Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απροετοίμαστοι οι Αμερικανοί απέναντι σε νέα ύφεση - Κανένας προγραμματισμός, ελάχιστη εξοικονόμηση χρημάτων

tags :
Απροετοίμαστοι οι Αμερικανοί απέναντι σε νέα ύφεση - Κανένας προγραμματισμός, ελάχιστη εξοικονόμηση χρημάτων
Δεν εξοικονομούν χρήματα οι περισσότερες οικογένειες στις ΗΠΑ - Στο «χείλος του γκρεμού» οι Αμερικανοί σε περίπτωση νέας ύφεσης
Εντελώς απροετοίμαστοι είναι οι Αμερικανοί μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μέας κρίσηες και ύφεσης.
Όπως και το 2008, έτσι και τώρα, οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ ζουν "στα άκρα οικονομικά". Έτσι για αυτούς, οποιαδήποτε οικονομική ύφεση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν δημιουργήσει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης (2009), εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους, πολλοί από αυτούς ξαφνικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις υποθήκες τους.
Στο τέλος, έχασαν τα σπίτια τους και σήμερα η φούσκα των ακινήτων είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι ήταν τότε. Δυστυχώς, η πραγματικότητα του θέματος είναι ότι πολλοί ξαφνιάζονται από μήνα σε μήνα και αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη στάση.
Μια νέα έρευνα από την Fox Business που μόλις κυκλοφόρησε δείχνει πόσο ευάλωτοι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν γίνει σε αυτό το σημείο. Σύμφωνα με την έρευνα, η κορυφαία οικονομική προτεραιότητα για το 38% όλων των Αμερικανών προσπαθεί απλώς να πληρώσει τους λογαριασμούς και για το 19% όλων των Αμερικανών ασχολείται με χρέη πιστωτικών καρτών.
Αυτό σημαίνει ότι για σχεδόν το 60 τοις εκατό όλων των Αμερικανών, η κορυφαία οικονομική προτεραιότητα κάθε μήνα είτε βρίσκει έναν τρόπο να πληρώσει τους λογαριασμούς ή να ασχοληθεί με το χρέος πιστωτικών καρτών.
Η ίδια έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Αμερικανών δεν ακολουθεί κανένα είδος οικονομικού προϋπολογισμού.
Κύρια προτεραιότητα αποτελεί να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα και όχι να εξοικονομούν χρήματα.
Οι Αμερικανοί δεν έχουν μάθει να το κάνουν και πολλοί πέφτουν θύματα διάφορων οικονομικών κερδοσκόπων.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γραφείο Απογραφής, το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Μάλιστα, ο διαχωρισμός μεταξύ πλουσίων και φτωχών από το 2017 έως το 2018 ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.
Το χάσμα διευρύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και οι ανισότητες στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες από όλη την Ευρώπη.
Ο δείκτης Gini, δηλαδή ο συντελεστής ανισότητας Gini, μετρά την κατανομή του πλούτου σε έναν πληθυσμό, με το μηδέν να αντιπροσωπεύει τη συνολική ισότητα και το 1 να αντιπροσωπεύει την ολική ανισότητα, όπου όλος ο πλούτος συγκεντρώνεται σε ένα μόνο νοικοκυριό. Ο δείκτης αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Όταν το γραφείο απογραφής άρχισε να μελετά την ανισότητα εισοδήματος πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, ο δείκτης Gini ήταν 0,397. Το 2018, ο δείκτης Gini αυξήθηκε σε 0,485.
Φαίνεται λοιπόν πως η κορυφή της πυραμίδας απέχει πολύ από όσους αγωνίζονται "στα βαθιά". Τράπεζες, μεγάλες εταιρείες, ευνοούνται από το σύστημα.
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι ο σοσιαλισμός. Αυτό το ρεύμα τροφοδοτεί την άνοδο πολιτικών όπως ο Sanders και η Warren (σ.σ. και οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών).
Μια μεγάλη, διευρυμένη κυβέρνηση δεν είναι ποτέ η απάντηση ως τώρα. Οι ΗΠΑ το έχουν ήδη αυτό και φαίνεται ότι σκοπεύουν να το μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο στις προεδρικές εκλογές του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης