Διεθνή

Βρετανία: Αναβάλλει την πρόταση μομφής η αντιπολίτευση

Βρετανία: Αναβάλλει την πρόταση μομφής η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση θέλει να προλάβει ένα άτακτο Brexit
Δεν θα γίνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αυτή την εβδομάδα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θα συνεχιστούν οι συνομιλίες γύρω από το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα έχει στόχο να σταματήσει ένα άτακτο Brexit και στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή του Εργατικού Κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, του Κόμματος της Ουαλίας και των Πρασίνων - συναντήθηκαν σήμερα (30/9) στο Ουέστιμνστερ για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο όσα εξασφαλίζει ο νόμος Μπεν, σύμφωνα με τον οποίο ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να φέρει μία συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου για το Brexit, διαφορετικά θα πρέπει να ζητήσει άλλη μία παράταση της αποχώρησης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Jo Swinson, τα κόμματα δεν θα επιλέξουν μία πρόταση μομφής αυτή την εβδομάδα, αλλά θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους γύρω από το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μίας πιθανής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
"Είναι σημαντικό αυτή την εβδομάδα να μην προχωρήσουμε σε μία εσπευσμένη ψηφοφορία σε πρόταση μομφής, γιατί αντίθετα, κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον κίνδυνο για μία μη συμφωνία στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον" είπε η Swinson.
Πάντως η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να βλέπει στο πρόσωπο του Jeremy Corbyn κάποιον ικανό ηγέτη.
Η βασική ιδέα είναι μία τέτοια κυβέρνηση να σχηματιστεί αμέσως μετά από μία πρόταση μομφής, σε περίπτωση που ο Boris Johnson επιχειρήσει να αγνοήσει το νόμο που προβλέπει την παράταση.
Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Caroline Lucas, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να του χαρίσει τις εκλογές που επιθυμεί, μέχρι να διασφαλιστεί πλήρως ότι έχει αποκλειστεί η πιθανότητα της εξόδου χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.
Η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να ελέγξει την κυβέρνηση, μέσω κάποιων μηχανισμών που θα της δώσουν πρόσβαση σε εκθέσεις της κυβέρνησης για το Brexit, παρόμοιες με αυτήν για την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, που το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Οι υπόλοιπες, παρόμοιες εκθέσεις, αφορούν την αντίδραση των αστυνομικών αρχών στο Brexit, τις συνέπειες στις επιχειρήσεις, και τους σχεδιασμούς για το χειρότερο σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης