια αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, ή χωρίς συμφωνία ή σε μια νέα αναβολή του Brexit» υποστηρίζει το πρωθυπουργικό γραφείο του Johnson, επισημαίνοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα, στο οποίο και θα μιλήσει για «τη ζωτικής σημασίας επιλογή που αντιμετωπίζει η χώρα».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη ενέργεια είναι να πάμε πίσω στο λαό και να του δώσουμε τη δυνατότητα να αποφασίσει τι θέλει:
Να πάει ο Boris στις Βρυξέλλες και να πάρει μια συμφωνία ή να φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου;
Ή να πάει ο Jeremy Corbyn στις Βρυξέλλες με ένα νομοσχέδιο παράδοσης παρακαλώντας για περισσότερη καθυστέρηση και αποδεχόμενος ότι όρους οι Βρυξέλλες επιβάλλουν στο έθνος μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Johnson.
ΕΕ: Οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit δεν οδηγούν πουθενά
Την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις με την βρετανική κυβέρνηση για το Brexit δεν οδηγούν πουθενά και είναι χάσιμο χρόνου διατυπώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συνομιλιών, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο Michel Barnier ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, έχει ενημερώσει τους «27» της ΕΕ πως ο Johnson υπονομεύει την θέση της Ιρλανδίας για το backstop καθώς και ότι υπάρχει ο κίνδυνος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είτε κατά λάθος είτε λόγω αδράνειας.
Παράλληλα, στην ΕΕ εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο
DBRS: Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης του Ην. Βασιλείου από ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, θα αυξήσει τον κίνδυνος διάσπασης στο νησί, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να αυξήσει ταχέως την υποστήριξη για ανεξαρτησία της Σκωτίας και με την πάροδο του χρόνου την υποστήριξη της ενοποίησης της Ιρλανδίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτές οι ανησυχίες επιδεινώνονται από ένα εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον που εντείνει τις διαιρέσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνεται.
«Τα σενάρια που δεν αφορούν την υπόθεση κυμαίνονται από ένα τεχνικό no-deal Brexit με δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην ΕΕ, ακολουθούμενη από μια σχεδόν άμεση συμφωνία σε βασικούς όρους μετάβασης (δηλαδή ένα "προσωρινό" σκληρό Brexit).
Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να παραδώσει την Brexit και να αναπροσανατολίσει τον πολιτικό διάλογο στη μελλοντική σχέση με μια γρήγορη συμφωνία και από τις δύο πλευρές, περιορίζοντας κάπως το χάος. (…)
Οι δυσκολίες διατήρησης της ενότητας στο νησί σε ένα σενάριο μη συμφωνίας είναι εμφανείς όσον αφορά τα αποκλίνοντα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα του 2016, όταν η Αγγλία (53,4%) και η Ουαλία (52,5%) ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης και η Βόρεια Ιρλανδία (55,8%) και η Σκωτία (62,0%) ψήφισαν υπέρ της παραμονής.
Η ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι η πιο πιθανή αιτία διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει προτείνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το πρώτο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2014 απορρίφθηκε από το 55% των ψηφοφόρων. (…)
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδεινώνεται.
Η DBRS αναμένει μια περίοδο σημαντικής οικονομικής αποδυνάμωσης σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.
Κάποια αποδυνάμωση είναι ήδη εμφανής», σχολιάζεται.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συναινούν με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή και που προβλέπει την τρίμηνη αναβολή του Brexit έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2020 και την αποτροπή κάθε σεναρίου περί άτακτου Brexit θα γίνει νόμος.
Πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA) αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Johnson φέρεται να συναίνεσε το εν λόγω σχέδιο νόμου να επικυρωθεί έως αύριο Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ (20:00 ώρα Ελλάδας) από τη Βουλή των Λόρδων προκειμένου έως την ερχόμενη Δευτέρα 9/9 να ψηφιστεί από τους βουλευτές και στη συνέχεια να παρουσιαστεί προς βασιλική έγκριση, έτσι ώστε να γίνει νόμος πριν κλείσει και πάλι η Βουλή έως τις 14 Οκτωβρίου.
Εφόσον συμβούν όλα αυτά, τότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Εργατικού Κόμματος, καθώς ο επικεφαλής του Jeremy Corbyn είχε διαμηνύσει πως το κόμμα του λέει ναι στις εκλογές υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν πρώτα νόμος τόσο η τρίμηνη αναβολή του Brexit όσο και η αποτροπή ενός άτακτου Brexit.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη δέουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία, με την ημερομηνία πάντως να παραμένει ανοιχτή, μια και το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε με εμφατικό τρόπο το αίτημα του Johnson για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.
Τριπλή κοινοβουλευτική ήττα του Johnson, η «εκδίκηση» της May
Τα τελευταία δύο 24ωρα ο πρωθυπουργός Boris Johnson υπέστη την απόλυτη πολιτική ήττα.
Δεν είναι μόνο ότι ηττήθηκε και στις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή (το απόγευμα της Τρίτης για την ανάληψη από την αντιπολίτευση του ελέγχου της κοινοβουλευτικής ατζέντας και χθες Τετάρτη για την αναβολή του Brexit και την αποτροπή ενός άτακτου Brexit και για την αποτυχία του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 15/10) αλλά και ότι έχασε τόσο την πλειοψηφία στη Βουλή ύστερα από την αποχώρηση βουλευτών του όσο και 21 κορυφαία στελέχη, τα οποία διέγραψε διότι κινήθηκαν κατά της κομματικής γραμμής στις εν λόγω ψηφοφορίες.
Και δεν είναι μόνο ότι ο Johnson δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστικές απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να παρουσιάσει πειστικές προτάσεις για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit και ότι οι διαπραγματεύσεις τους με τις Βρυξέλλες δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και ενώ απομένουν επισήμως 56 ημέρες για το Brexit.
Είναι κυρίως ότι ενώ πριν μερικές ημέρες φάνταζε ως ο πολιτικός που θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» σε όλη την Ευρώπη με μια άτακτη αποχώρηση, σήμερα μοιάζει να έχει τεθεί στο περιθώριο, να μη διαθέτει κάποιο πολιτικό πλάνο για την επόμενη ημέρα και να ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί άλλο στην εξουσία.
Παράλληλα δέχεται επικρίσεις και από το εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος καθώς περίπου 100 βουλευτές των Τόρις ζητούν να ανατραπεί η απόφαση της διαγραφής των 21 ανταρτών βουλευτών, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτούς το κόμμα δεν θα καταφέρει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Με λίγα λόγια ο Johnson βιώνει την ίδια αμφισβήτηση που βίωσε και η προκάτοχος του Theresa May, η οποία υπέστη και αυτή μια μεγάλη κοινοβουλευτική «ταπείνωση» πριν τεθεί εκτός πρωθυπουργίας και ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος.
Και όλα αυτά την ώρα που τροπολογία επί του νομοσχεδίου που θα συζητηθεί σήμερα, προβλέπει ότι η συμφωνία αποχώρησης που σύνηψε η Theresa May με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα συζητηθεί εκ νέου από τους βουλευτές στο πλαίσιο της νέας αναβολής του Brexit, οι οποίοι πιθανότατα και να κληθούν εκ νέου να ψηφίσουν εάν την αποδέχονται ή όχι.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η ΕΕ απέναντι σε αυτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, να θελήσει να τηρήσει μια πραγματικά σκληρή γραμμή και να ζητήσει πριν δώσει τη συγκατάθεση της σε μια νέα αναβολή του Brexit είτε η Μ. Βρετανία να πάει σε εκλογές είτε να συζητήσει και να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης που είχε συνάψει με την Theresa May.
Διάγγελμα Johnson - Θα ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες
Πάντως ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στο βρετανικό λαό προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και το τι πρόκειται να πράξει το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάγγελμα είναι προγραμματισμένο για τις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
Ο Johnson έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί αναβολή του Brexit, το οποίο μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου και ζητά εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου, αίτημα πάντως που δεν βρήκε καμία απόκριση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (ήθελε 434 ψήφους για να περάσει το αίτημα του και έλαβε μόλις 298).
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ο Johnson θα ζητήσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες και θα επισημάνει πως το να ζητά κανείς την παράταση της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ συνιστά προδοσία των ψηφοφόρων που στήριξαν το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.
Παράλληλα θα εξαπολύσει επίθεση στον επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, αναφέροντας πως η άρνηση του να συναινέσει σε εκλογές συνιστά "προσβολή στη Δημοκρατία".
Downing Street: Είναι ξεκάθαρο, η μόνη λύση είναι να πάμε στο λαό και αυτός να αποφασίσει τι θέλει
Την θέση ότι ο βρετανικός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το Brexit διατυπώνει η Downing Street ύστερα από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την τριπλή κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Boris Johnson.
«Ο λαός πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μια αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, ή χωρίς συμφωνία ή σε μια νέα αναβολή του Brexit» υποστηρίζει το πρωθυπουργικό γραφείο του Johnson, επισημαίνοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα, στο οποίο και θα μιλήσει για «τη ζωτικής σημασίας επιλογή που αντιμετωπίζει η χώρα».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη ενέργεια είναι να πάμε πίσω στο λαό και να του δώσουμε τη δυνατότητα να αποφασίσει τι θέλει:
Να πάει ο Boris στις Βρυξέλλες και να πάρει μια συμφωνία ή να φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου;
Ή να πάει ο Jeremy Corbyn στις Βρυξέλλες με ένα νομοσχέδιο παράδοσης παρακαλώντας για περισσότερη καθυστέρηση και αποδεχόμενος ότι όρους οι Βρυξέλλες επιβάλλουν στο έθνος μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Johnson.
ΕΕ: Οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit δεν οδηγούν πουθενά
Την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις με την βρετανική κυβέρνηση για το Brexit δεν οδηγούν πουθενά και είναι χάσιμο χρόνου διατυπώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συνομιλιών, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο Michel Barnier ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, έχει ενημερώσει τους «27» της ΕΕ πως ο Johnson υπονομεύει την θέση της Ιρλανδίας για το backstop καθώς και ότι υπάρχει ο κίνδυνος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είτε κατά λάθος είτε λόγω αδράνειας.
Παράλληλα, στην ΕΕ εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο
DBRS: Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης του Ην. Βασιλείου από ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, θα αυξήσει τον κίνδυνος διάσπασης στο νησί, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να αυξήσει ταχέως την υποστήριξη για ανεξαρτησία της Σκωτίας και με την πάροδο του χρόνου την υποστήριξη της ενοποίησης της Ιρλανδίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτές οι ανησυχίες επιδεινώνονται από ένα εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον που εντείνει τις διαιρέσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνεται.
«Τα σενάρια που δεν αφορούν την υπόθεση κυμαίνονται από ένα τεχνικό no-deal Brexit με δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην ΕΕ, ακολουθούμενη από μια σχεδόν άμεση συμφωνία σε βασικούς όρους μετάβασης (δηλαδή ένα "προσωρινό" σκληρό Brexit).
Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να παραδώσει την Brexit και να αναπροσανατολίσει τον πολιτικό διάλογο στη μελλοντική σχέση με μια γρήγορη συμφωνία και από τις δύο πλευρές, περιορίζοντας κάπως το χάος. (…)
Οι δυσκολίες διατήρησης της ενότητας στο νησί σε ένα σενάριο μη συμφωνίας είναι εμφανείς όσον αφορά τα αποκλίνοντα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα του 2016, όταν η Αγγλία (53,4%) και η Ουαλία (52,5%) ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης και η Βόρεια Ιρλανδία (55,8%) και η Σκωτία (62,0%) ψήφισαν υπέρ της παραμονής.
Η ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι η πιο πιθανή αιτία διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει προτείνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το πρώτο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2014 απορρίφθηκε από το 55% των ψηφοφόρων. (…)
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδεινώνεται.
Η DBRS αναμένει μια περίοδο σημαντικής οικονομικής αποδυνάμωσης σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.
Κάποια αποδυνάμωση είναι ήδη εμφανής», σχολιάζεται.
Σχόλια αναγνωστών